Sport och Affärer

Senaste nytt onsdag 1/2:

Senaste nytt

Witts Hits Januari uppe nu     •     Witts Hits September     •     Witts Hits Augusti uppe nu!     •     Witts Hits juli uppe nu!     •     Witts Hits Juni uppe nu!     •     Witts Hits Mars uppe nu!     •     Fler skäl för elever att cykla till skolan     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Allt svårare att bedriva damelitfotboll

 Anrika Umeå IK kämpar för sin överlevnad, Växjö DFF redovisar miljonskulder och Eskilstuna United DFF tvångsdegraderas på grund av sin dåliga ekonomi. I slutet av 2022 hamnade även damallsvenska bredd- och elitföreningen IFK Kalmar i medialt fokus på grund av sin ansträngda ekonomi.                I februari månads debattinlägg berättar sportchefen Tommy Nyberg och avgående ordföranden Håkan Brynielsson om förutsättningar och svårigheter med att driva en elitförening i OBOS Damallsvenskan.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Sponsringsläget i förbunden     •     Sponsringsläget i förbunden     •

Sponsringsläget i förbunden 2022


Sedan 2007 har Sport & Affärer kartlagt sponsorläget i Sveriges 71 specialidrottsförbund. Kartläggningen för 2022 visar att flera förbund fortfarande påverkas av pandemin, men att de tio största förbunden har återhämtat sig starkt. Tillsammans ökar topp10 sina sponsorintäkter med 28,7 miljoner kronor, vilket gör att de för andra gången någonsin passerar
en halv miljard kronor i sponsorintäkter.


I år är det 16:e året i följd som Sport & Affärer genomför en årlig kartläggning av specialidrottsförbundens sponsringsintäkter. Förra årets kartläggning visade tydligt vilken inverkan som pandemin har haft på svensk idrott och näringsliv då hela 19 förbund minskade sina sponsorintäkter, en stor skillnad mot året innan då endast sju förbund minskade. I år är det 18 förbund som redovisar en minskad sponsring, vilket är mycket i jämförelse med tidigare år. Skidförbundet, som har ökat i flera år och hade ett OS i år, minskar sina sponsorintäkter med hela 12 miljoner kronor. Cykelförbundet minskar med 54 procent, vilket innebär 1,2 miljoner kronor i reella tal. Ett belopp som även Simförbundet minskar med.

Samtidigt står det klart att vissa förbund, framförallt de största förbunden, börjar återhämta sig från förra årets intäktsras. Fotbollförbundet, Ishockeyförbundet och Innebandyförbundet minskade sin sponsring med totalt 27 miljoner kronor 2021 och i år ökar de med 23 miljoner kronor. De tio största förbunden sett till sponsorintäkter minskade kraftigt förra året, men ökar i år och passerar en halv miljard kronor för andra gången någonsin. Den enda förändringen i topp10 är att Innebandyförbundet tar tillbaka sin tiondeplats från Basketbollförbundet. Totalt är det hela 24 förbund som redovisar ökade sponsorintäkter, vilket är den högsta siffran sedan 2018 då 26 förbund redovisade en ökning.

Skidskytteförbundet och Handbollförbundet, som ligger trea och fyra på listan över de förbund som ökar mest 2022, har visat en positiv trend under flera år. Skidskytteförbundet ökar med drygt sju miljoner kronor medan Handbollförbundet gör en ökning på 4,6 miljoner kronor. Efter att ha tappat två miljoner kronor ifjol redovisar Golfförbundet en ökning på 4,5 miljoner kronor. Totalsumman för de tio förbund som ökar mest i reella tal är 45,7 miljoner kronor vilket kan jämföras med förra året då summan var 14,5 miljoner kronor för de tio främsta förbunden. Utanför listan närmar sig Bilsportförbundet, som för fyra år sedan hade sponsorintäkter på 2,5 miljoner kronor, den prestigefyllda gränsen på 10 miljoner kronor.

 

På listan över de förbund som gör den största ökningen rent procentuellt finns två nykomlingar, Islandshästförbundet och Padelförbundet. Islandshästförbundet ökar med 400 procent, det vill säga från 200 000 kronor till en miljon kronor. Padelförbundet ökar i sin tur med en miljon kronor vilket motsvarar en ökning på 25 procent. Förbundet sitter i förhandlingar med flera nya avtal och kan nå högre än fem miljoner kronor i år. En stor positiv överraskning är Tennisförbundet som nu tar ett omtag i sitt sponsorarbete och ökar med 135 procent, vilket är cirka 2,7 miljoner kronor.

 

Så här har undersökningen gått till

Sport & Affärer har för 16:e året i rad kartlagt sponsorläget i de 71 svenska specialidrottsförbunden utifrån följande kriterier:

• Beloppet eller värdet skall uppgå till minst 50 000 SEK per år.

• Rabatter eller så kallade ”kick-backs” skall även det ge förbundet minst 50 000 SEK per år.

• Sponsorer av enskilda evenemang eller tävlingar (SM-sponsorer eller liknande) räknas inte med, utan intäkterna/värdet skall finansiera förbundets övergripande verksamhet.

 

Vi redovisar som vanligt den beräknade totalintäkten för 2022 från sponsring och kommersiella samarbeten för förbunden, som den uppskattats av förbunden själva. De sponsorintäkterna som har redovisats finansierar förbundets övergripande verksamhet. Vi har valt att redovisa sponsorer utan inbördes ordning i storlek eller värde.

 

Avgränsningar

I alla undersökningar måste avgränsningar göras för att få jämförbara resultat. Det gör att resultaten inte alltid upplevs stämma med verkligheten. Vissa förbund söker affärsmässiga samarbeten som inte klassas som traditionell sponsring, medan andra förbund eftersträvar icke-traditionella samarbeten med näringslivet som ger ekonomiska möjligheter att sänka delar av kostnaderna för förbundet eller genomföra aktiviteter som ej skulle ha genomförts utan samarbetspartners. Enskilda event och tävlingar har stor betydelse för många förbund och dess ekonomi, men inkluderas inte som tidigare nämnts i denna sammanställning.

 

Fotnot 1: Badmintonförbundets Forza/Victor-avtal löper ut juni 2022 men förväntas ersättas med avtal av motsvarande storleksordning som tidigare.

Fotnot 2: Bouleförbundet har ej möjlighet att lämna ut namn på sponsor.

Fotnot 3: Bowlingförbundet har brutet verksamhetsår.

Fotnot 4: Brottningsförbundet vill inte uppge exakt siffra då det skulle röja uppgifter som är exklusiva för alla parter.

Fotnot 5: Friidrottsförbundet har enbart lämnat en prognos.

Fotnot 6: Sedan Landhockeyförbundets uteslutning ingår landhockey i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet.

Fotnot 7: Gymnastikförbundet kan inte ge exakt svar förrän sista kvartalet 2022 då förbundet har flera diskussioner med partners i gång.

Fotnot 8: Siffrorna inkluderar ej Handbollsligan och SHE.

Fotnot 9: Innebandyförbundet har sedan 2021 upplåtit de kommersiella rättigheterna för Svenska Superligan (SSL) till Föreningen Svenska Superligan.

Fotnot 10: Islandshästförbundet är ny medlem i Riksidrottsförbundet och därmed ny på listan.

Fotnot 11: Karateförbundet uppger att det blivit svårare att få partners på grund av pandemin.

Fotnot 12: Svemo har inga sponsorer för förbundets verksamhet. Däremot finns sponsorer som riktar sig till deras grenar som motocross, enduro och speedway och då kopplat till viss typ av verksamhet som SM, EM, VM, ungdomsverksamhet, enstaka event och utvecklingsprojekt. Svemo centralt har valt att inte aktivt skaffa sponsorer då de sponsorpengar som finns tillgängliga behövs primärt hos förare, klubbar och tävlingsarrangörer. Racerbåtförbundet ingår numera i Svemo.

Fotnot 13: Mångkampförbundets ledning vill inte svara men enligt en källa med insyn är förbundets sponsring oförändrat.

Fotnot 14: Padelförbundet är ny medlem i Riksidrottsförbundet och därmed ny på listan. Har en ambition att nå 8 miljoner kronor i år.

Fotnot 15: Förbundet har tre verksamhetsdelar - Svenska Handikappidrottsförbundet, Sveriges Paralympiska Kommitté och Special Olympics Sweden – de kommersiella rättigheterna är uppdelade i dessa. Beloppet som anges är den totala summan.

Fotnot 16: Rugbyförbundet vill inte svara men enligt senaste årsredovisningen ligger sponsringen under 100 000 kronor.
Fotnot 17: Summan omfattar Alpint, Längdskidåkning, Freestyle, Skicross, Snowboard,

Speedskiing, Telemark, Backhoppning med Nordisk kombination, Rullskidåkning och Freeskiing.

Fotnot 18: Sedan Kälksportförbundets uteslutning ingår kälksport i Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet. Förbundet har ytterligare några partners, men kan ej på grund av sekretess redovisa dessa summor.

Fotnot 19: Squashförbundet förhandlar med två partners för sponsring av landslagskläder, men ej klart i skrivande stund.

Fotnot 20: Tennisförbundet har partners på ingång och kan öka ytterligare under 2022.

 

FÖRÄNDRINGAR OCH NYA FÖRBUND

Kälksportförbundets, Landhockeyförbundets och Racerförbundets verksamheter har upptagits i andra förbund de senaste åren, se fotnot 6, 12 och 18. Vid riksmötet i maj 2021 valdes Svenska Padelförbundet och Svenska Islandshästförbundet in som medlemmar i Riksidrottsförbundet, och medverkar i listan för första gången i år.


| A-Ö | Kommentar | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |

AKADEMISKA IDROTTSFÖRBUNDET

320 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Svenska Spel

BADMINTONFÖRBUNDET

1 250 000 SEK (Oförändr.) Fotnot 1

Sponsorer: Uppsala kommun, Forza/Victor och Svenska Spel.

BANDYFÖRBUNDET

400 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: CCM och Craft.

BANGOLFFÖRBUNDET

150 000 SEK (Ökning 150 000)

Sponsorer: Europcar, SIA glass och JAKO.

BASEBOLL- OCH SOFTBOLLFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

BASKETBOLLFÖRBUNDET

8 300 000 SEK (Oförändr.)
Sponsorer: Adidas, Basketshop.se, Folksam, Loka, Svenska Spel, SJ, Scandic, Inprint, Kostministeriet, Vimla och Generation Pep.

BILJARDFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

BILSPORTFÖRBUNDET

8 700 000 SEK (Ökning 800 000, +10%)
Sponsorer: Förlag AB Albinsson & Sjöberg, Auto racing, Colabit, Europcar, Fanatec, First C, Folksam, Folkspel, Grand Travel, Hankook, HIQ, Huski, Hullert Masin AB, Inet, Lbrador, NeH, Motul, Märsta Förenade, Passionlab, Provins Insurans, Porsche, SBF Motorsport, Scandic, Skydda Group, Sportförlaget i Norden, Svenska Spel, Tengtools.

 

BORDTENNISFÖRBUNDET

4 000 000 SEK (Ökning 700 000, +21%)

Sponsorer: STIGA Sports AB, Hello Sweden Promotion AB, Karuu AB, Teknos AB,  Svenska Spel, Folkspel, SRB Travel Group AB, Köpings kommun, Destination Uppsala. Craft of Scandinavia AB, Destination Kosta, Karlskrona kommun.

BOULEFÖRBUNDET

50 000 SEK (Oförändr.) Fotnot 2

BOWLINGFÖRBUNDET

110 000 SEK (Oförändr.) Fotnot 3

Sponsorer: Nordic Choice Hotels, Bygg Hemma, Polarpumpen, Enklare ekonomi, Chili och Trademax.

BOXNINGSFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

BROTTNINGSFÖRBUNDET

>300 000 SEK (Oförändr.) Fotnot 4
Sponsorer: Folksam, Korpberget, Puts & Tegel, Svenska Spel, Craft, HGB och Good Morning Hotell.

BUDO & KAMPSPORTFÖRBUNDET

320 000 SEK (Minskning 980 000)
Sponsorer: Svenska Spel

BÅGSKYTTEFÖRBUNDET

125 000 SEK (Minskning 668 000)

Sponsorer: Svenska Spel.

CASTINGFÖRBUNDET

660 000 SEK (Ökning 162 000, +32,5%)

Sponsorer: Svenska Spel, Region Blekinge och Riksidrottsförbundet

CHEERLEADINGFÖRBUNDET

60 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Svenska Spel

CRICKETFÖRBUNDET

60 000 SEK (Minskning 15 000)

Sponsorer: Svenska Spel

CURLINGFÖRBUNDET

1 200 000 SEK (Ökning 240 000, +25%)

Sponsorer: Swerock, Bauhaus, NeH, Svenska Spel/Tillsammans för fler i rörelse, och Stricct Resebyrå.

CYKELFÖRBUNDET

1 000 000 SEK (Minskning 1 200 000)

Sponsorer: Sportson, Svenska Spel, CCN och CRC

DANSSPORTFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

DARTFÖRBUNDET

60 000 SEK (Ökning 60 000)

Sponsorer: Svenska Spel

DRAGHUNDSPORTFÖRBUNDET

100 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Bozita Robur/Doggy AB

DRAGKAMPFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

DÖVIDROTTSFÖRBUNDET

200 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Craft, Allinsport, Dramaski, Ning AB och Teckenbro.

FLYGSPORTFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

FOTBOLLFÖRBUNDET

166 000 000 SEK (Ökning 10 000 000, +6,4%)
Sponsorer: Svenska Spel, Adidas, Coca-Cola, Bauhaus, Folksam, ICA, Sportbladet, Volvo, Scandic, Swedbank, NeH, Carlsberg, Fabegé, SJ, OBOS, Husqvarna, Jordelit, Merresor, Hörmann, Ownit, Estrella, Samsonite, EA Sports, Kommunal, Folkspel, Ultimate Nordic, CTC, C-More, Mondelez, Panini, Björk & Boström, Mediatec, Cavaliere, Steve Perryman, Grand Travel Group, ISP, Triumfglass, The Whole Company, Atria, Topps, GML Sport, Gårdajohan, KSAB, Sandmaster, Llentab, Winn Marketing, Tress Sport.

FRIIDROTTSFÖRBUNDET

20 760 000 SEK (Ökning 820 000, +4%) Fotnot 5

Sponsorer: Atea, Bauhaus, Evy Technology, Craft, Cytiva, Exakta, Eksjöhus, Fabege, Folksam, Folkspel, Grand Travel, Hallmans, Hygiene of Sweden, Interbus, Intersport, ISP, Mabi, Nestle, Orrefors Kosta Boda, Prioritet Finans, Cramo, Scandic, Sundström Safety, Svenska Spel, Tallink Silja, Textilia, Unisport, Lendo, Resorb och Hälsans Kök.

FRISBEEFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

FÄKTFÖRBUNDET

100 000 SEK (Minskning 25 000)
Sponsorer: Svenska Spel

FÖRBUNDET FÖR AMERIKANSK FOTBOLL, FLAGGFOTBOLL OCH LANDHOCKEY

100 000 SEK (Minskning 45 000) Fotnot 6

Sponsorer: Svenska Spel

GOLFFÖRBUNDET

28 500 000 SEK (Ökning 4 500 000, +18,8%)

Sponsorer: Achusnet, Ahlsell, Big Green Egg, Callaway, Capio, Cutter&Buck, Destination Gotland, Dormy, Elite Hotels, Enkla Elbolaget, Europcar, ESMG, EVY Technoligies, IN/Golf, Folksam, Folkspel, Golf GameBook, Golfhäftet, Golfstore, Golftraveller, Granngården, Greatdays, HereWeGo, Kontorab, MoreGolf Mastercard, Padelpitch, Ping, Puma, Rewell, Scandic, Spendrups, Strihl, Swedbank, Svenska Spel, Viaplay, Vice och VW.

GYMNASTIKFÖRBUNDET

3 750 000 SEK (Ökning 320 000, +9,3%) Fotnot 7

Sponsorer: Craft, Pensum, Svedea, Svenska Spel, Unisport, Scandic Hotel, Folkspel, Vera Sport, och NeH.

GÅNG- OCH VANDRARFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

HANDBOLLFÖRBUNDET

36 600 000 SEK (Ökning 4 600 000, +14,4%) Fotnot 8

Sponsorer: ATG, CRAFT, XL-Bygg, BRING, Gjensidige, Sparbanken Skåne, Lidl, Stena Recycling, Scandic, Carl Bennet AB, Arjo, Tetra Pak, Tic Tac, SJ, Kempa, One Partner Group, Prioritet Finans, Sundström Safety, Rekomo, NEH, Grand Travel Group, MediRoyal, Rehaboteket, Sportspharma, Unisport?, Smålandsbussen, SWEBAR, Maurten, Nätverket Svenska Framtidslandslaget ?och ISP – Arenareklam.

INNEBANDYFÖRBUNDET

11 000 000 SEK (Ökning 4 000 000, +57,1%) Fotnot 9

Sponsorer: Returpack/Pantamera, EY, OBOS, Folksam, PUMA, Svenska Spel/RF-SISU, Klubbhuset, NeH, Europcar, Stay Live, Lidl, SJ, Newbody, Allente, Sportswik, Gerflor, Unihoc, StarkRelation, Stricct Travel, Scandic, Toxic, Västanhede och TCT.

ISHOCKEYFÖRBUNDET

59 000 000 SEK (Ökning 9 000 000, +18%)

Sponsorer: Svenska Spel, Beijer Byggmaterial, CCM, Gjensidige Försäkringar, Scandic, Skoda, Addpro, Brothers, Café Bar, Enervit, Europcar, Gainomax, Grand Travel Group, Head & Shoulders, Lidl, LiveArena, Mataki, Mercuri Urval, More print, NeH, Nocco, Prosharp, Ågrenshuset, SAS, Sportbladet, TIME Advokatbyrå, Upplevelseinstitutet, Västanhede Trafik och Taktik.

ISLANDSHÄSTFÖRBUNDET

1 000 000 SEK (Ökning 800 000, +400%) Fotnot 10

Sponsorer: Agria, Svenska Spel, Marma Torp, Uhip, BackOnTrack och NEH

ISSEGLARFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

JUDOFÖRBUNDET

240 000 SEK (Minskning 160 000)

Sponsorer: IPPON-SHOP och Svenska Spel.

KANOTFÖRBUNDET

200 000 SEK (Minskning 150 000)

Sponsorer: Svenska Spel och Nelo.

KARATEFÖRBUNDET

120 000 SEK (Minskning 160 000) Fotnot 11

Sponsorer: Kaiten och JAKO

KLÄTTERFÖRBUNDET

1 100 000 SEK (Minskning 600 000)
Sponsorer: LKAB, Dynafit och Svenska Spel.

KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET

300 000 SEK (Minskning 100 000)

Sponsorer: Scanworld, Sporrong, Choice och Svenska Spel.

KORPEN

<50 000 SEK (Minskning 225 000)

MOTORSPORTFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.) Fotnot 12

MÅNGKAMPFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.) Fotnot 13

ORIENTERINGSFÖRBUNDET

3 700 000 SEK (Ökning 300 000, 8,8%)

Sponsorer: Bagheera, Landshypotek Bank, Idre Fjäll, Folksam, Silva, Fabege, Svenska Spel, Sportdoc (Ultimate Nordic AS), Nordenmark, Craft, ICEBUG och Garmin.

PADELFÖRBUNDET

5 000 000 SEK (Ökning 1 000 000, +25%) Fotnot 14

Sponsorer: CUPRA, Wilson, Folksam, Matchi, Elite Hotell, Craft, Effektiv, PadelTotal, Eljouren, Simplicity, Power Plate Sverige, Mammuth, Racket Giganten, Hjerta, Mediateknik, Livingsport, Adlitt och Instantpadel.

PARASPORTFÖRBUNDET

15 000 000 SEK (Oförändr.) Fotnot 15

Sponsorer: ATG, Folksam, Toyota, Sigma, JYSK, SKF, Uniqlo, Scandic, Grand Travel, NeH, Minnesota Communication, Vinge, Hemma kommunikationsbyrå, Isotop, Hear, Hallvarsson & Halvarsson, Svenska Spel, och Lions.

RIDSPORTFÖRBUNDET

20 000 000 SEK (Ökning 2 000 000, +11,1%)

Sponsorer: Folksam, ATG, Saab, Granngården, Försvarsmakten, NEH, Equi Tours, Animo och Horseware.

RODDFÖRBUNDET

150 000 SEK (Ökning 150 000)

Sponsorer: Skyways Nordic /Filippi och Swedemount

RUGBYFÖRBUNDET

<100 000 SEK Fotnot 16

Sponsorer: Svenska Spel, Hyundai och Macron.

SEGLARFÖRBUNDET

1 300 000 SEK (Ökning 300 000, +30%)

Sponsorer: Robline, Seldén, Svenska Sjö, Ackert, North Sails, Marstrand Yachts, Marstrands Havshotell, Evy Technology, Båths

SIMFÖRBUNDET

5 800 000 SEK (Minskning 1 200 000)
Sponsorer: Arena, Scandic, Malmsten, Vansbrosimningen, NEH, Svenska Spel, Folkpool, Fabege, Folkspel och Pahlén.

SKATEBOARDFÖRBUNDET

80 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Svenska Spel

SKIDFÖRBUNDET

113 000 000 SEK (Minskning 12 000 000) Fotnot 17

Sponsorer: Svenska Spel, AUDI, Bauhaus, Craft, Cramo, Forefront, Folksam, GoodYear, Helly Hansen, Huski Wear, Infor, Ica, Life, Lyko, OBOS, re:member, Scania, SkiStar, Sundström, Svenska Postkodlotteriet, Re:member, Thermia, Vattenfall mfl.

SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

31 565 000 SEK (Ökning 7 035 000, 28,7%)

Sponsorer: Monitor, ATG, Fristads, Autoexperten och Optimera (huvudpartners). Stanley Security, Swegon, Jämtkraft, Volkswagen, Idre Fjäll, och Swedemount (teampartners).

SKOLIDROTTSFÖRBUNDET

320 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Svenska Spel

SKRIDSKO-, KÄLK-, OCH RULLIDROTTSFÖRBUNDET

55 000 SEK (Minskning 20 000) Fotnot 18

Sponsorer: NoName Sports

SKYTTESPORTFÖRBUNDET

800 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Nammo Lapua Oy, Craft och Svenska Spel.

SPORTDYKARFÖRBUNDET

80 000 SEK (Ökning 80 000)

Sponsorer: Svenska Spel

SQUASHFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Minskning 80 000) Fotnot 19

STYRKELYFTFÖRBUNDET

100 000 SEK (Ökning 100 000)

Sponsorer: Eleiko och NEH

TAEKWONDOFÖRBUNDET

298 000 SEK (Ökning 123 000, +70,3%)

Sponsorer: Svenska Spel

TENNISFÖRBUNDET

4 700 000 SEK (Ökning 2 700 000, +135%) Fotnot 20

Sponsorer: Elite Hotels, MATCHi, Gjensidige Försäkringar, Ár functional, RS Sports, HEAD, Office Network , Ledenergy, VMI, och House of Bontin.

TRIATHLONFÖRBUNDET

1 000 000 SEK (Minskning 500 000)

Sponsorer: Trimtex, Apollo Sports, Scandic och RF/Svenska Spel.

TYNGDLYFTNINGSFÖRBUNDET

<50 000 SEK (Oförändr.)

VARPAFÖRBUNDET

107 500 SEK (Minskning 5 000)

Sponsorer: Svenska Spel och Sportalliansen.

VATTENSKID & WAKEBOARDFÖRBUNDET

155 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Svenska Spel och Craft.

VOLLEYBOLLFÖRBUNDET

600 000 SEK (Oförändr.)

Sponsorer: Mikasa, BaseSport, Svenska Spel och Genius Sports.

10 största

De största förbunden, sponsorintäkter i kr

1. Fotbollförbundet 166 000 000 SEK

2. Skidförbundet 113 000 000 SEK

3. Ishockeyförbundet 59 000 000 SEK

4. Handbollförbundet 36 600 000 SEK

5. Skidskytteförbundet 31 565 000 SEK

6. Golfförbundet 28 500 000 SEK

7. Friidrottsförbundet 20 760 000 SEK

8. Ridsportförbundet 20 000 000 SEK

9. Parasportförbundet 15 000 000 SEK

10. Innebandyförbundet (ny) 11 000 000 SEK

Totalt 501 425 000 SEK vilket kan jämföras med 472 735 000 SEK förra året (ny på listan eller förra årets placering i parentes).

+ ökar mest

Dessa förbund har ökat sponsringsintäkterna mest mellan 2021 och 2022 i reella tal
1. Fotbollförbundet (ny)     10 000 000

2. Ishockeyförbundet (ny)    9 000 000

3. Skidskytteförbundet (6)   7 035 000

4. Handbollförbundet (2)     4 600 000

5. Golfförbundet (ny)          4 500 000

6. Innebandyförbundet (ny) 4 000 000

7. Tennisförbundet (ny)       2 700 000

8. Ridsportförbundet (10)    2 000 000

9. Padelförbundet (ny)        1 000 000

10. Friidrottsförbundet (3)     820 000

Totalsumman för dessa tio förbund är 45 655 000 SEK vilket kan jämföras med förra året då summan var 14 507 500 SEK för de tio främsta förbunden (ny på listan eller förra årets placering i parentes).

% ökar mest

Dessa förbund har ökat sponsringsintäkterna mest mellan 2021 och 2022 i procent

1. Islandshästförbundet (ny)   400%

2. Tennisförbundet (ny)           135%

3. Taekwondoförbundet (ny)     70,3%

4. Innebandyförbundet (ny)      57,1%

5. Castingförbundet (1)            32,5%

6. Seglarförbundet (ny)            30%

7. Skidskytteförbundet (ny)      28,7%

8. Curlingförbundet (10)           25%

8. Padelförbundet (ny)             25%

10. Bordtennisförbundet (6)      21%

Flera förbund går från noll kronor eller mindre än 50 000 kronor till över gränsen på 50 000 kronor och har därmed inga siffror från 2021 att jämföra med. Förbund där ökningen inte är officiell är inte med på listan (ny på listan eller förra årets placering i parentes).

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå