Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

”Jag tror att vi kommer göra bra ifrån oss”

– Thomas Ravelli och Jens Lehmann diskuterar EM –
 
 EM-festen har börjat! Hela fotbollsvärldens blickar riktas nu mot Frankrike för att följa den dramatiska upplösningen. Hur kommer det gå för Sverige, och vilka vinner? Kan världsmästarna Tyskland hantera favoritskapet? Målvaktslegendarerna Thomas Ravelli och Jens Lehmann delar här med sig av sina tankar och erfarenheter. Jens är expertkommentator för BBC under EM.

 Artiklar, bloggar, podcasts och sociala medier. Under den senaste månaden har fotbollsexperter, journalister, före detta spelare och allmänhet diskuterat och tippat det 15:e Europamästerskapet i fotboll som avslutas med finalen på Stade de France i Paris den 10 juli. Det är under de största mästerskapen som de stora karaktärerna kliver fram – som målvakterna Thomas Ravelli och Jens Lehmann som båda har stått för avgörande insatser för sina landslag. En varm majdag möttes de på en mässa i Jönköping för att prata EM och straffsparkar. Med fler utslagsmatcher än tidigare är chansen stor att få uppleva nya rafflande straffsparksavgöranden vid EM 2016.

 Thomas Ravelli hade en lång karriär, men är mest ihågkommen för straffavgörandet i VM 1994. I kvartsfinalen mot Rumänien räddade han Dan Petrescus och Miodrag Belodedicis straffar och tog Sverige till semifinal. Tolv år senare var det dags för tyska landslagsmålvakten Jens Lehmann att bli hjälte. I kvartsfinalen mot Argentina räddade han två av fyra straffar och tog värdnationen till semifinal som sedan avgjordes bara minuter innan ett nytt straffdrama. Mästerskapen 1994 och 2006 slutade med VM-brons för båda spelarna.

 Jens: - Jag gillar Thomas historia mer. Vi tyskar är så vana att vinna straffsparksavgöranden och att gå till semifinal är inte en lika stor bedrift för Tyskland som det är för Sverige. Det låter kanske arrogant, men vi tyskar är vana vid det. Som målvakt förväntas du rädda ett par straffar och samtidigt vet du om att utespelarna är lugna och säkra vid straffpunkten.
Thomas: - Tyskland är nästan alltid med och slåss om medaljerna. I Sverige blir allt större. Många svenskar minns än idag var de såg matchen mot Rumänien. Det som gör Jens historia intressant är lappen…
Jens: - På matchdagen hade jag tillsammans med min målvaktstränare Andreas Köpke skrivit en lapp med potentiella straffskyttar och hur de brukade skjuta. Jag har inte samma minne som Thomas Ravelli som hade all information i huvudet. Jag och Köpke tittade på sannolikheten att straffskytten sköt åt ett visst håll. Om skytten har skjutit fem till vänster och fyra till höger är det störst sannolikhet att han skjuter till vänster under hög press. Lappen var till stor hjälp även om Esteban Cambiasso, som slog den sista straffen som jag räddade, inte var med på lappen.
Thomas: - Vad hände med lappen?
Jens: - Den donerades till en välgörenhetsorganisation som anordnade en auktion. Någon betalade en miljon euro för den.

 Tyskland hade som vanligt inga problem med att ta sig till EM 2016. Laget vann sin kvalgrupp före Polen som de nu får möta även i EM. I EM har de även Ukraina och Nordirland i sin grupp. Sverige slutade trea i kvalet och fick spela play-off mot Danmark för att ta sig vidare. I gruppspelet möter de Irland, Italien och Belgien.

Jens: - Tyskland hade en liknande resa som Sverige när vi mötte Ukraina i play-off i kvalet till VM 2002. Det tyska laget var inte särskilt bra just då, men i samband med play-off-matcherna skapades en härlig atmosfär och laganda i laget som gjorde att vi helt plötsligt kunde prestera under hög press (Tyskland gick hela vägen till VM-final). Sverige har också gått igenom en svår väg för att ta sig till EM, vilket har svetsat samman laget. Det kan ge utdelning nu. Vinner Sverige första matchen mot Irland får de ett momentum och behöver förmodligen inte ens vinna nästa match utan kan spela oavgjort och gå vidare från gruppen .
Thomas: - Det är en svår grupp. Belgien är ett av de bästa lagen i EM, men jag tror att vi kommer göra bra ifrån oss detta mästerskap. Precis som Jens säger är nyckelmatchen första matchen mot Irland. Kan vi vinna den matchen kan vi ta oss till åttondelsfinal där allt kan hända. Det såg vi till exempel förra året när det svenska U21-landslaget vann U21-EM. För att lyckas måste Zlatan hålla den höga nivå som han gjort under våren samtidigt som övriga spelare höjer sig lite.

 Sex spelare från U21-landslaget – målvakten Patrik Carlgren, försvararna Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson, mittfältarna Oscar Hiljemark och Oscar Lewicki samt anfallaren John Guidetti – är med i den svenska EM-truppen 2016.

Thomas: - Om John Guidetti får spela tror jag att han kan sätta störst avtryck av de unga spelarna. Jag tror även mycket på Oscar Hiljemark, men alla spelare även veteraner som Kim Källström och Andreas Isaksson måste höja sig. Andreas Isaksson har stått i 130 landskamper, men har aldrig tagit en straff (i tävlingssammanhang) i landslaget.
Jens: - Va, varför har han inte gjort det? Du får föreslå för honom att jag ska bli hans nya målvaktstränare. Haha. I Tyskland bryr vi oss sällan vilka som är i gruppen. Förväntningarna är alltid att vi ska gå vidare och vill du vinna mästerskapet måste du kämpa från första matchen till finalen. Pressen är hög och de andra lagen har stor respekt för oss. Kanske lite för stor respekt ibland.

 Inför och under EM är det mycket fokus på Zlatan Ibrahimovic. Sedan Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg slutade har han varit ensam världsstjärna i ett landslag där spelare i tyska andraligan (Emil Forsberg), schweiziska ligan (Kim Källström) och Allsvenskan (Oscar Lewicki) kliver in i startelvan. Vilka förväntningar bör vi ha på Zlatan?

Jens: - När du tittar på Lionel Messi i Argentina, Cristiano Ronaldo i Portugal och Zlatan i Sverige så blir det automatiskt mycket press på dem. Alla förväntar sig att de ska prestera precis som de gör i sina klubblag, vilket de inte klarar av eftersom det är en helt annan omgivning som inte håller samma höga klass. Dessutom har de inte möjlighet att träna varje dag med sina lagkamrater som de gör i sitt klubblag. Det är inte så konstigt att de misslyckas i sina landslag. Jag tycker inte vi ska förvänta oss för mycket av Zlatan i det svenska landslaget. För att landslaget ska gå långt måste det även finnas en fantastisk laganda i truppen, som Tyskland hade VM 2014. Jag tror det är mycket svårare att skapa en sådan laganda i ett lag som har en spelare som sticker ut så mycket mer än de andra.
Thomas: - Det är här vi ser den stora skillnaden mellan Tyskland och Sverige. Tyskarna har många spelare på högsta nivån och vi har bara en. Vi behöver en Zlatan i god form för att få ett bra resultat. Sen har även Tyskland brister. Målvakten Manuel Neuer är duktig, men han tar för mycket risker ibland. Försvarsmässigt är de inte lika starka som förut, och om de inte förbättrar sin defensiv har jag svårt att se att de kommer vinna.
Jens: - Det är faktiskt lite pinsamt för oss tyskar. Vårt spel har alltid byggt på ett solitt försvarsspel, vilket vi nu inte har. Nu är vi mer offensiva. Vi har en målvakt som är outstanding, två duktiga mittbackar och många bra mittfältare, men vi saknar bra ytterbackar och anfallare. Det är möjligt att vi vinner i slutändan, men det är inte så enkelt som många tror. Förbundskaptenen Joachim Löw har sagt att vi ska vinna mästerskapet och lägga grunden inför nästa VM där tanken är att vi ska vinna igen. Det är en väldigt ambitiös målsättning.
Thomas: - I Sverige är inte förväntningarna särskilt höga, men det är när ingen tror på oss och vi inte har den där pressen som landslaget alltid presterar som bäst.
Jens: - För oss är det tvärtom. När vi är under stark press är vi riktigt bra. När det är för lite press blir vi loja och slarviga så med tanke på det borde vi gå långt i EM.

 Konkurrensen för att vinna EM är dock hård. Tyskland kommer att utmanas av ett starkt hemmalandslag i Frankrike, revanschsuget Spanien och starka outsiders som Kroatien. Vilka vinner då EM?

Jens: - Deutschland vinner. Jag hoppas de får möta England i finalen.
Thomas: - Belgien vinner och jag tror de får möta Frankrike eller Tyskland.


Text:  Pierre Eklund

Bonus: Jens och Thomas om Zlatans framtid
Jens: - Jag har alltid tyckt att spelare ska testa olika ligor för att verkligen visa att de är riktigt stora spelare. Därför vill jag gärna se Zlatan i Premier League som är en tuff liga. Han är för gammal för min gamla klubb Arsenal, men skulle nog passa Manchester United.
Thomas: - Om jag vore Zlatan skulle jag lämna Europa och spela i New York. Där skulle jag köpa ett penthouse, några bilar, ta hand om familjen och ha en skön tid. Han har vunnit nästan allt redan och Champions League kommer han inte vinna med de klubbar som är intresserade.

 

Datum: 2016-06-11

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå