Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

 Det är inte bara de stora internationella idrottsevenemangen som avlöser varandra i sommar utan även i Sverige är sommaren den tid då idrottens är mest intensiv och då många evenemang äger rum. Redan har vi upplevt Göteborgsvarvet, Stockholm Maraton, Bauhausgalan och landskamper.

 

 I och med att skolan slutar startar den omfattande cupverksamheten runt om i landet, även de är årligt återkommande evenemang som är en del av svenska idrottsinfrastrukturen. Idrottsevememang som både ger möjligheter till idrottsutövande och som ger betydande ekonomiska intäkter till såväl idrotten som enskilda klubbar.

Betydelsen av evenemang har varit känd, men ändå inte dokumenterad på ett sätt som skapat en trovärdig referensram om hur stor dess betydelse är och på vilket sätt. Data och information har efterfrågats.

 I Sveriges Kommuner och regioners rapport Kommunernas arbete med besöksnäring och turism (2024) konstaterades att ”Tillväxten i Sverige inom besöksnäring och turism har varit hög under de senaste decennierna. Området har blivit en basnäring för många kommuner och därmed har viljan ökat att stödja en fortsatt positiv utveckling. ”. Vidare konstaterar man att det finns ”Stort behov av kunskap om platsutveckling och statistik”.

 Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var även påtagligt för evenemangsarrangörer under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började samarbeta för att skapa trovärdig och robust information om evenemangssverige. Nyligen släpptes de första gemensamma siffrorna för evenemangssverige.

 

 Rapporten Evenemang i siffror, som tagits fram av Riksidrottsförbundet, Svenska Motionslopp, Svensk Live, Svensk Scenkonst, Visita och BFUF (Besöksnäringens forsknings och utvecklingsfond) med stöd från Tillväxtverket visar att evenemang inom idrott och kultur tillsammans skapar en omsättning på över 53 mdkr, ett förädlingsvärde på 25 mdkr och sysselsättning åt fler än 106 000 svenskar. Det konstateras också att evenemang stärker Sveriges konkurrenskraft och attraktivitet, samt att styrkan i att integrera idrott och kultur är tydlig.

 

 Ser man bara till idrotten så omsätter idrottsevenemang 10,3 miljarder, men det reella värdet är större då det ideella arbetet inom idrott inte tas med i omsättningen. Regionalt så är idrottsevenemang i Stockholm störst följt av Skåne och Västra Götaland sett till omsättning, men ser man istället till omsättning i relation till antalet invånare så toppas idrottsevenemangssverige av Jämtland och Dalarna. Där finns de regelbundna skidskyttetävlingar och alpina tävlingarna respektive Vasaloppet och Svenska skidspelen som bidragande evenemang.

 

 Även om vintern driver upp besökssiffror för Dalarna och Jämtland så är destinationerna även duktiga evenemangsarrangörer under sommaren genom exempelvis Vasaloppets sommarvecka, Dalcarlia Cup, och Storsjöcupen.

 

 En intressant aspekt som är noterbart från rapporten Evenemang i siffror är den bredd av evenemang inom idrott och kultur som finns i Sverige. Det finns i många städer mindre motionslopp, nationella arenatävlingar, cuper och festivaler. Platser som är värda att förlägga semestern till. Det skapar sommarsverige. Ett Sverige att trivas i och njuta av.

 

Glad sommar och njut av idrotten!
Text: Staffan Movin

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå