Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Vintercykling – går som på räls med rätt utrustning

 
 Tillhör du de som när vintern närmar sig ställer in cykeln i förrådet? Gör inte det. Med rätt cykel och utrustning går det utmärkt att cykla under de mest utmanande förhållandena. Här följer några saker att tänka på för att du ska kunna få din dagliga motion även under vintermånaderna. Det kan räcka med till och från jobbet om det ligger på lagom avstånd. Så kan du vila ut under helgen :)


Vintercykel

 
Det säljs inte specifika vintercyklar, men vissa cykelmodeller är ändå bättre lämpade för vintercykling än andra. Det du bör leta efter är:

-En cykel med ram och gaffel som har gott om luft runt däcken, för att få plats med bredare däck, till exempel dubbdäck.
-En cykel som ger dig en hyfsat upprätt sittställning, vilket gör den enklare att manövrera och ger en bättre viktfördelning.
-En cykel med skärmar, vilket håller dig torrare – tänk dock på utrymmet runt däcken.
-En cykel med invändiga växlar, det vill säga att växelsystemet är inbyggt i baknavet.

 Det går givetvis att skaffa en cykel med så kallade utanpåliggande växlar, men då ökar servicebehovet samt kravet på att hålla den ren.

Väta
Spontant kan man tycka att kylan är cyklistens värsta fiende. Fel. Det är vätan som är svårast att skydda sig mot, så se till att den cykel du väljer att köpa har bra stänkskärmar eller plats för att montera skärmar. Här är det viktigt att du har gott om utrymme runt däcken. Har din cykel inga stänkskärmar finns det utmärkta skärmar som går att eftermontera. Fråga i din lokala cykelbutik, så hjälper de dig.

Halka
Det andra tipset – som är en bladvändare när det gäller förmågan att ta sig fram i vinterväglag är: rätt däck.
  Ett par vinterdäck med minst cirka 200 dubbar per däck är ett måste. Här rekommenderar vi ett par Schwalbe Dubbdäck Marathon Winter Plus Smartguard. Med dessa tar du dig fram nästan i vilket snöväder som helst, och skulle det vara glashalt blir skillnaden ännu större.

Kyla
För att skydda kroppen från kyla så är det flerskiktsprincipen som gäller. Ett bra underställ gör underverk och på det ett lager värmande plagg följt av ett vindtätt skalplagg – gärna i Gore-Tex. Värst utsatt är överkroppen, fötterna, huvudet och händerna. Om du planerar att cykla i cykelskor finns det utmärkta neoprenöverdrag. Under hjälmen kan du stoppa in en tunn ”huvudduk”, och om det är riktigt kallt går det att använda en balaklava. En buff, det vill säga en tunn halsduk som även är bred, brukar vara bra eftersom den går att dra upp mot öronsnibbarna men även kan användas som ”mössa”. På händerna är det vindtäta handskar som gäller. I lägre temperaturer är de av så kallad ”lobstermodell” bättre, då de har mer luft runt fingrarna .
 
Riktigt kallt?
 Då gäller tumvantar med en tunn innerhandske. Grenen kan skyddas med ett par extra kortbyxor. Tänk dock på att plaggen runt överkroppen bör ha en viss ventilation. Annars kommer du bli blötare av svetten på insidan än av kylan och vätan på utsidan.

Tumregel: Om du inte fryser lite innan du sätter dig på cykeln är du för varmt klädd, då du efter fem till sex minuter ökar kroppsvärmen och börjar svettas för mycket.
Ansiktet kan i extrema väder skyddas med ett par skidglasögon som även gör det behagligare för ögonen och ger bra sikt om det skulle snöa eller börja regna.


Väskor och packning
 Ibland kan vädrets makter överraska. Med ett par vädertåliga väskor har du plats för till exempel jobbdatorn, men du kan även förvara lite extra kläder, verktyg och annan nödvändig utrustning. Blir det varmare än tänkt går det ju att ta av sig ett lager och lägga i väskorna.

Synlighet

Mörkret faller tidigt under vintern, och som cyklist är det ofta viktigare att man syns än att man ser. Därför rekommenderar vi ett bra framljus och bakljus. Köp gärna lyktor som enkelt går att ta av cykeln, så minskar du risken att de blir stulna. Om du brukar motionera på mountainbiken kan en bra pannlampa vara ett alternativ.   Förutom det viktiga med att ha funktionell belysning ska vi inte glömma nyttan med bra reflexer och här är många inte fel. Placera gärna ett par hjulrefelexer på ekrarna så syns du riktigt bra även från sidan. Dessutom finns bra jackor i reflexmaterial.

Dryck Ska du köra långt kan en termos med värmande dryck vara ett bra alternativ. Stannar du för att ta en fika – ta av ytterplagget och häng det på ett element. Ja, gärna även nästa lager med plagg, för ger du dig ut i blöta kläder kommer du frysa resten av turen.

Underhåll
 Att underhålla sin cykel, och då menar vi inte att du ska sjunga för den, är viktigt året runt men av essentiell karaktär under vintern då allt slits mycket mer om det är smutsigt, vilket vinterväglaget gör att det blir. Så… Håll din cykel ren och välsmord – då kommer din cykel att sjunga för dig. Det krävs inte så mycket, lite vatten, diskmedel och en mjuk borste samt lite smörjmedel efteråt. En bra pump är ett tips så att du kan ha rätt lufttryck i däcken, vilket minskar risken för punktering. Med ett enkelt multiverktyg går det att klara sig långt. Vid tvekan – gå till din lokala cykelbutik.



TIPS PÅ BRA GREJER. JULKLAPP/AR?

Cykel: NISHIKI TOURING MASTER RB HERR, cirkapris: 8 795 kr Trek Fx 2 Disc Equipped Satin Viper Red, cirkapris: 10 595 kr.
Däck: Schwalbe Dubbdäck Marathon Winter Plus Smartguard, cirkapris: 999 kr.
Lampa: Cateye Lampset Hl-El135/Tl-Ld135, cirkapris: 299 kr.
Jacka: Endura Cykeljacka Singletrack Jacket Ll Black, cirkapris: 2 300 kr.
Skoöverdrag: Rogelli Skoöverdrag 2sqin Fluor, cirkapris: 510 kr.
Cykelhandskar: BBB Cykelhandskar Subzero, cirkapris: 729 kr.
Cykelbyxor: Gripgrab Cykelbyxor Thermashell Water-Resistant Bib Tights Black, cirkapris: 1 899 kr.



Text: Pär Edgren

Mail: par@sportaffarer.se
Foto: iStock

 

Datum: 2023-12-19

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå