Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Det är mycket negativ press på målvakten

- Thora Björg Helgadóttir berättar om den mest utsatta positionen i fotboll -


Syndabock eller hjälte? EM i fotboll för damer är igång och under alla fotbollsmästerskap hamnar målvakten, på ett eller annat sätt, oftast i centrum. För Sport & Affärer berättar Islands landslagsmålvakt Thora Björg Helgadóttir, som 2012 blev utsedd till Allsvenskans bästa målvakt, om kraven som ställs på målvakterna på elitnivå.

 



Vad kännetecknar en bra målvakt?
– Först och främst en bra spelförståelse och ett bra positionsspel, vilket är det viktigaste för en målvakt eftersom du spar mycket räddningar genom att stå rätt från början.

Psykar du motståndarna?

– Nej jag fokuserar inte så mycket på sådant utan försöker visa pondus på annat sätt. För mig är det jätteviktigt att sprida självförtroende till laget, och det är möjligt att det även påverkar motståndaren på något sätt. Jag pratar rätt så mycket med mina försvarare och försöker styra dem så att de inte faller för långt, och hjälper dem med djupledslöpningar genom backlinjen. Att prata med försvararna är en stor del av mitt spel. Idag är det målvakten som styr backlinjen, backlinjen som styr mittfältet och mittfältet som styr anfallet. Målvaktsspelet har utvecklats mycket när det gäller snacket och du kan inte ha en målvakt som är tyst. Då blir det jättesvårt för backlinjen.

Hur snabbt kan du läsa av en anfallare?
– Det beror framförallt på vem anfallaren är. Om det är en oerfaren spelare är det ofta bäst att bara vänta för då blir de oroliga och stressade. Vissa spelare kan du läsa, men ibland får du bara gissa vart bollen ska komma. Hur du ska agera beror på vem du möter och i vilken match det är.

Ni möter Norge, Tyskland och Holland i gruppspelet. Vilka anfallare i motståndslagen är svårast att läsa av?
– Mina lagkamrater i Ldb FC Malmö, Anja Mittag i Tyskland och Manon Melis i Holland, är riktigt farliga och vi känner varandra ganska bra. Det kommer att bli intressanta möten eftersom dem känner till mina styrkor och svagheter och jag känner till deras ..

Blir det en del gliringar mellan er inför landskamperna?
– Det händer att vi pratar om matcherna, och sen när vi kommer hem så får den som har förlorat höra det ganska länge efteråt. Vi pratar aldrig med varandra under landskamperna, men så fort domaren blåser av matchen så är vi kompisar igen. Jag har aldrig haft något problem med skitsnack, utan tycker bara att det är roligt.

Specialstuderar du anfallarna innan match?
– Nej. Jag fokuserar främst på mig själv, vilket är det som är viktigast eftersom allt kan hända på en fotbollsplan. Du kan studera en spelare, men så plötsligt gör hon något helt annat. Jag försöker att inte fokusera på sådant, men självklart vet du vad vissa spelare är bättre på.

Studerar du inte ens motståndarna inför en eventuell straffläggning?
– Jo, självklart gör jag det men då är det hela laget som tillsammans tittar på motståndarna. Tränaren förbereder oss och påpekar vad vi ska fokusera på.

Studerar ni även eventuella straffskyttar i gruppspelet?
– Nej det gör vi inte. Vi brukar inte få så många straffar emot oss, men jag kan tänka mig att det är mina lagkompisar i klubblaget, Mittag och Melis, som slår straffarna. Dem kan jag, men dem vet samtidigt att jag känner till deras straffar. En bra straff är mål, och då spelar det ingen roll vad jag gör. Men sen finns det en press på det, och det kan vara svårt att slå en perfekt straff under press.

Är det lättare att vara målvakt vid straffsparksläggningen?
– Ja, vi har inte så mycket press på oss. Om vi inte lyckas att rädda en enda straff så är det ingen fara, men om vi räddar en så är vi hjältar. Jag brukar stå upp så länge som möjligt och det är avgörande ibland mot spelare som inte brukar ta straffar. Det är egentligen det enda tillfället en målvakt får vara hjälte. Annars är det mycket negativ press på målvakten. Anfallaren kan stå längst fram och inte göra någonting under hela matchen förutom ett slumpmål, men det är svårt för oss målvakter att vinna en match åt laget. Vi kan storspela, men förlora ändå. Det är mycket press på oss, men på straffsparkar kan vi hålla oss ganska lugna. Jag gillar straffsparkar. Sen vill man kanske inte att en match avgörs på straffar för det är lite tur inblandat också.

Krävs det mer koncentration för målvakten än för utespelarna under spelet?
– Ja, det tror jag. Det kan gå långa perioder där vi inte är inblandade i spelet, men vi måste hela tiden behålla fokus ifall det kommer en djupledsboll. På det sättet är den mentala styrkan otroligt viktigt, och jag tror att 80 procent av prestationen avgörs av det mentala. Som målvakt kan du nästan spela lite halvskadad eller otränad, men har du den mentala biten och spelförståelsen så klarar du dig ganska bra. Jag tror en målvakt springer i snitt fem kilometer per match, och det är inte mycket på 90 minuter. Matchen sliter inte lika mycket på oss fysiskt som på utespelarna. Dagen efter match känner jag ofta att kroppen är pigg men att jag inte vill spela fotboll. Då kanske jag joggar, cyklar, kör styrkepass eller något annat. Vi har alltid återhämtningsträning efter match och många tränare vill att vi är med på dessa för att vi kan fysiskt, men ibland är jag för trött mentalt och vill göra något annat.

Vad var det som gjorde att du blev målvakt?
– Det hände ganska sent då jag först spelade ute. Jag gillade att leka efter träningen och stå i mål och när jag var 14 år blev jag målvakt i det yngre laget och spelade ute med ett äldre lag. Sedan kom jag med i F17-landslaget ganska snabbt, nästan lite för lätt, och det kändes rätt. Förbundet var smarta som visade tidigt att de ville satsa på mig. Dem såg något i mig, och trodde att jag var en framtida landslagsmålvakt. Det var starkt gjort av dem. De satsade på mig trots att det just då kanske fanns någon bättre.

Som Allsvenskans bästa målvakt 2012, finns det en extra press på dig nu inför EM?
- Nej, helt ärligt så tänker jag inte på det. Det var jättekul att få priset, men det är inget jag tänker på. Hade jag varit yngre hade det påverkat mig mer än vad det gjorde nu.

Bollarna tycks förändras inför varje mästerskap. Vad tycker du om årets?
– Jag gillar inte utvecklingen att bollarna blir lättare och lättare. Dem säger att det är för att det ska bli mer mål i fotboll, men precis som för målvakten så tror jag inte att utespelaren vet vart bollarna ska gå. Därför blir det inte fler mål. Om utespelaren får en jätteliten felträff flyger bollen upp på läktaren. Med en vanlig boll så håller de ner skottet. Bollen lever sitt eget liv, och jag tycker inte fotbollen handlar om det. Den ska inte påverka spelet på ett så stort sätt som den nu gör. Med Adidas-bollen är det jätteviktigt att inte agera för tidigt för bollen kan ändra riktning. Du måste vara aggressiv och titta på den hela tiden. Det låter enkelt, men ibland är det svårt. När du är yngre är du lite hetare, även om det händer att jag gör sådana misstag fortfarande. Ibland när jag ser matcherna i efterhand hör jag kommentatorn säga att det var en TV-räddning, men då kan jag själv veta att jag bara var felplacerad och gick för tidigt. När du tvingas göra en svårare räddning än vad som egentligen krävs är det oftast ett misstag.

Vad är svårast för en målvakt?
– Luftspelet är nog svårast för alla målvakter och framförallt frisparkar från kanten. Det är svårt för backlinjen också. Om målvakten går ut och det blir en touch på en spelare innan bollen kommer fram och det blir mål så ser det konstigt ut.

Ibland händer det att frisparkar går direkt in i mål.
– Det beror på hur bra skottet är och hur hårt slagen frisparken är. Det kan vara en fantastisk frispark, men en låg boll ska aldrig gå igenom. Du har oftast en spelare som är ansvarig för första området eller stolpen.

Du står ofta sysslolös. Hoppas du ibland på att motståndarna ska anfalla mot er?
– Det viktigaste är alltid att vinna, men jag kan erkänna att jag ibland önskar att motståndarna ska anfalla när vi dominerar en match så att jag får någonting att göra i målet. Jag vill ju självklart inte släppa in ett mål, men vill vara delaktig i spelet.

Hur viktigt är det att få känna på bollen tidigt i matchen?
– Det är alltid bättre och lättare att få börja med en bra räddning eller rensa bort en djupledsboll så att man får en bra start på matchen. Utespelarna har det lite lättare då de flesta får känna på bollen de första två minuterna. Det är absolut viktigt, men inget jag tänker på när jag spelar.

Vilka är de bästa målvakterna i EM?
– Tysklands målvakt Nadine Angerer är duktig. Jag har inte sett alla, men den franska målvakten som står i Lyon är också duktig. Sen vet man inte riktigt vem som står i Sverige i EM. Att ha en bra målvakt är jätteviktigt, speciellt i damfotbollen. Kvalitén på målvakterna i damfotboll var tidigare ett problem. Det är inte så glamoröst att vara målvakt och så finns det den där pressen som vi pratade om tidigare. Om tidningarna skriver om en målvakt så är det nästan bara negativt, och det kan skrämma många talanger. Tittar du tillbaka i tiden på målvaktsstjärnor inom damfotbollen så finns det inga. De senaste tio åren har målvakterna utvecklats mycket.

Pierre Eklund
Island och Thora Björg Helgadóttir spelade sin första match den 11 juli mot Norge på Guldfågeln Arena. En match som slutade 1-1. Helga är född 1981 och spelar till vardags i LdB Footballclub(fd Malmö FF damer).

 

Datum: 2013-07-11

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå