Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Är idrott ett effektivt politiskt vapen?

Krönika av Uno Grönkvist

 

 Inför flertalet av de internationella superevenemangen inom idrottens värld höjs numera kritiska röster. Senast gällde det vinter-OS i Sotji. Från svensk sida demonstrerade vår idrottsminister genom att bojkotta invigningen för att dagarna efter resa dit för att följa tävlingarna, något som för övrigt även det svenska kungaparet gjorde.

 Vinterspelen blev en succé, liksom Paraolympics som följde omedelbart efter. På läktaren myste Vladimir Putin, som sedan ägnade sig åt att invadera Krim. Närmast i tur står fotbolls-VM i Brasilien. Enorma summor satsas i ett land med stora fattigdomsproblem. Byggskandaler har avlöst varandra. Likaså kritiska artiklar. Men the show must go on och om fyra år är det sommar-OS i Rio de Janeiro. Fotbolls-VM 2018 ska spelas i Ryssland. Fyra år senare är det Qatars tur. En av deltävlingarna i formel 1 körs sedan några år tillbaka i Bahrain. Gulfstaterna har inte precis gjort sig kända för demokratiska rättigheter. Däremot för hänsynslöst utnyttjande av så kallade gästarbetare från fattiga grannländer. Upplagt för protester som kommer att öka i styrka.

Vad har kritisk publicitet och bojkottaktioner av olika slag för effekt?
Naturligtvis påverkar de, men tävlingarna stoppas inte. Det visar historien med all tydlighet. Bojkotthot framfördes redan vid de första moderna olympiska spelen i Grekland 1898 då tyska nationalister ansåg det vara landsförräderi att deltaga. 1956 bojkottade tre länder OS i Melbourne i protest mot Sovjets invasion i Ungern samma år. Fyra andra länder uteblev som en följd av Suezkrisen. 1976 bojkottade tjugoåtta afrikanska länder sommar-OS i Montreal beroende på att Nya Zeeland hade brutit idrottsembargot mot Sydafrika genom att spela en rugbymatch mot det landet. Fyra år senare uteblev ett fyrtiotal nationer vid Moskva-OS på uppmaning av USA i protest mot Sovjets invasion av Afghanistan. Inte oväntat inträffade en motbojkott när OS nästa gång ägde rum i Los Angeles. Den senaste gången det bojkottades var 1988 i Söul, då fyra länder uteblev. Även på andra sätt har OS använts i politiska syften . Nazisterna utnyttjade spelen i Berlin och Garmisch-Partenkirchen för ohöljd propaganda 1936. I Mexiko City 1972 tog Svarta September elva medlemmar ur det israeliska laget som gisslan. 1996 i Atlanta sprängde en medlem i rasistiska Christian Identity-rörelsen en bomb som dödade två människor och skadade elva.

 Hur effektiva dessa politiska aktioner varit är det ingen som vet med säkerhet. Negativ uppmärksamhet är aldrig bra för en stad eller ett land, men minnet är kort. I många år framhöll idrottsledarna, inte minst de svenska, att idrott och politik inte hör ihop. På den punkten har historien visat med all tydlighet att de hade fel.

 För min del blev jag överraskad när jag för en tid sedan hörde författaren och akademiledamoten Per Wästberg uttala sig i ett TV-program efter Nelson Mandelas bortgång. Per Wästberg har följt utvecklingen i södra Afrika under större delen av sitt liv och betraktas som en av de främsta experterna på området. När apartheidregimens fall diskuterades hävdade han att det som främst bidragit till detta var IOK:s utestängning av Sydafrika från de olympiska spelen 1964 till 1988.

 Han menade att Sydafrika är en idrottstokig nation och att reaktionen på beslutet blev så kraftig att även de vita herrarna vid makten till slut insåg att en förändring var nödvändig. Den internationella idrotten hade visat musklerna och den maktdemonstrationen bidrog till det regimskifte som alla väntat så länge på! Nelson Mandela visade sedan i handling hur viktigt han ansåg det vara att slå broar mellan raserna. Året efter det han hade valts till president vann Sydafrika världscupen i rugby på hemmaplan. Rugby är nationalsporten och endast vita spelare ingick i landslaget Springboks. Mandela infann sig på stadion iförd den gröngula landslagströjan och hyllade det helvita laget. Detta gjorde ett outplånligt intryck på såväl den vita som den svarta befolkningen.




Uno Grönkvist
Journalist och författare

 

Datum: 2014-03-22

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå