Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Pratstund med Håkan Loob

"Som Färjestad ser ut idag skulle jag aldrig anställa någon som Håkan Loob om han nu knackade på dörren. Varken som klubbdirektör eller sportchef. Jag skulle kräva en gedigen utbildning för den typen av tjänster." Håkan Loob


Sport & Affärer träffade guldsmeden Håkan Loob
strax innan midsommar på Löfbergs Lila Arena där han har sitt arbetsrum både som VD för arenan och som klubbdirektör för Sveriges bästa hockeylag 2011; Färjestads BK. En längre version av intervjun kommer i det tryckta numret av Sport & Affärer den 3/10 i Dagens Industri samma dag som seminariet Professionell Idrott körs i Uppsala där Håkan är en av de brännheta talarna. Se info om seminariet i slutet av artikeln.


Håkan Loob sitter i förarsätet när det gäller utvecklingen av svensk ishockey.

Vilka anser du är de hetaste frågorna inom svensk elitidrott just nu?

 – Den första är 49/51% regeln. Jag anser att man bör ge idrotten rätten att själv avgöra vilka
ägarförhållanden som ska råda. Dvs fritt valt arbete. Visst  förstår jag argumenten för begränsningar inom breddidrotten. Men ska du lyckas i den knivskarpa konkurrensen inom elitidrotterna fotboll och ishockey måste det finnas en förståelse för andra former än föreningsägda idrottsföreningar. Många elitklubbar kommer välja bort det privatägda alternativet men som sagt det bör råda ett fritt val.
I Färjestad har vi inte inte haft en tanke på att sälja ut ens 5%. Men jag tror att vi går mot ett sådant läge under förutsättning att vi lierar oss med absolut rätt ägare som förutom kapital kan erbjuda en långsiktighet. Detta är lika viktigt som att klubben har rätt klubbdirektör , sportchef och  ekonomichef.  Ansvarsfrågan kommer ingen ifrån oavsett om du sitter i styrelsen för ett privat, kommunalt eller statligt bolag i en föreningsdriven eller privatägd klubb.
- Pengar får inte förblinda så att man bara för att de flyter in, släpper kravet på en proffsig organisation .


-Den andra frågan är internationaliseringsprocessen inom lagidrotten.
 - Vi i Sverige bör kunna mäta oss på ett bättre sätt på den internationella marknaden så att hela branschen idrott växer. I detta ligger klara kopplingar till destinationsmarknadsföring. För skulle i mitt fall Färjestad lyckas bra i ett internationellt ligasystem skulle det givetvis gynna vår region på ett mycket intressant sätt.
- För att lyckas med internationalisering måste du förstås först utgå från det lokala, regionala och nationella perspektivet. Jag har själv rest runt i Europa för att försöka få ihop European Trophy. Det är idag en försäsongsturnering med 24 lag från Sverige, Finland, Tjeckien, Österrike och Tyskland.Turneringen börjar i dagarna och finalspelet sker i december i år. Europa Trophy idag kan vara en inledning  till den Europaliga jag tror behövs. Ide´n bygger på att man körde vidare med de inhemska ligorna och sedan skulle vinnarna i respektive nationsserie mötas i  någon typ av slutspel.
- Elitserien idag har stagnerat. Det måste väl ringa en klocka när stagnationen inte bara är tillfällig utan snarare en trend. För mig är en internationaliseringsprocess av ishockeyn oundviklig. Då tror jag att man tillför branschen mycket genom att man populariserar sporten i marknader som inte är så mogna men med stort underlag som Italien, Frankrike, Polen , Tyskland.
- I slutänden vinner regionerna på detta . Att i vårt fall Värmland tillförs nytt syre och hamnar i nytt fokus genom att hockeyn internationaliseras tror jag är ett vinnande koncept både sportsligt och ekonomiskt , lokalt men även nationellt.
- Jag tror också att storbolagen är mer intresserade av att gå in och stötta en internationell liga med ett helt annat skyltfönster mot världsmarknaden än enbart den nationella. För de stora bolagen är Sverige bara en liten del av marknaden.
- Tittar vi tex på Malmö Redhawks vilken jätteresa de skulle göra från Hockeyallsvenskan och upp i en internationell liga. Där skulle Stenbecks satsade medel få full förräntning. Svensk hockey har större potential än tex fotbollen där konkurrensen är så mycket större.

Vad tror du om ett nytt försök med hockeyns Champions League som anpassas mot NHL slutspelet eller en Europaliga som rent av bildar en European division inom NHL?

- NHL är oerhört protektionistiska. Jag talar med dem. De kan idag sträcka sig till att vinnande laget i en eventuell Europaliga får möta ett NHL lag efter deras slutspel. Inte nödvändigtvis segrarna.
- Det blir av typen gästspel som matcherna i Globen. Men skulle Europa bli en aktiv del så skulle detta ske genom att ca 6-8 lag dvs de bästa europeiska lagen fick delta i NHL slutspelet som en division eller så skapas ett Champions league på sikt där vinnaren möter Stanley Cupsegrarna.. Vi talar kanske om matcher i Paris, London, Stockholm, Prag, Helsingfors, Berlin, Moskva och några till. Målet skulle inte vara att döda de inhemska ligorna utan att göra dem ännu mer attraktiva genom att ett internationellt slutspel väntar för de bästa lagen.
- Vi måste i alla fall börja titta utanför boxen nu. Är det något jag fått väldigt klart för mig är hur små vi egentligen är med våra 9 miljoner invånare. Det vi däremot är unikt duktiga på är att vi får så många procentuellt sätt att engagera sig i olika sammanhang. Vi har en oerhörd bredd genom vårt folkrörelsetänk och genom RF. Däremot får vi inte missa litet amerikansk vinnarinstinkt. Den måste till för att vi ska ta fler OS-guld.

Du talar på Professionell idrott i höst – om vad?
- Värdet av att ligga i framkant landar i att kommuner och regioner drar oerhörd nytta av framgångsrik elitidrott. Jag tar upp det internationella perspektivet. Elitklubben, elitidrottarna och arenan är flaggskepp för regionen.



Av:Gustaf Berencreutz


Hela artikeln om guldsmeden Håkan Loob kan du läsa i det tryckta numret av Sport & Affärer som kommer med Dagens Industri den 3/10. Samma dag går seminariet Professionell Idrott i Uppsala där Håkan är en av talarna. Han kommer att berätta om idrotten som motor för regional utveckling , om svensk klubbishockeys väg mot en internationalisering och om hur tillverkningsprocessen av ett SM-guld i ishockey ser ut.

Kolla in programmet och boka in dig på seminariet här!

 

Datum: 2011-08-08

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå