Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Lyckad Almedalsvecka för Sport & Affärer

 Sport & Affärer deltog som vanligt under Almedalsveckan. Vårt senaste nummer gick som smör i solsken från tältet vid Visby hamnplan. Här körde vi även podintervjuer som ni snart kommer att kunna ladda ner här på hemsidan. Vårt seminarium "Idrottens samhällsroll - idrott som motor för kommunal och regional utveckling" som vi arrangerade tillsammans med Destination Gotland blev en succé. Över 100 personer kom. Fullsatt. Det visar på det stora intresset för de frågor som vi behandlar i tidningen.

 I den första delen av seminariet behandlades Idrott som motor för regional tillväxt. Här berättade  Pehr Palm, vd Event in Skåne, om det regionala samarbetet med 33 medlemskommuner för att locka idrottsevenemang till regionen.
Event in Skåne är  ett bolag ägt av Region Skåne som ska fungera som ett kompetenscentrum och en samverkanspartner för kommunerna för att fler evenemang, mässor och kongresser förläggs till regionen. Pehr fyllde på med intressanta siffror om evenemangens samhällseffekter och deras viktiga roll i destinationsmarknadsföringen.

 Pehr Palm berättade bland annat hur en investerad offentlig krona i professionella evenemang ger tio kronor tillbaka och om behovet av förbättrade och mer enhetliga mätinstrument av effekterna..


 Johan Lindvall, marknadschef på Destination Gotland och Bo Ronsten, distriktsidrottschef på Gotlands Idrottsförbund berättade om den växande regionala satsningen Idrottens Ö. Här samverkar turistnäringen, kommunen, idrotten och det stora resebolaget med det gemensamma målet att attrahera fler idrottsintresserade besökare till ön. Alltfler föreningar och förbund väljer att lägga sina träningsläger på Gotland. Och antalet idrottsevenemang ökar vilket skapar nya turistströmmar genom deltagare, publik och besökare. 2016 går 78 idrottsevenemang på Gotland. Antalet gästnätter kopplat till Idrottens Ö-satsningen har på tio år ökat från 45 000 till över 86 000 år 2015. En utveckling som Johan Lindvall och Bo Ronsten spår kommer att öka för varje år.  Gotlandsidrotten har instiftat en stimulanspeng för föreningar och specialidrottsförbund som vill starta ett nytt evenemang eller utveckla ett befintligt.
- Vi är övertygade om att vår nya inomhusarena kommer att leda till att fler evenemang arrangeras här. Alltifrån landskamper till större internationella turneringar. Vi har hur mycket som helst i pipen berättade Johan Lindvall.

 På bilden från vänster: Johan Lindvall, Destination Gotland, Bo Ronsten, Gotlands Idrottsförbund och Håcan Nilsson, moderator.

 

 Som sista punkt i den regionala delen berätttade Tomas Ringsby(bilden nedan) från Dalaidrotten om det stärkta regionala samarbetet kring idrott och evenemang mellan Dalakommunerna. Skid VM 2015 i Falun blev en viktig motor för regional tillväxt och nu diskuteras en ny ansökan inför VM 2025. Det lyckade sponsorupplägget Beyond Skiing ligger redo för uppstart igen och medvetenheten har ökat om det viktiga bandet mellan idrott, näringsliv och samhälle.

 Dalarna har evenemangskompetensen naturligt nedärvd genom eventhjärtat Vasaloppet som året runt pumpar turistströmmar och intäkter mellan regionens involverade kommuner. En flygplats i Sälen är på gång för att spä på skidturismen och utbytet främst med Norge. Kan bli ett ytterligare ett viktigt lyft för regionen. Regeringen har tidigare beslutat att gå in med 250 MKR. Totalkostnaden skulle landa på en miljard och då ingår ett köpcentrum i planerna.

 Den kommunala delen av seminariet behandlade Sport & Affärers kommunranking som ju alla vet är originalet och den mätning många kommuner följer i sitt strategiska, idrottspolitiska arbete. Peter Rohmée(till vänster i bilden ovan) berättade om sitt tioåriga arbete med analysen som ligger till grund för vår årliga ranking. Han berättade om de faktorer som utmärker en framgångsrik idrottskommun och om de kritierier som bygger upp rankingen. Peter betonade bredden och djupet bland kriterierna. Vi tar här stor hänsyn till att alla ska kunna idrotta oavsett om du är gammal, ung eller har eventuella handikapp. I kriterierna tar vi hänsyn till ökad inkludering av nyanlända och till graden av jämställdhet. Den röda tråden löper från friluftsliv, möjligheter att utöva både spontan- och breddidrott och status på kommunens elit/underhållningsidrott och dess kapacitetet på evenemangssidan. Utbudet av anläggningar får här en vital betydelse. Alla borde ha rätt till en lokal idrottsplats och borde skyddas i Plan- och bygglagen.
 Resultatet av Peters analysarbete  presenteras varje höst under vårt seminarium Professionell idrott och i det nummer som samtidigt släpps i Dagens industri.

 Peter flankerades på scenen av representanter för tre av våra främsta idrottskommuner Stockholm, Halmstad och Lidköping . Stockholm representarades av Olof Öhman, fd chef för idrottsförvaltningen - idag OS utredare för att utröna om  staden ska gå vidare i en OS-ansökan inför vinter-OS 2026. Stockholm har vunnit huvudpriset tre gånger(Göteborg fem). Olof Öhman berättade att man i Stockholm insåg vikten av en helhetssyn på idrottsfrågorna från friluftsliv och spontanidrott till den mer organiserade breddidrotten och till elitidrott och evenemang. Att konkretisera vision och inriktning i ett idrottspolitiskt program berättade Olof är en viktig del av arbetet. Idag samlar han in en rad synpunkter och analyser i OS-frågan. Det ska bli mycket intressant att följa upp frukterna av hans arbete senare i höst.

 Anders Ramsby(längst till höger på bilden ovan) representerade Halmstad som alltid legat högt i vår Breddidrottslista. 2014 vann man. Anders berättade hur viktig idrotten är för kommunen och om kommunens satsningar på event.
Till hösten börjar han sin nya tjänst som fritidsdirektör i Göteborgs Stad.

 Friskusen Glenn Rytterfjell(näst längst till höger i bilden ovan) berättade hur mycket det betytt för Lidköping att vinna Elitidrottspriset 2015. Man har aktiverat sig på en rad olika sätt. I Sparbanken Lidköping Arena hänger en stor banderoll i taket om priset. Man har utsett 18 ambassadörer bland kommunens framgångsrika idrottsmän och kvinnor på elitnivå och från en rad olika idrotter. Dessa ska representera kommunen i olika sammanhang. Under hela Almedalsveckan annonserade kommunen med halv- respektive helsidesannonser i Expressen om att man vunnit elitidrottspriset 2015 "Välkommen till årets elitdrottskommun Lidköping!(Enligt Sport & Affärers Di-ranking)".

 

 Den sista delen av succéseminariet på O´Learys bestod av politiker från två  idrottskommuner där idrotten är en viktig motor för kommunal uveckling och tillväxt.
 Här är idrott en del av kommunernas DNA. Det gällde idrottskommunerna Göteborg och Växjö. Göteborg har vunnit huvudpriset fem gånger och Växjö en. Den klassiska evenemangskommunen Göteborg har även vunnit eventpriset ett antal gånger. Kommunerna representerades av David Lega, kommunalråd i Göteborg och Per Schöldberg, kommunalråd i Växjö kommun. David Lega berättade hur viktig idrotten är för Göteborg och att det gäller att få fart på de grupper som idag inte är så aktiva.
Att Göteborg är en professionell arrangör av idrottsevenemang känner alla till. David nämnde  att en av de viktigaste utmaningarna nu är ökad integration och inkludering. Här är idrotten en mycket viktig väg för många in i gemenskap och det svenska samhället. Han tog även upp etableringen av nya arenor som kostar kommunerna(och skattebetalarna) mycket pengar. Man kan inte bygga en arena för varje idrottsförening.  Här menar han, måste det i högre grad ske samutnyttjande både mellan föreningar och kommuner i regionen. Som alltid en  ynnest att få lyssna till denne utmärkte talare.

 Per Schöldberg(bakom David på bilden) berättade om de politiska turerna kring uppförandet av Arenastaden i Växjö som är ett riktigt nav i samhället. Idrottskommunen Växjö utmärker sig på fler plan. Man är en medveten kommun med bra utbildningsmöjligheter och med en frisk och aktiv befolkning. Kommunen har vunnit pris som Europas grönaste stad. Man är också en utpräglad cykelstad, fyra i Europa och skördar framgångar inom elitidrott med Växjö Lakers i bräschen. Utbudet av professionella evenemang är i växande mycket tack vare de nya arenorna. För er som inte närvarade i Visby kan lyssna till representanter från Växjö kommun under Professionell idrott den 3/10. Växjö är värd för arrangemanget tillsammans med Sport & Affärer. Här talar man bland annat om idrottens givna plats i stadsplaneringen. Per Schöldberg medverkar även då.

 

 Seminariet avslutades med att Göteborg fick ta emot Folkets pris Sveriges bästa idrottskommun enligt svenska folket 2016 vilket baseras på en årlig Demoskopundersökning och är en del av konceptet Sveriges främsta idrottskommuner. Drygt 1000 personer(riksrepresentativt urval) får svara på frågan: "Vilken kommun i landet anser du är bäst på idrott dvs en sammanvägning av spontan-, bredd-, och elitidrott samt friluftsfrågor och som samtidigt verkar för ökad inkludering och jämställdhet".  Göteborg vann tätt följt av Stockholm. Priset är årligt återkommande och kommer att delas ut varje år under Almedalen. Vi vill här sätta fokus på det  som det svenska folket anser. Det är ändå folket som ska använda anläggningarna, betala biljetterna och den skatt som ska finansiera de ökade idrottssatsningarna. En stolt David Lega tog emot priset här flankerad av Per Schöldberg och Anders Ramsby som ju börjar jobba som fritidsdirektör för Göteborgs stad i höst..

 


För er som är intresserade av vår kommunranking kan ta del av placeringar genom åren och våra  viktiga kriterier genom att klicka här!



















Även publiken var aktiv under seminariet. Här Abdigani Abdi som berättade att han tyckte att det var bra att Sport & Affärer tar hänsyn till kommunernas satsningar på integration genom idrotten i kriterierna för kommunrankingen..

 

 

 Efter det mycket lyckade seminariet på O´Learys skedde studiebesök på nya ICA Maxi Arena. De som ville, vandrade ner till hamnen och den väntande bussen för snar avfärd upp till arenan. Där väntade Maria Modig, fritidschef, Region Gotland och Per Viberg, O´Learys, för att berätta om arenaprojektet som ska attarahera fler idrotts- och kulturevenemang till öjn. 

 

 Per Viberg, O' Learys berättar om arenaprojektet i en av de fyra fräscha logerna med möbler klädda i O´Learysrött. Pelle är aktiv inom gotländsk innebandy, driver O' Learys Strandgatan samt restaurangen uppe på arenan. En unik O' Learysrestaurang som skymtas till vänster genom fönstret, där man kan följa matchen från restaurangbordet..Per var en av de drivande personerna för att få igång arenaprojektet.

 Intresserade åhörare. Bland andra Olof Öhman, OS-utredare, Stockholms Stad och längst till höger Tomas Eriksson, styrelseledamot i RS och ordförande i det Internationella Innebandyförundet. Vi beklagar suddigheten i bilden. Fotografen darrade på hand.

 

 















 




 

Golvet är omtalat och flexibelt för att tillfredsställa inomhussporterna handboll, innebandy och basket mfl.. och man kommer även att satsa på möten och konserter. Arenan tar 1700-2500 personer. Budget: 92 MKR. Trolig slutkostnad: 100 MKR.

 

 

 
Maria Modig förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen representerar ägaren och förvaltaren av arenan, Region Gotland
 Hon står här lutad mot en av pelarna där gotländska idrottares namn finns inristade, vissa felstavade. Maria berättade om den långa resan mot förverkligandet och invigningen i september ifjol. Man har nu anställt en evenemagslots i kommunen vars primära uppgift blir att fylla arenan med event, året runt.

 

Vi rekommenderar att ni offrar en liten stund och läser mer om arenaprojektet genom att klicka här!



 Vi tackar Maria, Per Viberg och Johan Lindvall för ett fantastiskt samarbete kring seminariet och studiebesöket. Ett samarbete som jag hoppas att vi kan spinna vidare på till nästa år.




 Sammanfattningsvis blev årets Almedalen mycket lyckad för tidningen. Att vi hör hemma här där samhällsdebatten pågår är en självklarhet eftersom idrotten är en så betydelsefull del av samhället. Snart kommer vi att lägga ut några podintervjuer som vi gjorde i tältet på hamnplan som ni kan ladda ner.

 Ha nu en riktigt skön sommar nu så hoppas vi att vi träffas under Professionell idrott i Växjö!

Redaktionen.


Foto: Niklas Birgetz, Anita & Gustaf Berencreutz

 

 


Fotnot angående kommunranking:
Det plagiat vi utsatts för saknar djup, är urvattnat och skapar onödig förvirring. Man har bytt ordet kommun mot stad och bygger enbart sin ranking kring elitidrott. Elitidrott tar vi hänsyn till i vårt huvudpris tillsammans med alla andra kriterier och särskilt i vårt extrapris Årets elitidrottskommun. Dock tar vi i vår elitidrottsranking mycket stor hänsyn till befolkningsunderlaget.
 Att stjäla är någonting fult fick man tidigt lära sig. Det blir inte finare av att stölden sker i statens namn, finansierat med våra skattepengar. Och utan någon som helst referens til källan.

 

Datum: 2016-07-16

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå