Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Inför Allsvenskan 2023

Av Gunnar Persson

 

 Allsvenskan i fotboll är välmående och 2022 var ett rekordår. Högsta fotbollsligans totala omsättning steg med 31% till 2,8 miljarder kronor. Goda nyheter även om man bör inse att de pengar som kommit in via UEFA-ersättningar och spelarförsäljningar kan ses som tillfällighetsbetonade.

 

 De stora pengarna har gått till ett fåtal klubbar. Sverige är därmed på väg att bli ett fotbollsmässigt Portugal, Nederländerna eller Skottland. Alltså en mindre nation där resurserna, titlarna och platserna i europaspelet delas av ett begränsat antal klubbar.

 

 Det är min konklusion efter att ha tagit del av EY:s rapport om 2022 års ekonomiska resultat i Allsvenskan. I rapporten sägs att kapitalet genomsnittligt ökade med 17 miljoner kronor per klubb. Men det är enbart ett statistiskt räkneexempel utan bäring på verkliga förhållanden.

 

 När man tittar närmare på klubbarnas upparbetade ekonomiska tillgångar blir bilden en annan. Pengarna är koncentrerade till Malmö (700,6 mkr), Djurgården (215,9), IFK Norrköping (137,5) och Hammarby (115,6). Där finns 1 169,6 mkr att väga mot 382,2 mkr för övriga 12 klubbar. (Detta om förra årets nedflyttade GIF Sundsvall [2,3 mkr] och Helsingborgs IF [6,7 mkr] räknas med istället för det uppflyttade Brommapojkarna [46,4 mkr] och Halmstads BK [5,0 mkr].) Det betyder att 25% av klubbarna har 75% av kapitalet.

 

 I längden blir det ogörligt för övriga klubbar att sticka upp mot de fyra stora. Det krävs enstaka framgångar eller någon spelarförsäljning för att så ska kunna ske. Men det krävs också att klubben med fylld kassakista kan förvalta sina pengar. I det avseendet sätter jag frågetecken för Malmö FF.


 De höjda intäkterna under detta rekordår kan hänföras till:

• Spelarförsäljningar, som 20222 gav 559 miljoner. Det är en kurva som brukar svänga kraftigt år från år.

• UEFA-premier tack vare framgångar i Europa. Sammanlagt ca 300 miljoner varav Malmö FF stod för 198 mkr och Djurgårdens IF 85 mkr. Den intäkten hänger ju då på att ett eller flera svenska lag faktiskt lyckas slå sig fram till gruppspel.

• Biljetter. Det var första året utan pandemirestriktioner. Under 2022 stod biljettintäkterna för 17% av omsättningen mot 14% för 2021. Men då ska man som sagt vara medveten om att totalomsättningen ökat med 31%.

 

 2023 kan alltså bli ett år utan hundratals miljoner i försäljningsintäkter, utan UEFA-pengar och definitivt utan pandemieffekt på biljettförsäljningen. Så ta det lugnt.

 

 

– – –


Förra årets högsta- och lägstanoteringar i absoluta siffror för 2023 års allsvenska klubbar


Högsta omsättning: Malmö FF 588,6 mkr

Lägsta omsättning: Halmstads BK 35,9 (i Superettan)

 

Högsta omsättningsökning: Djurgårdens IF +219,9 mkr

Största omsättningstapp: IFK Göteborg –5,5 mkr

 

Bästa resultat: Djurgårdens IF 90,7 mkr

Sämsta resultat: IFK Norrköping –20 mkr

 

– – –

Så går det 2023: Guldet hamnar i Stockholm!

 - Så här går det i år. Bedömningen är dock inte mera detaljerad än att respektive klubb hänvisats till sin miljö under kommande år – guldfight, en intetsägande säsong i mellanskiktet eller kamp för att undvika nedflyttning – och att klubbarna redovisas i bokstavsordning. Det enda lag som ges en exakt förutsägelse om hur det kommer att gå är årets guldfavorit Djurgården. En sak är dock klar: Stockholmslagens anhängare får ett roligt år .

 

 

LAGEN SOM KÄMPAR OM GULDET

 

AIK

Serieplacering 2022 5 (2)

Publiksnitt 25 275

Tränare Andreas Brännström (2023)

Omsättning 270,6 (176,4)

Resultat 17,4 (18,7)

Eget kapital 81,4 (64,6)

 

- Andreas Brännström har efter jobb i Dalkurd, J:Södra och Mjällby hamnat i sin första riktiga storklubb, med allt vad det innebär av att vara påpassad. Fem tunga namn är borta (Larsson, Lustig, Bahoui, Stefanelli och Karlsson). Nu ska förra årets förvärv Guidetti och nye Jimmy Durmaz stå för armeringen i ett lag som får anstränga sig för att även fortsättningsvis vara jävligt att tas med. Nigerianen Abdussalam Magashy (mf) och dansken Viktor Fischer (f) är viktigare som nyförvärv. Kan Brännström enkelt välja ut en startelva ur denna trupp?

 

Djurgårdens IF

Serieplacering 2022 2 (3)

Publiksnitt 19 587

Tränare Kim Bergstrand (2019) och Thomas Lagerlöf (2019)

Omsättning 343,2 (123,3)

Resultat 90,7 (8,8)

Eget kapital 215,9 (125,1)

 

- Här är min guldkandidat. Bortkommet mot Lech Poznan, visserligen, men truppen har en fin blandning av vuxna och yngre uppåtsträvande spelare. Se bara på tonårstrion man norpat från Brommapojkarna. Det är den sortens konkurrens tränare behöver, den hejdlösa tonårsmässiga löpviljan som trycker på underifrån och får de etablerade att skärpa sig och lägga på ett kol. Orosmomentet är sportchefen Bosse Andersson, som är alltför ivrig att sälja spelare, på senare tid två mittbackar. Först försvann Isak Hien (där rök SM-guldet) och sedan Hjalmar Ekdal (vilket gynnade Lech Poznan onödigt mycket). Vilka avyttrar han i sommar?

 

Hammarby IF

Serieplacering 2022 3 (5)

Publiksnitt 26 372

Tränare Martí Cifuentes (2022)

Omsättning 326,0 (155,8)

Resultat 34,7 (26,2)

Eget kapital 115,5 (82,2)

 

- Söderbröderna har både skickat iväg och plockat in. Framförallt är hela den offensiva stommen skingrad. Juryn är fortfarande ute angående årets utsikter. Är laget utvecklingsbart eller bara oerfaret? Säsongen blir ett examensprov för lagets tränare. Klarar han att göra detta till en slagkraftig enhet – i så fall är han bra!

 

 

TABELLENS MITTSKIKT

 

IF Elfsborg

Serieplacering 2022 6 (4)

Publiksnitt 6 494

Tränare Jimmy Thelin (2018)

Omsättning 145,3 (138,4)

Resultat 15,7 (35,8)

Eget kapital 83 (67,2)

 

- Jimmy Thelin tog över Elfsborg 2018. Först gick det upp (12–8–2) men de båda senaste åren har burit utför (4–6), dock inte ner till strecken. Och i år blir det troligen en mittenplats igen, varken medalj eller kamp för överlevnad. Elfsborg har det avsevärt bättre ställt än sina närmaste konkurrenter och jag hade nog väntat mig förstärkningar på innermittfältet och längst fram.

 

IFK Göteborg

Serieplacering 2022 8 (8)

Publiksnitt 14 688

Tränare William Lundin (2023) och Alexander Tengryd (2023)

Omsättning 151,2 (145,1)

Resultat 6,9 (12,4)

Eget kapital 43,6 (35,7)

 

- Oro redan i vintras ledde till att Mikael Stahre lämnade tränarposten den 8 mars. Duon Lundin/Tengryd leder laget tills den ansvarige Håkan Mild hittat en ny tränare. Under tiden kan Mild ompröva sin och klubbens självbild. Sex säsonger utan medalj. Och i årets trupp ingår sju spelare som är minst 30 år gamla med allt vad det innebär av skadebenägenhet och brist på framtidsambitioner. Den tillfälliga tränarduon har alltför många
tunga pjäser som ska flyttas.

 

BK Häcken

Serieplacering 2022 1 (12)

Publiksnitt 4 718

Tränare Per Mathias Høgmo (juni 2021)

Omsättning 230,2 (74,2)

Resultat 1,9 (-6,1)

Eget kapital 57,0 (55,1)

 

- När ett otippat lag vinner serien brukar reaktionen komma i form av en mittenplacering den följande säsongen. Att skyttekungen Alexander Jeremejeff (22 mål) numera framlever sina dagar i grekisk passningsskugga hjälper inte. Kanske kan man samla sig till sommarens Champions League-kval.

 

Kalmar FF

Serieplacering 2022 4 (6)

Publiksnitt 6 738

Tränare Henrik Jensen (2023)

Omsättning 75,5 (58,8)

Resultat 1,8 (9,2)

Eget kapital 14,7 (12,8)

 

- KFF har avbrutit den till synes eviga lindansen genom fina placeringar de senaste åren (6–4) men har å andra sidan blivit av med sin tränare till Malmö. Nu kommer Henrik Jensen, van att jobba med yngre spelare. Men har han samma Bo Widerberg-mässiga driv som företrädaren Rydström och förmåga att få upp alla spelare på tå under en lång säsong? Och kan Oliver Berg (Djurgården) ersättas offensivt? Kan bli magplask.

 

Malmö FF

Serieplacering 2022 7 (1)

Publiksnitt 17 410

Tränare Henrik Rydsröm (2023)

Omsättning 588,6 (566,6)

Resultat 82,4 (153,9)

Eget kapital 700,6 (618,2)

 

- Trots alla pengar är det svårt att se MFF som en guldfavorit. Jag är mera intresserad av huruvida överbossen Daniel Andersson, expert på att hitta verkliga eller inbillade fel på klubbens tränare, kan lämna årets slaktoffer Henrik Rydström ifred. Henrik borde i första hand få ägna sig åt att genomföra generationsväxlingen i truppen, inte att freda sig i korridorintriger. Truppen har fortfarande tio spelare som är minst 30 år gamla. Rydström behöver stöd om han tycker att flera av dem ska ställas åt sidan. Får han det stödet?

 

Mjällby AIF

Serieplacering 2022 9 (9)

Publiksnitt 3 318

Tränare Anders Torstensson (2023)

Omsättning 50,4 (45,4)

Resultat 1,4 (5,5)

Eget kapital 15,8 (14,8)

 

- Blekingarna har skaffat en del matnyttigt till försvarslinjen för att täcka för Carlos Gracia, som gått till Djurgården. Arvid Brorsson (ÖIS), Colin Rösler och Tom Pettersson (båda Lilleström). Det känns som om Mjällby griper sig an säsongen med visst självförtroende. Tränaren Anders Torstensson är ny för året, men har tidigare varit assistent 2007–12, varit ansvarig hela säsongen 2013 och gjort ett inhopp i klubben hösten 2021.

 

IFK Norrköping

Serieplacering 2022 12 (7)

Publiksnitt 7 973

Tränare Glen Riddersholm (augusti 2022)

Omsättning 147,1 (99)

Resultat –20 (9,6)

Eget kapital 137,4 (157,5)

 

- SM-guld 2015, senaste medaljen 2018 (2:a) och fallande placeringar de senaste åren (2–5–6–7–12). Lägg till detta de misslyckade affärerna med Ryssland (20 mkr för sålda spelare upp i rök) samt det allmänt oroliga klimatet i klubben. Orkar IFK hanka sig upp i tabellens mitt?


 

LAGEN SOM FÅR KÄMPA FÖR ATT INTE ÅKA UR

 

IF Brommapojkarna

Serieplacering 2022 1 i Superettan (1 i Ettan Norra)

Publiksnitt 578

Tränare Olof Mellberg (2023)

Omsättning 69,7 (54,7)

Resultat 2,1 (1,8)

Eget kapital 46,4 (42,6)

 

- Olof Mellberg tar hand om nykomlingen BP inför klubbens femte allsvenska försök sedan 2007. Två gånger (2009/10 och 2013/14) har man lyckats överleva ett år. Två gånger har man å andra sidan rasat rakt ner i ettan (2014–16 och 2018–20). Nu är det upp till den gamla landslagsbacken att skrika laget kvar i Allsvenskan. Frågan är bara om ljudvolymen får spelarna att höja sig eller ungdomarna bara blir rädda. Att Djurgården inför en nykomlingssäsong har plockat tre tonåringar ut truppen (bröderna Lucas och Theo Bergvall samt Wilmer Odefalk) verkar egendomligt. Har hela BP samma brist på tålamod.

 

Degerfors IF

Serieplacering 2022 13 (13)

Publiksnitt 3 594

Tränare Andreas Holmberg (2019) och Tobias Solberg (2019)

Omsättning 53,3 (41,3)

Resultat 9,6 (2,1)

Eget kapital 13,8 (3,2)

 

- Klarade hösten tack vare ett nyförvärv (Elyas Bouzaiene) och två lån. Dessutom har Adam Carlén tagit det ytterst tveksamma karriärklivet till IFK Göteborg. Patrik Werner (tränare 2009–16, sportchef sedan dess), har rotat vidare i fotbollens fyndlådor och hittat en norsk målvakt (Sondre Rossbach), en poängplockande back (Karim Mammar), en mittfältare från Luxemburg (Seid Korac) och en målskytt från Stockholms norra förorter (Gustav Lindgren). Sportchefens slughet är nyckeln till överlevnad.

 

Halmstads BK

Serieplacering 2022 2 i Superettan (14 i Allsvenskan)

Publiksnitt 3 364

Tränare Magnus Haglund (2019)

Omsättning 35,9 (40,3)

Resultat –0,4 (3,9)

Eget kapital 5,0 (5,4)

 

- Hösten 2011 brast det för HBK, som då åkte ur Allsvenskan. Det är nu fjärde gången sedan dess som klubben är nykomling i storserien. Kan laget försvara sig till nytt kontrakt? Håller 41-årige mittbacken Andreas Johansson? Är Alexander Johansson samt nyförvärven Naeem Mohammed (Sandvikens IF) och Viktor Granath (Västerås SK) kapabla att göra de mål som fattades vid förra besöket 2021?

 

IK Sirius FK

Serieplacering 2022 11 (11)

Publiksnitt 5 614

Tränare Christer Mattiasson (2023)

Omsättning 74,3 (54,3)

Resultat 10,2 (11)

Eget kapital 29,3 (19,8)

 

- Uppsalaklubben gör nu sin sjunde raka säsong i Allsvenskan men har efter det första årets energiexplosion (7:a) hållit sig mellan 10:e och 13:e plats. Trycket hålls emellertid uppe genom att man hela tiden söker nya spelare, något som är möjligt tack vare några lyckade försäljningar (Zeidan, Ortmark, Shabani). Nyckelman är danske backen Marcus Mathisen, vars kontrakt går ut i sommar. Klarar Sirius att trampa vatten ytterligare ett år?

 

Varbergs BoIS FC

Serieplacering 2022 14 (10)

Publiksnitt 2 672

Tränare Joakim Persson (2018)

Omsättning 53,8 (33,2)

Resultat 7,5 (8,1)

Eget kapital 26 (18,5)

 

- Klockan börjar klämta för Jocke Perssons pojkar efter tre år i Allsvenskan (11–10–14). Det kostar på att överträffa sig själv år efter år, nämligen. Seniortruppen är rekordstor (38 spelare) men det beror på att långtidsskadorna blivit närmast epidemiska. Trotjänare som gått sönder har kortsiktigt ersatts med spelare som inte alltid är fulltränade. En avstigningskandidat.


IFK Värnamo

Serieplacering 2022 10 (1 i Superettan)

Publiksnitt 3 380

Tränare Kim Hellberg (2022)

Omsättning 51,2 (24,5)

Resultat 7,6 (0,8)

Eget kapital 8,6 (1)

 

- Värnamo gick på högvarv debutåret och litade väldigt mycket till Marcus Antonsson, som gjorde 20 av lagets 34 mål. Nu är denne toppskytt i Saudiarabien och IFK får sätta sitt hopp till Gustav Engvall, som ska bygga upp sig efter några halvdana år utomlands. Det blir svårt att förnya kontraktet.

 

 

Datum: 2023-03-31

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå