Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Fotboll i Kina - pengar finns men lång väg kvar till ett fotbollsunder

Text av Gunnar Persson

 

 Kina visar sina ekonomiska muskler på alla områden och fotboll är inget undantag. Årets kinesiska initiativ har delvis ritat om kartan:

• Kinesiska finansiärer har i sommar köpt två italienska och tre engelska klubbar.

• Chinese Super League stod för de mest uppseendeväckande spelarköpen under vinterfönstret.

• Gothia Cup China sjösattes i augusti i Shenyang, en åttamiljonersstad i landets norra del som profilerar sig som Kinas fotbollshuvudstad.


 Svensk exportvara: Gothia Cup China invigdes i augusti inför 30 000 åskådare i Shenyang.
 
 Kinas ekonomiska utveckling under 2000-talet har varit utan motstycke. Under åren 2001–2005 passerades Italien, Frankrike och Storbritannien. Sedan dess har man gått förbi både Tyskland (2008) och Japan (2010) och är idag världens näst största ekonomi efter USA. Investmentbanken Goldman Sachs är övertygad om att Kina i sinom tid kommer att bli störst, och det bör ske senast 2030.

 Kinesiska företag gör stora vinster och deras ägare har kapital som behöver sättas i arbete. I den processen har vi sett hur kärnsvenska företag som Volvo och Saab har tagits över/räddats av kinesiskt majoritetsägande. Sedan i somras har också AC Milan och FC Internazionale Milano, två av de tre tyngsta klubbarna i italienska Serie A, kinesiska ägare.


 Kina förvandlas i takt med den explosiva utvecklingen. Betydande delar av dess ca 1,5 miljarder invånare lämnar landsbygden för städerna. Med inflyttningen till städerna följer reglerad arbetstid, mera ledig tid och högre krav på förströelser.   Sådant som självförsörjarna på landet aldrig ens orkat tänka på.

 Idrotten är en del av detta . Sommar-OS hölls i Peking 2008 och Kina har i sommar fått sitt första lag i ishockeyns KHL (Kunlun RedStar, Peking). Fotboll är dock den sport som slagit an bredast. Den inhemska ligan tog för 25 år sedan de första försiktiga stegen mot en professionalisering och är idag en ”major player” på den internationella marknaden. Intresset återspeglas i ligans publiksnitt, som under det senaste decenniet stigit från 10 000 till 22 000. De fem senaste årens mästare Guangzho Evergrande Taobao drar 45 000 per match.

  Klubbarna har i allmänhet utländska tränare och viljan att tillgodogöra sig kunskap går verkligen på djupet. Luiz Felipe Scolari, Brasiliens VM-guldtränare 2002, har i Guangzho Evergrande en stab med 14 medhjälpare. Åtta av dem är brasilianare.

      Fotbollsintresset är både övertygande och tilltagande. Men man befinner sig trots allt bara i början av utvecklingskurvan. Än så länge är det pengarna som talar. Klubbarna kan numera konkurrera lönemässigt med Västeuropas stora och tar in utländska spelare som är i blomman av sin karriär. Samtidigt är maxantalet utlänningar per trupp satt till fyra (plus en asiat) och det kommer inom kort att leda till att landslaget börjar sin vandring uppåt på FIFA-rankingen, från dagens blygsamma 78:e plats. Först då blir begreppet ”kinesiskt fotbollsunder” adekvat.

  Att Dennis Andersson & Co i Göteborg exporterat sitt Gothia Cup-koncept till Kina ligger i linje med det. Gothia Cup China hör hemma i Shenyang i Manchuriet. Staden har 5,3 miljoner invånare (totalt 8 miljoner i regionen). Stadens Crystal Crown-arena, som stod värd för sammanlagt tolv herr- och dammatcher under OS 2008, spelar rollen av Nya Ullevi för invigning och finaler. Evenemanget genomförs på nybyggda Gothia Football Park med sina 40 fotbollsplaner och två universitet ställer upp med lokaler som tillsammans hyser 20 000 bäddar. Första upplagan (nu i augusti) samlade 250 lag från 30 nationer.


 Dennis Andersson med Zhang Ligong, organisationskommitténs ordförande, Gothia Cup China.
 

 Med ett så stort fotbollsintresse är det givet att kombinationen kines+fotbollsfrälst+stenrik förekommer i flera exemplar. I juni, juli och augusti kunde vi se hur fem traditionstyngda engelska och italienska klubbar fick kinesiska ägare:


Aston Villa FC, nedgånget och nedflyttat, såldes i juni av den amerikanske affärsmannen Randy Lerner (ägare 2006–16) till Recon Group, vars ägare Tony Xia nu är Villas president. Pris: ca 700 miljoner kronor.


FC Internazionale Milano ägs sedan i juni av Suning Sports. Därmed är det gradvisa avvecklandet av Massimo Morattis långsiktiga ägande (1996–2016) avslutat. Familjen Moratti har framför allt sökt en partner som kan finansiera en ny arena. Samarbete med en kinesisk intressent sprack 2013. Majoritetsägandet övergick då ett indonesiskt holdingbolag med fotbollsägarintressen i USA (DC United) och Indonesien (Persib Bandung). Nu är Suning, lett av Zhan Jindong, majoritetsägare (68,6% av klubben för ca 2,5 miljarder). Suning Sports är också verksamt i hemmaligan, där man sedan december förra året äger Jiangsu Suning (tidigare Jiangsu Sainty FC). Stenrika ägare är inte alltid tålmodiga. På hemmaplan har tränaren Dan Petrescu sparkats, inte på grund av usla resultat utan därför att man ville ha en mera känd tränare. Det blev sydkoreanen Choi Yong-soo, VM-spelare 1998 och 2002.


AC Milan bytte till kinesisk ägare i juli när Silvio Berlusconi sålde 99,9% av klubben till statliga Development & Investment Corp. Pris: drygt 7 miljarder kronor.


Wolverhampton Wanderers FC togs i slutet av juli över av konsortiet Fosun International. Förre ägaren Steve Morgan (2007–16) hade köpt klubben för 10 pund med löfte om av investera 30 miljoner pund i verksamheten. Nu sålde han för 45 miljoner pund. Omgående sparkades managern Kenny Jackett till förmån för italienaren Walter Zenga. Wolves tillhör, i likhet med Aston Villa, andradivisionen.


West Bromwich Albion FC köptes i augusti av Yunyi Guokai (Shanghai) Sports Development. Man tog över 88% av aktierna från förre ägaren Jeremy Peace för ca 1,7 miljarder kronor. Guochuan Lai, investmentbolagets chef, skapade frågetecken när han infann sig till ligapremiären. Samtidigt som han var synbart exalterad över sin nya roll nobbade han klubben 2 miljoner pund i tillskott för att kunna köpa en ny vänsterback.


Chinese Super League(CSL) räknar sin nuvarande status sedan 2004. Dessförinnan fanns Jia-A League, som var halvprofessionell 1987–93 och uppgraderad till helprofessionell 1994–2003. Poängen med namnbytet 2004 var att kraven skärptes rakt över: En professionell organisationsstruktur (administrativt och sportsligt), sund ekonomi och satsning på spelarutveckling blev grundförutsättningar för verksamheten.

  Uppgraderingen fick ett brett genomslag 2008. Sedan det året är det nämligen enbart utländska spelare som vunnit skytteligan. Samma sak gäller hederstiteln Årets spelare. Sydamerikanerna dominerar med ett undantag: rumänen  

Cristian Danalache (Jiangsu Sainty), som 2012 knep båda titlarna.

  De 16 klubbarna i CSL ställs numera mot varandra i såväl en reservlagsserie som i ungdomsserier (U19, U17, U15).

  Under CSL (16 lag) finns League One (16), League Two (20) och Chinese Amateur League, med över 1000 deltagande klubbar där 42 kvalificerar sig för slutspel.

  Sedan 2011 har CSL ett tioårsavtal med Nike, som levererar dräkter till samtliga lag.

  CSL domineras av Guangzhou Evergrande Taobao. Dåvarande Guangzhou FC var i kris när man 2009 togs över av fastighetsbolaget Evergrande Real Estate Group. Klubben var tvångsnedflyttad efter matchfixing och tvingades börja om i näst högsta serien. Men med friska investeringar i ryggen ordnade laget uppflyttning direkt och sedan dess har man vunnit ligan varje år, 2011–15. Guangzhou Evergrande har klivit fram som det pålitligaste publiklaget, med ett snitt som sedan 2011 pendlat mellan 37 000 och knappt 46 000.

      Klubben gick i bräschen i anställandet av välbekanta tränare, som Marcello Lippi (2012–14), Fabio Cannavaro (2014–15) och Luiz Felipe Scolari (2015–). I år har man tre brassar i spelartruppen.

      Jiangsu Suning – som alltså har samma ägare som Internazionale – skapade uppståndelse under vinterns transferfönster genom att köpa brasilianarna Alex Teixeira och Ramires för närmare 700 miljoner kronor samtidigt som Jô (f.d. Manchester City), australiern Trent Sainsbury och inhemske målvakten Gu Chao kontrakterades.

      Shanghai SIPG är en relativt nybildad klubb (som Shanghai Dongya/East Asia 2005) som har gått starkt uppåt på senare år. Laget debuterade i CSL 2013 och fick förra året Sven-Göran Eriksson som tränare. Han assisteras av Roger Palmgren. Utlänningskvoten fylls av brassarna Hulk och Elkeson (ligans målkung med Guangzhou Evergrande 2013 och 2014), argentinaren Darío Conca, Jean Evrard Kouassi (Elfenbenskusten) och Kim Ju-young (Sydkorea). Svennis lag har också de senaste årens effektivaste inhemske avslutare, Wu Lei.

      Klubbarnas spelstandard har höjts rejält på senare år. Guangzhou Evergrande vann AFC Champions League både 2013 och 2015. I år stupade man i gruppspelet men då har å andra sidan både Shandong Luneng och Shanghai SIPG (debutanter) nått kvartsfinal (finalen avgörs 19 och 26 november).


 Förre Djurgårdsanfallaren Erton Fejzullahu spelar idag för kinesiska Dalian Transcendence i League One.

Förutom Eriksson/Palmgren i Shanghai SIPG finns just nu följande svenskar i kinesisk fotboll:

      CSL: Osman Sow (Henan Jinaye) och Gustav Svensson (Guangzhou R&F).

      League One: Erton Fejzullahu och David Fällman (Dalian Transcendence), Guillermo Molins (Beijing Renhe), Nyasha Mushekwi(Dalian Yifang) och Sam Johnson(Wuhan Zall FC).

      Chinese Amateur League: David Löfquist, som i vintras nappade på ett erbjudande från nybildade Qingdao Red Lions.


Fotbollen i Kina – Fakta

 

Landslaget

Kina gick in i FIFA 1931 men stod utanför 1958–1979. På senaste FIFA-rankingen (16/8 2016) har Kina plats 78.

VM: Har kvalat in till ett slutspel (2002). Under ledning av Bora Milutinovic blev det tre förluster, mot Costa Rica (0–2), Brasilien (0–4) och Turkiet (0–3) samt 31:a plats (av 32) i slutprotokollet.

VM 2014: Besegrade Laos i förkvalet men slogs ut i mellangruppspelet (trea efter Irak och Jordanien).

OS: Deltog 1936, 1948, 1988 och 2008 (13:e).

Asiatiska mästerskapet: Finalist 1984 och 2004. Trea 1976 och 1992.

Spelare i andra länder: Har förekommit. Men i dagens landslagstrupp är det bara 19-årige anfallaren Zhang Yuning (Vitesse, Nederländerna) som inte hämtas från Chinese Super League.

Storsponsor: Nike ersatte 2015 Adidas som utrustningsleverantör till landslaget. Konsekvensen är att landslagen måste spela i Nikeskor. Kompensation utgår med 100 000 000 yuan/16 miljoner dollar per år t.o.m. 2026, med 30% av värdet i varor.

Förbundskapten: Gai Hongbo, fr.o.m. 3/2 2016 (tidigare 2009–11).


Chinese Super League


De största klubbarna

Värdering och intäkter (2015) enligt Forbes:

1) Guangzhou Evergrande Taobao
Värde: $282 milj/Intäkter: $57 milj.

2) Beijing Guoan $167 milj/$30 milj.

3) Shanghai SIPG $159 milj/$37 milj.

4) Jiangsu Suning $144 milj/$36 milj.

5) Shandong Luneng Taishan $126 milj/$ 24 milj.

6) Shanghai Greenland Shenhua $106 milj/$29 milj.

7) Hebei China Fortune $90 milj/$22 milj (nykomling 2016).

8) Tianjin Teda $84 milj/$15 milj.

9) Chongqing Lifan $76 milj/$17 milj.

10) Liaoning Whowin $67 milj/$14 milj.

 

 

 

 

 

Text: Gunnar Persson

Foto: Gothia Cup

 

Datum: 2016-09-09

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå