Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Skilda världar för småländska issporter

 Växjö Lakers jagar sitt femte SM-guld sedan 2015, IK Oskarshamn är inne på sin femte raka säsong i SHL och i Hockeyallsvenskan slåss rivalerna Nybro Vikings och Kalmar HC om en plats i slutspelet. Smålandshockeyn är hetare än någonsin med tre föreningar i SHL och fyra i Hockeyallsvenskan. Samtidigt kämpar smålandsbandyn, den en gång ledande skridskosporten i landskapet, för sin existens.
 
Hockeysveriges blickar har under säsongen 2023/24 riktats mot Småland som med sju föreningar i Sveriges två högsta ligor är landets hetaste hockeydistrikt. Alla vill veta hemligheten bakom succén något som Camilla Freedeke (bilden), ordförande för Kalmar HC, har fått erfara under säsongen.

 ”Vad gör ni där nere i Kalmar egentligen”, är en fråga som jag har fått av såväl ligakonkurrenter som media. Alla föreningar har gjort sin resa till toppen, men vi har också inspirerats av varandra. Växjö Lakers resa inspirerade IK Oskarshamn, som i sin tur har inspirerat oss och Nybro Vikings. Kan de så kan vi, berättar Camilla Freedeke endlink.

 

 Kalmar HC:s egen resa de senaste åren är i sig en inspiration. Bildad 1968, när ishockeysektionen bröt sig loss från Kalmar FF, har föreningen spenderat flera säsonger i Division 3 - den senaste 2015/16 - och aldrig varit i närheten av spel i eliten förrän de senaste åren. I föreningens historia finns flera misslyckade satsningar.  Konkursen 2001, upplösningen av Kalmar Knights 2008, sponsorhaveriet med Kambua, och en ekonomisk förlust på 2,1 miljoner kronor i Hockeyettan 2019/20. Det var i detta besvärliga läge som Kalmar kommuns socialchef Camilla Freedeke - med 20 års erfarenhet från dåvarande serierivalen Vimmerby Hockey - klev in i Kalmar HC:s styrelse.

– Till skillnad mot nu var det ingen som ville sitta i styrelsen 2020, förutom jag som gillar sådana här utmaningar. Vi hade flyttat hit från Vimmerby på grund av mitt jobb och det var av oro över att min son inte skulle ha någon förening att spela i som jag började engagera mig.

– Efter mina år inom hockeyn har jag bra markkänning och förstod tidigt att allt inte stod rätt till. Det spenderades pengar som inte fanns och anordnades event som inte görs på den nivån.

 

Ekonomiskt stålbad

 Samtidigt som föreningen genomgick ett ekonomiskt stålbad rekryterade Camilla Daniel Stolt, till sportsligt ansvarig (tidigare sportchef i IK Oskarshamn och Vimmerby HC), vilket har varit en viktig pusselbit för den sportsliga succén. Sommaren 2023, när Kristianstads IK blev nekad elitlicens, tog Kalmar HC klivet upp i Sveriges näst högsta ishockeyserie för första gången i föreningens historia.

– När vi föll på mållinjen i kvalserien förra våren visste vi att det fanns en andra chans och när vi sedan fick klartecken hade Daniel redan kontakt med ett flertal tilltänkta spelare. Han har gjort ett jättebra jobb utifrån de ramar som styrelsen har givit honom .

– Fram till för tre år sedan kunde Kalmar HC ta genvägar med stora enskilda sponsoravtal, men idag sprider vi riskerna över flera sponsorer. En anledning till att föreningar, även i eliten, hamnar i svårigheter är för att det inte görs en tillräckligt bra verksamhetsplanering.
– Precis som i ett företag krävs noggrann årsplanering och budgetarbete, och det finns en extra utmaning i att stora delar av verksamheten drivs av ideella krafter och inte anställda, förklarar Camilla Freedeke när vi träffas på föreningens kansli i nybyggda Hatstore Arena som stod klar 2021.

Plan för SHL

 Hockeyarenan - som med plats för runt 2500 åskådare och utrymmen för event, konferens och mat ger bra förutsättningar för elitverksamhet - är ytterligare en viktig, men inte avgörande, faktor bakom föreningens explosiva utveckling. I somras rekryterades Filip Klasson, Hatstores grundare och delägare, som klubbdirektör för att fortsätta bygga Kalmar HC och etablera föreningen i Hockeyallsvenskan. Camilla Freedeke, som nu känner att hennes uppdrag är slutfört och lämnar styrelsen vid nästa årsmöte, avslöjar att det finns en långsiktig planering som sträcker sig ända upp till SHL.

– Vi har en intern plan när vi ska vara redo att ta klivet. Som jag sa tidigare, kan Oskarshamn spela i SHL kan Kalmar som är en större stad. Just nu handlar det om att etablera sig i Hockeyallsvenskan och ha koll på ekonomin.

 

SHL en timmes bilfärd bort..
 Intresset för IK Oskarshamn, som spelar sin femte raka säsong i SHL, var stort redan innan avancemanget 2019, och har sedan dess växt stadigt år för år.
– Idag har vi en publik från hela östra Småland, och säsongerna i SHL har lyft hela kommunen. Sportsligt har IKO bland annat bidragit till ökad breddidrott och bättre folkhälsa, berättar Johan Göransson, klubbdirektör i IK Oskarshamn (bilden).

– Vid vårt avancemang till SHL var det 255 barn och ungdomar som spelade ishockey i IKO. Nu har det ökat till nästan 400 barn och ungdomar varav runt 100 stycken är tjejer. Den stora utmaningen är att hitta isytor till alla.

 

Ny arena 2027

 Sedan 1974 har IK Oskarshamn tränat och spelat i Be-Ge Hockey Center som är en del av multisportanläggningen Arena Oskarshamn. För att kunna fortsätta att etablera sig i SHL, öka föreningens omsättning, och skapa bättre förutsättningar för barn och ungdomshockeyn har det länge talats om att bygga en ny arena i Oskarshamn. Under våren, fram till maj 2024, pågår projektering av en ny kommunalägd arena som är tänkt att ligga ett slagskott bort från den nuvarande ishallen.

– Om allt går som det är tänkt kommer den nya arenan stå klar hösten 2027. Med den nya arenan får vi kommersiella ytor, loger, större utrymmen för restaurangverksamhet och försäljning, samt fler och mer moderna sittplatser, vilket vi saknar i den befintliga hallen, berättar Johan.

Växjö vagga för smålandshockeyn

 Under flera decennier, fram till Växjö Lakers SM-guldera, förknippades smålandshockeyn mest med HV71, som även har ett framgångsrikt damlag, men det var i Växjö som ishockeyn först tog fäste under 1940-talet genom före detta bandyspelaren och stockholmaren Gunnar Forsberg. Det dröjde inte länge förrän varenda småländsk kommun hade en eller ett par ishockeyföreningar som spelade på naturis eller konstfrusna isbanor. Antalet tillgängliga isytor nämns ofta som en faktor till att Småland, ett av de sista landskapen där ishockeyn fick fäste, idag har en stark hockeytradition med framgångsrik talangutveckling. Ett stort antal föreningar och spelare generar lokal förankring, stöttning från näringsliv och allmänhet, lokal mediebevakning, och korta bortaresor. Camilla Freedeke vill även lyfta fram styrelsemedlemmarnas betydelse.
– I distriktet finns mycket kunskap om vad som gör en förening framgångsrik, och flera personer har precis som jag varit involverade i mer än en förening. Kunskapen sprids vidare till andra generationer och föreningar.

– Trots vår rivalitet finns en känsla av samhörighet i distriktet. Vi hjälper varandra. Både Tingsryds AIF och Västerviks IK har till exempel varit här och tagit del av dokument och kunskap kring arenabygget, säger Camilla Freedeke.


 

Småland klassiskt bandyfäste

 Ishockeyn är stor i Småland, men har genom åren haft tuff konkurrens från en annan skridskosport. Småland är historiskt ett starkt bandyfäste, en utveckling som tog fart flera decennier innan smålandshockeyns framfart. Nässjö IF (bilden ovan) grundade en bandysektion redan 1907 och tog tidigt positionen som landskapets mest framgångsrika bandyförening med ett SM-guld och två SM-silver mellan 1939 och 1953. Åren mellan världskrigen växte intresset och SM-finalen 1949, som spelade på Perstorpsgölen utanför Eksjö, bevittnades av över 14 000 betalande och ytterligare ett par tusen åskådare utan biljett. Vid den tidpunkten hade nästan alla medelstora eller större småländska orter med tillgång till naturis bandyverksamhet.

– Min bandyresa och kärlek till sporten startade här ute på Helgasjöns is utanför Växjö, och med moderklubben Åby/Tjureda IF har jag spelat bandy över hela Småland. Bandyn fanns överallt, och det var vid bandyplanen som smålänningarna samlades under de kalla vintrarna, berättar bandyprofessorn Curt Einarsson (bilden nedan), före detta förbundskapten och flerfaldig guldtränare i bandy.

 

Framgångsrik talangutveckling

 Under 1960-talet invigdes Smålands första konstfrusna bandyplaner vilket gav bättre förutsättningar för såväl ungdoms- som seniorbandy, och distriktet är än idag en av bandyns främsta vad gäller talangutveckling och representation i landslagen. Nässjö IF:s herrlag spelar inte längre i Elitserien, men deras ungdomslag ligger ofta i toppen i svensk bandy.

– Nässjö har en fin bandyhall, en stark talangutveckling, ett nationellt bandygymnasium och är en av de orter där bandyn fortfarande är större än hockeyn. Nässjö HC har gjort flera försök till satsningar genom åren, men aldrig lyckats bryta bandyns starka tradition.

– Åby/Tjureda har ett U17-lag som är ett topplag i den nationella serien, ett resultat av den hall som stod klar 2019. Skirö AIK Bandy har gjort flera fina säsonger i Elitserien dam, och Vetlanda BK kallas för Talangfabriken då man över lång tid har fostrat flera stjärnor i svensk bandy.


Bandy och ishockey höll jämna skär
  Förutom Åby/Tjuredas ettåriga sejour i Elitserien 2019/20 har Vetlanda BK länge varit landskapets enda representant i herrarnas högsta serie, men det var längesedan föreningen kunde utmana om topplaceringar. Vetlanda BK:s och smålandsbandyns stora framgångsångsera - som med hjälp av Sveriges Televisions och Sveriges Radios sportsändningar fick nationellt genomslag - inleddes när Curt Einarsson, då guldtränare för Boltic, lämnade karlstadföreningen för Vetlanda 1981. Mellan 1986 och 1995 spelade Vetlanda BK - med världens bästa bandyspelare Jonas Claesson i laget - sju SM-finaler och vann tre SM-guld. Slutet på den framgångsrika epoken - som tidsmässigt sammanföll med HV71:s och Smålands första SM-guld i ishockey 1995 - kan med dagens facit och perspektiv ses som slutet på den tid där Smålands stora skridskosporter höll jämna skär.

– Att bandyn tappade mark, över hela Sverige, beror på flera faktorer, bland annat hur elitidrotten utvecklades under 1990-talet och blev en allt större kommersiell produkt. Samtidigt som bandyn fortfarande spelades utomhus i slutet av 90-talet kunde hockeyn locka näringsliv, publik, och TV-bolag med bekväma och kompakta arenor under tak.

– Sen har både bredd- och elitbandyn påverkats stort av förändringar i klimatet.

 
Klimatkris hot mot bandysporten

 Milda höstar och vintrar gör att kommunerna inte kan spola konstfrusna utomhusplaner förrän i oktober och november, och det är svårt och resurskrävande att hålla en tillräckligt bra kvalitet på isen. Med dåliga förutsättningar till kontinuerlig träning väljer barn och ungdomar andra idrotter som ishockey och innebandy som idag kan utövas året om.

– Läget är akut. Bandyn har idag klara aktivitetsproblem, där antalet licenserade bandyspelare i Sverige har minskat med 38 procent sedan 2017. 2023 hade bandyn bara 12 406 licenserade spelare - barn, män och kvinnor - varav 1467 var registrerade i Småland.

– Även om det har byggts bandyhallar under 2000-talet, där Småland har tre av Sveriges 20 hallar, ser vi en recession. Jag vågar inte tänka på var vi hade varit om inte hallarna hade byggts.

 

 Bor, Hillerstorp, Smålandsstenar, Timmernabben, Nybro, Oskarshamn..
 Curt Einarsson räknar upp orter där bandyn har försvunnit helt på grund av milda vintrar, avfolkning, och kommunledningar som inte har velat stötta bandyföreningar med rätt förutsättningar. Bandyföreningen Nybro SK kämpade förgäves i fyra decennier med att få en konstfryst isbana av Nybro kommun, men trots politiska löften blev planen aldrig verklighet samtidigt som kommunen investerade tiotals miljoner i stadens ishockeyarena. Sedan flera år tillbaka är bandyföreningen nedlagd, medan Nybro Vikings spelar i Hockeyallsvenskan 23/24.

Oskarshamn då?
 Med Påskallavik-föreningen IF Stjärnan och BK Bore i Figeholm var Oskarshamns kommun under lång tid ostkustens bandymetropol.
– Parallellt med hockeyn som numera är nummer ett har det alltid funnits ett stort bandyintresse i kommunen. När kommunen i början av 2000-talet beslutade att anlägga konstfrusen is på stadens främsta fotbollsanläggning flyttade båda föreningarna in sin bandyverksamhet till Arena Oskarshamn, berättar Per Folkesson, bandyentusiast och engagerad i IF Stjärnans bandy i över 35 år.

– Med starkt stöd i ryggen tog vi i IF Stjärnan steget upp i Allsvenskan 2008 där vi spelade två säsonger.

 
Konkurrens om tillgång till hallar och träningsytor
 När IF Stjärnan åkte ut ur landets näst högsta bandyserie, Allsvenskan Södra, säsongen 2009/10 - bara en poäng från fortsatt spel i serien - var målsättningen att snabbt ta sig tillbaka, men det visade sig bli svårt med rådande förutsättningar och omständigheter.

– Milda vintrar i kombination med att fotbollsföreningen Oskarshamns AIK gick upp i Division 1, vilket innebar fotboll långt in i november, gjorde att vi fick allt senare is, och i slutändan blev det svårt att konkurrera mot lag som kunde börja träna i bandyhall flera månader tidigare.
– SHL-staden Oskarshamn har en enda ishall, men skulle behöva tre, och det är omöjligt att få tider där. I brist på istid hamnade även ungdomsbandyn efter och förlorade stort mot jämngamla. Bandyhallar är en nödvändighet, men skapar samtidigt stora klyftor mellan föreningarna, vilket gör att små föreningar slås ut rent sportsligt.

– För att hänga med åkte seniorlaget tio mil till Vetlanda för att få isträning, men träningsstart kvart i tio på kvällen, följt av tio mil hemfärd och läggdags runt halv två på natten är inte hållbart i längden när du börjar arbeta klockan sex på morgonen.

 
En epok har gått i graven

 I ett försök att stärka Oskarshamnsbandyn, locka fler ungdomar, och ta sig tillbaka till Allsvenskan valde BK Bore och IF Stjärnan att gå ihop och bilda Oskarshamns Bandysällskap i maj 2019. Målet var att ha fyra ungdomslag igång första säsongen, och inom tre år nå Allsvenskan. Ett halvår efter sammanslagningen drabbades världen av en pandemi.

– Verksamheten stängde ner. Det uppsving som vi hade hoppats på rann ut i sanden, ledarna försvann, och ungdomarna hittade andra idrotter. Inför förra säsongen, när Oskarshamn kommun inte spolade upp någon is på grund av skenande energipriser, fick vi tyvärr kasta in handduken.

– En epok har gått i graven, bandyn i Oskarshamn är död.

 

Om förutsättningarna ändras, om det kommer flera vintrar som denna vinter och det går att spola is tidigare, kan bandyn då göra comeback i Oskarshamn?
– Tyvärr är svaret nej. Eftersom det just nu inte bedrivs någon barn- och ungdomsverksamhet finns inget underlag för ett seniorlag i framtiden, och de som en gång spelade har då lagt av eller sökt sig bort. Det finns inget kvar att bygga på. Tyvärr, suckar Per Folkesson.

– Bandy har alltid varit en stor del av mitt liv, jag åker på matcher nästan varje helg, men jag är orolig för sportens framtid. Breddbandyn håller på att försvinna och då dör även elitbandyn till slut ut.


 

Text: Pierre Eklund
Mail: pierre@sportaffarer.se Enligt Riksidrottsförbundet (RF) sjönk antalet bandyklubbar från 290 stycken år 2008 till 161 stycken 2018. I Småland har antalet föreningar sjunkit från ett 50-tal föreningar under 1960-talet till elva aktiva föreningar 2023/24.

 

 

 

Småländska talangfabriken

 Under de senaste 30 åren har Vetlanda BK vunnit 17 pojk- och junior-SM. Talangfabriken Vetlanda BK har för närvarande tre tongivande spelare i Villa Lidköping och tre i Västerås SK, förra säsongens SM-finallag. Bandys poängkung Martin Landström fostrades i Vetlanda BK, men kommer ursprungligen från Tranås BoIS. Tranås-föreningen är en viktig plantskola på damsidan, men den största är Skirö AIK. När laget mötte Västerås SK var åtta spelare på planen fostrade i Skirö AIK.

Fotot ovan: Moa Jonsson

 

Datum: 2024-02-09

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå