Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Konstgräs framtida miljöbomb

 EU-beslutet om att förbjuda tillverkning och försäljning av gummigranulat för konstgräsplaner – som vi berättade om förra veckan – förefaller både förhastat och överdrivet. Det finns nämligen inget givet ersättningsmaterial och det kommer att slå hårt mot fotbollen där man av klimatskäl är beroende av konstgräs.

 

 Undersökningar visar att gummigranulatets gängse problembeskrivning är överskattad och bygger på gamla missuppfattningar. En bredare syn på konstgräsfenomenet säger dessutom att det är anläggningarna i sig som är problemet, en miljöbomb, eftersom konstgräsplanens olika beståndsdelar inte kan destrueras, bara till delar återvinnas.

 

 Idén att återvinna gamla bildäck som gummigranulat föddes i USA. Till för drygt 30 år sedan brändes de eller användes som fyllmassa vid byggen. Nu blev de en komponent i den nya generationen av konstgräsplaner, som gick från de ökända nålfiltsmattorna till något som mera liknade naturgräs.

 

Från säkert till osäkert läge

 Framtiden verkade säkrad, både för gummiåteranvändare och för idrottare som behövde ett tåligt allvädersunderlag. Men mytbildningen kring det ”flyktiga granulatet” och det årliga behovet av tonvis med nytt ifyllnadsmaterial kom i vägen. Någon multiplicerade antalet planer med behovet och fick siffror på tusentals ton bara för Sverige. Larmklockorna talade om ökade mikroplasterna i havet och påverkan både på grundvattnet och människan. Det var i det stämningsläget som arbetet med att fasa ut granulatet, det som nu resulterat i ett förbud, tog sin början och snart fick fäste på EU-nivå.

 

 Men studien om Bergaviks IP i Kalmar(2019) säger att det med rätt åtgärder går att få ner granulatsvinnet till ett minimum. Spridningen var som störst när planen var ny. Men därefter kunde granulatfällor i dagvattenbrunnar fånga upp drygt 15 kg gummimaterial per år. Av det som ändå slank igenom av mikroplaster (0,1 kg/år) uppskattas ca 10% vara granulat. Dessutom är gummit, som är tyngre än vatten, svårrörligt ute i det fria.

 

 Myten om svinnet bottnar i en missuppfattning . Konstgräsplaner är inte underhållsfria. De ska med jämna mellanrum harvas (”fluffas”). Utan harvning packas granulatet samman, planen blir hårdare och stummare. Kommunalt har man i många fall låtit bli att harva eftersom man trott att garantin inte gäller om underlaget skadas på grund av felaktig harvning. Istället har man fyllt på några ton nytt granulat.


Nytt granulat till Tele2

 Fabrikanterna har samtidigt tagit intryck av larmen. Se på Tele2 Arena, där man inför årets säsong hade en ny fyllnadsblandning med sand som huvudbeståndsdel. Protester från spelarna, som drabbats av infekterade brännsår p.g.a. att sanden är för vass (vilket också skadar själva plastgräset), har lett till ett byte redan i sommar. Alternativet till sand för Tele2 är att – blanda i mera gummigranulat!

 

 Organiska alternativ prövas (som krossade olivkärnor eller kork). Men de har det gemensamt att de inte fungerar i kalla Norden. De fryser i minusgrader, planerna kan inte användas året runt. När det töar bryts materialet ner. Det börjar damma och kan till och med mögla och blir vanskligt att andas in. Även här kommer de infekterade såren. Trots det har EU förbjudit gummigranulat utan att det finns ett gångbart alternativ.

 

 Fabrikanterna av konstgräsplaner och ifyllnadsmaterial har dock en annan sak att tackla framöver. Nu måste man på allvar börja fundera över vad som ska hända med alla uttjänta anläggningar. I USA finns områden där gamla konstgräsplaner ligger i drivor efter att ha fraktats bort. Gummi är ett material som inte kan brytas ner och man behöver hitta ytterligare användningsområden för ”skrotet”.

 

 Så vad blir lösningen?
 Troligen att till hög kostnad avskilja befintligt gummi och granulat från bl.a. sand och sedan återanvända det i all evighet, i nya planer eller i andra produkter. Men då måste de regler EU nyligen antagit modifieras.




Text: Gunnar Persson
Mail: gunnar@sportaffarer.se

Foto: Shutterstock

 

Datum: 2023-05-16

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå