Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Bästa svenska OS-sändningarna sedan 1972 - Krönika av Frank Östergren

  Viasat har lyckats över all förväntan, på alla områden. Studio, kommentatorer, experter, antal sända timmar, tillgänglighet. Jo, jag vet. Alla svenska hushåll har inte tillgång till TV3(ca 10%) och de övriga Viasat-kanalerna. En del för att hushållen finns utanför täckningsområdet, andra för att kanalerna saknas hos den distributör man får bild via, andra har av ekonomiska skäl avstått. Men att kräva och tala ut i media att OS ska sändas i SvT, det är ett obegripligt, ja till och med okunnigt resonemang.

 Mer om det senare. Först allt det positiva. 2000 sändningstimmar, cirka. Tolv kanaler minst, jag kan ha missat någon. Tillgänglighet via internet, både direkt och i repris. I stället för de utvalda bilder SvT hade gett oss tittare ger oss Viasat hela tävlingar, inklusive pauser, hur långa de än här. Fäktning, bågskytte, rugby, vattenpolo, tyngdlyftning, ridsport, rodd, judo, bancykel och så vidare. Den bild som producenterna lagt ut (det heter så på tv-språk), den sänds i Viasats extra OS-kanaler oredigerad. Medan huvudkanalerna arbetat mer traditionellt, med bilder från olika tävlingar. Lägg till ett antal kanaler enbart vikta för vissa sporter, en med bara handboll, en annan med bara hästsport. Kommentatorer och experter och bisittare. Flera tidigare okända eller sällan hörda röster. Men vilka röster.

 Information, bakgrund, samspel med bild, repetitioner, introduktioner, djupkunskap - allt framfört med tittaren i åtanke. Det märks tydligt att Viasat satt kommentatorer och expert i skolbänken. Tror faktiskt till och med Lennart Hyland skulle varit nöjd. Alla ska veta att ingen är glömd. Men några namn måste jag bara nämna: .

Janne Blomqvist, Sveriges bäste allroundkommentator, sifferkunnig. Hade hoppas på honom vid friidrotten, hans röst är som gjord för långdistans.
Robert Tennisberg och Per Forsberg, rutinerade och med friidrotten i säker hand. Magnus Dahlborn, alltid påläst.
Göran Zachrisson, givetvis.
Linda Heed och Henrik Johnsson från hästsporten, sistnämnde ger en Anders Gerndandt-känsla.
Robert Perlskog och Claes Hellgren, självklart.
Fäktningskommentatorn och tyngdlyftningskommentatorn, namnen just nu ur mitt minne, ur deras minne oj vad fakta de öste. Studio, smakfull inredning, inte en massa störande rekvisita.
Ola Wenström, Niklas Jidhe och en så säker Carolina Kluft. Hennes premiär i vinterspelen för två år sedan, den var darrig. Nu behärskar hon mediet.

 Bildproduktionen, ja där är det inte Viasat som ska ha berömmet. Utan huvudproducenten av OS. Kan det göras bättre? Närbilderna från exempelvis tyngdlyftningen är bland det bästa jag i tv-sport-väg.

 Nå, finns det då inget negativt? Jo, detaljer, som att någon kommentator ibland talat mer om vi än om Sverige. Att i Viaplay i mobilen har ibland föregående kommentatorsljud legat kvar när man bytt sport. Eller att Niklas Holmgren fått vara på hemmaplan, hade så gärna hört honom göra boxningen. Men någon måste ju sköta starten på de europeiska fotbollsligorna.

 Personligen hade jag också önskat att friidrotten delats upp i fler kanaler. Att exempelvis hela kulkvalet hade följts i en kanal, hela långlopp i en annan, hela stavkvalet i en tredje kanal, osv.

 Nu till det där med gnällandet.
Bara några dagar efter OS-starten skrev förre TV4-chefen Jan Scherman en tidningskrönika där han för det första berömde Viasats sändningar, där han för det andra sade sig ha svårt att ta till sig varför OS ska sändas i SvT och bara där. Han gav ett antal exempel på hur nutida sport säljs till tv och hur den sänds. Mothuggen haglade rejält, vilket för mig är svårförståeligt. Att äldre människor har valt bort TV3 av ekonomiska skäl, jag återkommer, det är en sak. Men när personer som gladeligen köper ny mobiltelefon, ny dator, laddar ner spel, appar, filmer och ständigt går med näsan i telefonen, varför dessa anser att just sport ska vara frisänd, det är resonemang utan logik. Både kändisar och politiker har försökt ta poäng genom att snyftande tala ut att de inte kan se OS.

 Vad alla, eller de flesta glömmer eller inte i inser, är att SvT aldrig, aldrig upprepar jag, skulle kunna ha gett oss tittare lika mycket OS som Viasat. Det är bara att räkna antalet kanaler. SvT kommer aldrig att få de ekonomiska resurser som krävs för att köpa OS-sändningar.

 IOC, den olympiska rörelsen, är ingen ideell organisation, utan ett företag drivet efter ekonomiska principer. Varför skulle de ge bort något, när de istället kan tjäna pengar. Röster har höjts om att EU eller FN borde ingripa. Det är att hoppas att dessa rop är på skoj.

 Tillbaka till det där med att en del tittare väljer bort TV3-kanalerna. Jag skriver, skyll inte på Viasat. Utan på distributörerna. Vi tar som exempel det så kallade marknätet, som handhas av Boxer. För att där se TV3 med flera kanaler krävs abonnemang på kanalpaket - enskilda kanaler kan inte köpas. Lägg till pris för dekoder, kort, faktureringsavgift, samt att ett kanalpaket där måste man binda sig för oftast minst ett halvår. Alla som tittar via kabel, det är inte gratis utan kanalkostnaden finns inbakad i hyran.

 Viasat har gjort - och gör - ett fantastiskt jobb. Det bästa sedan Munchen 1972, det första OS där SvT hade egen studio på plats (Lennart Hyland var programledare).
Om två år är det Discovery-gruppen som sänder. Att vara negativ i förväg, det ska man inte vara. Men nog får de ta i om de ska nå upp till Viasat-klass.

 

Datum: 2016-08-16

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå