Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Friidrotten blickar framåt

  Sport & Affärer medverkade nyligen under Svenska Friidrottsförbundets årliga jullunch för pressen på Kungliga Myntkabinettet vid Skeppsbron i Stockholm.
 Deltog gjorde kärnan av den svenska sportjournalistkåren från SVT, TV 4, Radiosporten, TT och dagspress. Förbundet representerades bland andra av den tillförordnade ordföranden Toralf Nilsson(som även sitter med i ledningen för det europeiska friidrottsförbundet), generalsekreteraren Stefan Olsson, förbundskaptenen Karin Torneklint och marknadschefen Jan Larsson. Vid det här årliga tillfället summerar förbundet det år som har gått och blickar in i det kommande inför en samlad presskår. Från fönstren i möteslokalen såg man slottet där förbundets hedersordförande bor, nämligen HM Drottningen.


Medaljskörden
 Toralf Nilsson inledde med att summera det antal medaljer som vunnits hem av svenska friidrottare under året. Medaljskörden blev 14 individuella medaljer om man räknar med de officiella EM- och VM-tävlingarna under året. Lägger man även till utralöpning som blir alltmer integrerat i förbundets verksamhet tillkommer ytterligare sex. Utöver det, berättade Toralf Nilsson, tillkommer det sensationella stafettguldet på 4 X 100 meter under junior-EM i Eskilstuna och dessutom två lagmedaljer i ultralöpning.

- Det har varit ett fantastiskt åt även om det inte räckte ända fram till medaljer under VM i Peking. Däremot var det väldigt många unga lovande talanger som visade framfötterna vilket bådar gott inför framtiden.

 

 Toralf med stor kompetens och erfarenhet inom evenemangsområdet, var extra stolt över att Sverige i år för första gången stod som värd för ett Junior-EM i friidrott(Eskilstuna,16-19/7).
- Det blev en stor succé, inte minst publikt, vilket gett avtryck även internationellt.

Löpning attraherar
- Andra positiva tecken för friidrotten är det stora uppsvinget i intresset för löpning.
Stadsloppen attraherar alltfler människor och nya former föds som hinderlöpningar och andra strapatsrika lopp. Det här är en utveckling vi nog får se mer utav. Många av influenserna kommer ifrån USA där den här typen av nya lopp håller på att ta överhanden.

Internationella evenemang
- Jag har haft förmånen att få jobba med större friidrottsevenemang i olika roller genom åren. I april kom ett stort bakslag när vi inte fick möjlighetatt kandidera som värd för Friidrotts-VM 2021. Om detta har det sagts mycket och sista ordet är nog inte sagt än. I svensk friidrotts strategi ligger att regelbundet arrangera större evenemang. Vi analyserar kontinuerligt vilka evenemang som det är möjligt för oss att söka och de partners som kan tänkas vilja gå in. För oss är det en avgörnade faktor att få med oss kommuner och regioner i detta arbete. Vi har en dyrköpt läxa från VM 1995 i Göteborg där förbundet hade det fulla ekonomiska ansvaret. Där fanns många vinnare dock inte Svenska Friidrottsförbundet ur ett ekonomisktr perspektiv.
- Numera jobbar vi alltså intensivt med att hitta partners bland kommunerna och succén med Junior VM i Eskilstuna som jag nämnde tidigare byggde mycket på att kommunen satsade så pass mycket resurser på evenemanget eftersom man insåg alla fördelarna med värdskapet .

Ansökan om två internationella mästerskap
- Villkoren är krasst sådana att det sällan är någon vinstaffär kortsiktigt för arrangörer av internatuionella friidrottstävlingar, man är beroende av finansiellt stöd från det offentliga. Vi har nu skapat en process som inleddes i samband med ett seminarium under Friidrotts-SM i Umeå ifjol där vi söker kontakt med aktiva kommuner som är villiga att stå som värd för U-22 EM 2019. Två kommuner har i dagsläget visat intresse och det är Borås och Gävle. För oss är det viktigt att det ska upplevas intimt ur en publiksynpunkt och därför passar medelstora städer bra in i sammanhanget.

- Sedan har vi samtalat med Göteborgs kommun om att vara med och kandidera för att arrangera Veteran-VM 2020, en av de största arenatävlingarna man kan tänka sig. Årets upplaga i Lyon lockade till exempel 8000 deltagare. Här är det lika viktigt med den sociala gemenskapen som att ta hem medaljer. Det ligger i linje med vår vision "Din idrott - för livet." Göteborgs två kommunala bolag Göteborg & Co och GotEvent är beredda att ta det fulla ekonomiska ansvaret för denna turnering som kommer att behöva stora ideella insatser även från Göteborgs Idrottsförbund. Ansökan ska vara inlämnad den 28 februari.

Hotad trovärdighet
- Vi måste också reflektera över en del tråkigheter som drabbat den internationella friidrotten vad gäller mutanklagelser och doping. IOK har nyligen fattat beslut kring det man kallar för Good Governance där man ser över hela idrottsrörelsen med alla internationella och nationella förbund för att stärka idrotten i etiska frågor. Vi måste alla oavsett var vi befinner oss i värdekedjan motverka de här avarterna anars hotas idrottens trovärdighet.

- Ska idrotten förvänta sig stöd från samhället så måste vi sköta oss.
- Från svensk friidrotts sida stödjer vi alla initiativ för att försvara de sunda värdena. Sverige har ju varit ett föregångsland i dessa frågor.

 Efter Toralf Nilssons tal berättade förbundets nye generalsekreterare Stefan Olsson om sin positiva syn på kommande utmaningar. Bland annat berättade han att det är klart med Finnkampen Stockholms Stadion år 2017.
- I år sålde vi fler biljetter än 2013 men är ändå inte nöjda. Detta ska bli bättre till 2017.
 Även Stefan lyfte fram möjligheterna med Veteran VM där förbundet som han sade "kommer att gå all in" tillsammans med Göteborg som balnd annat givetvis lockas av att man kalkylerar med 100 000 potentiella hotellnätter under evenemanget. Han talade om projektet Svenska Löpare och lyfte fram tre av världens största löparlopp GöteborgsVarvet, Stockhom Marathon och Lidingöloppet.
- Här är vi verklgen Top of the line.

 Stefan betonade vidare vikten av att locka nya ungdomar till friidrotten, att jobba aktivt mot doping och att skapa prestationscentra för att utveckla nya tyalanger.

Efter en god jullunch tog sedan förbundskaptenen Karin Torneklint upp läget bland våra friidrottsstjärnor inför kommande säsong med Inne-VM i Portland, USA 18-20/3, EM i Amsterdam, 6-10/7 och Sommar-OS i Rio, 12-20/8. Hon sade att skadeläget såg mycket gynnsamt ut och att alla är extremt laddade inför säsongsstart.
Till OS räknar hon med att ca 15 svenska friidrottare blir med.

 

 

Av: Gustaf Berencreutz


För er som vill uppleva internationella fridrottsstjärnor på nära håll OS-året 2016 rekommenderas Globen Galan den 17 februari och Stockholm Bauhaus Athletics den 16 juni.

 Läs även fd generalsekreteraren för Svensk Friidrott, Abbe Albertssons sammanfattning av sin tid i förbundet på friidrott.se genom att Klicka här!


 

Datum: 2015-12-18

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå