Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Grand National från Aintree till Strömsholm

 Nu på söndag kommer en sann vinnare till Strömsholm. 2009 tog den engelske jockeyn Liam Tradwell en riktig outsiderseger i Grand National på Aintree utanför Livepool med Mon Mome som gav 100 gånger pengarna! Till Svenskt Grand National på Strömsholm sitter Liam upp på Amber Hill, ett av de svenska hemmahoppen. För många svenska galoppvänner är Strömsholm en klassiker lika mycket som Derbyt på Jägersro. I England heter motsvarigheterna Aintree och Ascot och talar vi steeplechase är Grand National på Aintree den största och äldsta tävlingen i sitt slag i världen.



 Den 10-årige valacken Amber Hill tränas av Dennis Persson, ett aktat namn inom svensk hindersport. Baserad på Strömsholm är han svensk tränarchampion på hinder de senaste fem åren. Startar ofta sina hästar på hinderlopp i Europa, har startat i Tyskland, England, Polen och Tjeckien . På meritlistan smäller de två segrarna i Svenskt Grand National högst, båda gångerna med Lights Out. Drömmen är att någon gång får starta en egen häst i ”riktiga” Grand National på Aintree.

Tre hemmahästar till start på Strömsholm
 I år har Dennis hela tre hästar till start. Superman som är halvbror till GN-vinnaren och Silk Drum som Dennis ropade in på auktion i England i höstas. Silk Drum har vunnit ett stort hinderlopp på Aintree. Och så Amber Hill.

- Alla tre hästarna har fått individuell matchning inför Svenskt Grand National. Rutinerade Amber Hill årsdebuterar, det tror vi är bästa upplägget för honom. Silk Drum har gått en steeplechase i Mannheim i Tyskland med bra resultat medan Superman har fått en klassisk preparering hemma i Sverige, berättar Dennis Persson. Experterna tippar svensk eller tysk seger. Förra årets segrare tyske Alanco kommer tillbaka för att försvara sin seger.

Unik bana
 Inte ens rutinerade Tradwell kan räkna med en promenadseger på Strömsholm. Banan är helt unik och här finns inga vita staket att hålla sig till. Istället visar vita och röda flaggor hur banan slingrar sig runt Österängens klassiska holmar. Vit flagg till vänster och röd till höger, den som inte håller sig på banan kan bli diskad.
- Banan svänger hela tiden, hästen måste vara både smidig och välbalanserad. Och ha en god portion mod, de stora fasta hindren kommer snabbt efter en sväng. Men framför allt behövs en jättestor portion tur, säger Dennis Persson. På bilden ovan får han en lerig hyllning av Niklas Lovén som vann ett av fjolårsloppen på Superman, Dennis häst.

Skrällseger med 100-oddsare
 Tala om skräll när Liam Tradwell vann Grand National på Aintree 2009. Oddsen var extrema 100/1, bara en enda gång sedan 1893 har en häst med det oddset lyckats vinna. Ett pund på Liam gav 100 tillbaka, ca 300 miljoner pund (!) betalades ut till de lyckliga som hade Mon Mome på sin bong. Stallets ordinarie jockey valde först – hans häst Stan föll oturligt redan på första varvet. Den 23-årige debutanten fick 9-årige Mon Mome på sin lott. Och överöstes av beröm för sin väl avvägda, kloka ridning över hinder och med krafter kvar till det långa upploppet som har blivit mångas fall.

Världens mest berömda hinderlöpning

 
The Grand National Horse Race juvelen i kronan och världens mest berömda hinderlöpning. Banan är lång – två och en kvarts engelska miles, d.v.s. 7200 meter. 40 kommer till start, men 100 på anmälningslistan är ingen ovanlighet. 150 000 följer tävlingarna på plats och bevakas av tv-sändningar över hela världen. Grand National är en steeplechase, vilket betyder att alla hinder är fasta och att vart och ett av de 16 unika hindren har sin speciella karaktär. Hästarna går nästan två varv runt banan och hoppar 30 språng, mest berömt är Bechers Brook. Flera skarpa svängar ingår i banan, bland annat efter 8:e hindret, The Canal Turn, svänger banan 90 grader till vänster. Banan innehåller också flera nerhopp, dvs. hästen landar lägre än avsprångspunkten och upptäcker detta först i luften över hindret. Ett hinder är ett uppsprång, där ligger landningen högre.

Historiske Red Rum



Red Rum är den enda hästen som vunnit Grand National tre gånger, och var dessutom tvåa två gånger. Rummie blev 30 år, var omåttligt populär och fick en andra karriär. Han återvände till Liverpool varje år för att leda paraden när hästarna visar upp sig inför publiken. Hans staty finns på Aintree och han ligger begravd intill banan med huvudet vänt mot mållinjen. Red Rum ropades in på auktion för en blygsam summa. Han hade bland annat problem med hovarna, men hans tränare Ginger McCain kom på ett bra recept:
  Han lät Rummie galoppträna på stranden i det svalkande havsvattnet. Red Rum var 12 år när han vann Grand National sista gången 1977.(På bilden till höger syns det sammansvetsade paret långt senare år 1990).
Red Rum dog 1995 och på hans gravsten vid Aintree står följande vackra minnesord inristat:
 "Respect this place, this hallowed ground, A legend here his rest has found. His feet would fly, our spirits soar. He earned our love for evermore".

- Hinderhästarna är oftast lite äldre, säger Dennis Persson. Och inte alltid rena fullblod, ibland har de en droppe välhoppande halvblod i sig. Viktigt att hålla hästarna friska, de har precis som äldre idrottsmän fått lite skavanker som måste hållas i schack. Jag har mina hästar ute i stora paddockar där de går i flock och får leva ett hästliv .
- Det är lite mera jobb med en hinderhäst, det handlar inte bara om att träna hästen så att den är fysiskt fit, den måste också lära sig hoppa säkert och teknikträna, säger Dennis.

Sue och Harvey Smith tog skrällseger
 

 Just hoppning förenar tränarparet som tog en skrällseger i årets Grand National. Sue och Harvey Smith möttes på Hickstead där de båda tävlade i hoppning. När Harvey la stövlarna på hyllan för gott skaffade Sue några galopphästar och löste tränarlicens. På den vägen är det. Och vid fyllda 74 skriver Harvey och hans Sue historia med Auroras Encore. Var säker på att segrarhästen har fått lära sig hur ett hinder ska hoppas.


The Topham Trophy



 Svenskt Grand National rids sedan 1971. Banan slingrar sig 4 500 meter runt Österängen med 16 klassiska steeplechasehinder typ häckar, stockar och gravar. Segerbucklan i äkta silver väger 7,2 kg och har äkta anor - den vanns av segraren på Aintree 1895. Genom ett dödsbo kom den tillbaka och skänktes 1971 till Amatörryttarklubben av dåvarande ägaren av Aintree Mrs Mirabel Topham.

 Dags att packa picnic-korgen och slå sig ner på Österängen, publiken firar gärna med ett glas bubbel. Dagen inleds med ponnylöp kl 11, kl 12:45 är det dags för första start i V4. Spelet kan omsätta upp till 3 milj, särskilt om vädrets makter står bi.


På söndag hoppas Strömsholmspubliken att vädrets makter är välvilligt inställda. 

Här är årets resultat från Strömsholm!

Av: Tessie Sjöstedt

 

 

FAKTA


 

The Grand National
Var: Aintree utanför Liverpool
När: 8 april 2013, nästa år 5 april 2014
Banan: 7 200 m med totalt 30 språng
Årets segrare: Auroras Encore 11 år, tränas av Sue och Harvey Smith, jockey Ryan Mania
Prissumma: 975 000 pund, varav 547 268 till segraren. I svenska kronor 10 milj, varav 5,6 milj till segraren
Antal tävlande hästar: max 40 hästar
Sponsorer: Huvudsponsor: John Smith
Läs mer: GN:s historia, tidigare vinnare mm mm mm: https://www.grand-national.net
Aintrees officiella GN-sida: https://www.aintree.co.uk/pages/grand-national/
Aktuella GN-nyheter: https://www.guardian.co.uk/sport/grandnational
Bangrafik:

 

 




Svenskt Grand National

Var: Strömsholm mellan Västerås och Eskilstuna
När: Söndag 16 juni, först start i V4-1 kl 12.45
Prissumma: 950 000 Skr, varav 135 000 till segraren i Grand National
Antal tävlande hästar: ca 80 hästar från 6 nationer
Sponsorer: Land Rover, huvudsponsor
TV-sändningar: TV Sport, TV4 och ATG24
Läs mer: www.grandnational.se och www.svenskgalopp.se
Bangrafik:



Grand National på Aintree: Tuff tävling, hård betting och folkfest

Över 150 000 åskådare är inte ovanligt på Aintrees klassiska läktare.



Det är tufft för både jockeys och hästar ute på banan.



Och vid sidan om pågår intensiv betting under hela tävlingen.



Liksom det vackra folkets festande.

 

 

 

Fotnot:


STEEPLECHASE(alt NATIONAL HUNT):

Den här formen av galoppsport utvecklades under 1700-talet på Irland då man tävlade med sina hästar i skog och över ängar från en kyrkas klockstapel till nästa klockstapel (som på engelska heter Steeple) därav namnet steeplechase. Det sägs att det första loppet uppstod på grund av ett vad 1752 mellan Cornelius O'Callaghan och Edmund Blake på Irland. De slog vad om vem som kunde rida snabbast i besvärlig terräng över en distans på 7,2 km. Loppet skulle gå mellan klockstapeln på Buttevant Church och St Leger Church i området Cork och loppet drog stor publik. Blake vann loppet och belönades med stora mängder rom från Jamaica och även bordeaux- och portvin. 1810 hölls det första officiella loppet på en förberedd bana med hinder i Bedlam i England. I slutet av 1800-talet kom sporten till USA när en man vid namn Thomas Hitchcock, som var en stor polospelare i USA, anlade ett träningscenter och en bana för steeplechase på sin gård i Aiken, South Carolina. Han importerade galopphästar från England och tränade dem hårt innan han arrangerade privata lopp för familj, vänner och bekanta. Sporten fördes vidare med Thomas vänner och bekanta för att på så sätt spridas och sporten blev snabbt populär. Även Australien har steeplechase som förts dit med engelska nybyggare. Galoppsportens uppkomst påminner en del om systersporten travets uppkomst. Den har sina anor i familjers färd med häst och vagn till kyrkan om söndagarna. Så småningom tävlades det om vilket ekipage som kom först.

 

Datum: 2013-06-11

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå