Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Vuxenleken Sporten

Krönika av Ellen Jacobsson

Det är egendomligt hur egenskaper är så starkt kopplade till ålder. Att en egenskap kan vara bra att ha idag men ytterst opassande om ett år verkar naturligt för många men, hur kan det komma sig?   För ett litet barn uppfattas brist på fantasi som något avvikande. Att ett barn inte vill leka är ”konstigt”. Med tiden ”bör” barnet visa på ansvarstagande mognad. För en vuxen är livet däremot inte längre någon lek, ”så är det bara” och de som inte förstått det är ”barnsliga”. Men tillhör lek verkligen en ålder? Det är dags att se över ordet ”lillgamla” och sluta kalla vuxna för barnsliga när fantasin tar över.


 Definitionerna är många på ordet lek och kanske beror det just på dess skiftande värde inom olika ålderskategorier. Så fort lek ska kopplas till vuxna kommer sporten in men för barn är sport inget bevis på mognad. Egentligen är det just sporten jag vill diskutera men inte nödvändigtvis sport i bemärkelsen tävlingsmoment utan den sport vi idag menar när vi syftar på all form av fysisk aktivitet. För är inte sport en form av lek? Kanske är det uppfattningen av leken som jag ifrågasätter, att den så lätt får en negativ klang. Tanken är missvisande om att den vuxne inte leker när den varje torsdag spelar squash på lunchen. Vi säger att den ”sportar” eftersom allt är ”på riktigt” och dessutom planerat, men skillnaden mellan lek och sport är marginell.

 Att vara barn betyder inte att närma sig vuxenheten. Att vara barn är en förmåga att njuta och skapa nöje med njutningen och nöjet i sig som enda orsak. Den förmågan tillhör inte en viss specifik ålder utan är tillgänglig för oss alla, till och med för vuxna. Leken skapas som sagt från fantasin och för nöjets skull och är på detta sätt liksom det att vara barn, en kreativ förmåga. Men liksom arbetet för den vuxne är verkligt viktigt är barnets lek på fullt allvar. Att leka tillhör med andra ord inte någon ålderskategori. Så varför innebär vuxenhet automatiskt en frånvaro av lek när njutning och nöje är det enda den vuxna människan arbetar för? Vi kallar det istället för hobbys, intressen och sport och säger att det är ”viktiga ingredienser” i våra liv. Vi sportar för ”den goda hälsans skull” och kanske gör det sporten till den enda legitima vuxenleken .

 Det är som om mognad kommer med ett obligatoriskt syfte. För att vuxna människor ska få leka måste leken ha ett nyttigt syfte, som sporten. Men vore sporten så stor om den inte var lekfull? Jag tror att svaret kan finnas i alla de vuxna som för första gången ska börja träna. Träna ja, för hälsans skull. Inte med nöje och njutning som syfte. Det är svårigheten för dem att motivera varje träningspass som säger något om vikten av lek i varje människas liv, inte bara i barnens. Sport är därför ett så bra exempel på hur vi drar oss till det fantiserade, till den värld där regler kan ändras på en sekund, där den som är bra inte nödvändigtvis är den som kommit långt i karriären och där alla som är med tvingas in i samma fantasi om just den sportens värde att kämpa för. Legitimiteten i sporten såsom lek ligger i att vi vuxna gör den till mer än vad den är och det är här jag skulle vilja slå ett slag för barnens förmåga. Istället för att se på det medvetna barnet som sportar för hälsans skull som lillgammalt, kan vi lära oss något av det. Den mogna, ansvarstagande vuxna människan är måhända barnslig när den uppsluppet leker, men det att vara barnslig är inte dåligt.

 Strävar man efter att sluta fantisera, att vakna ur dagdrömmeri och påhittade saker, då strävar man bort från njutning och nöje. Att bli vuxen tidigt genom att sluta leka är inte en intelligensfråga utan ett bevis på en värld i brist på lekfullhet. Få saker blir bättre av att barnsligheten försvinner. Möjligt är däremot att sporten blir lika svårmotiverad för det lilla barnet som för den vuxne som aldrig tidigare tränat. Ett likställande mellan sport och lek är helt berättigat då båda två innehåller ett nödvändigt ansvarstagande, en utvecklingsprocess och är mycket lärorika både motoriskt och psykiskt. Det viktiga i denna likhet är förståelsen av att det inte finns någon motsättning mellan ansvar och lek, mellan utveckling och lek och inte heller mellan inlärning och lek. Att sporta är inte mindre verklighetsfrånvänt än fantasileken och fantasileken är allt annat än ett nödvändigt ont, det är ett nödvändigt gott. Värdet i detta ligger i den till synes obesvarade frågan om var den sport som endast utförs för nöjes skull tog vägen.


  Ellen Jacobsson

 

Datum: 2012-05-11

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå