Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

eAllsvenskan 2023/24 ställs in

 Svenska esportfantaster och spelare har under vintern väntat på att den sjätte säsongen av eAllsvenskan ska starta igång med Malmö FF som regerande mästare. Strax innan jul meddelade Svensk Elitfotboll att säsongen 2023/24 ställs in, och i dagsläget finns inga besked om och när eAllsvenskan återkommer.

 Det senaste decenniet har esport varit en av världens snabbast växande sporter, och under våren 2019 startade Dreamhack, Discovery Networks och Svensk Elitfotboll - intresseorganisation för fotbollsföreningarna i Allsvenskan och Superettan - Sveriges största professionella FIFA-tävling, eAllsvenskan.

– Som det har fungerat så här långt har eAllsvenskan varit en och samma liga öppen för föreningar inom Svensk Elitfotboll, det vill säga Allsvenskan och Superettan, förklarar Nicklas Mether, projektledare för eAllsvenskan.
– Det har inte funnits några möjligheter för andra klubbar att kvala in, men det har funnits andra initiativ som Svenska eCupen som arrangeras av Svenska Fotbollsförbundet.

 

 eAllsvenskans upplägg gjorde att AFC Eskilstuna, som tog sig till semifinal under slutspelet i maj 2023, var tvungen att lämna eAllsvenskan efter säsongen 2022/23 eftersom föreningens fotbollslag åkte ut ur Superettan 2023. Några veckor efter Superettans avslut lovade en revanschsugen Haider Al Jaderi, aktiv i AFC Eskilstunas esportsatsning, att laget skulle återkomma till eAllsvenskan inom en snar framtid.
– AFC ska jobba hårt för att ta sig tillbaka till Superettan och då är vi med i matchen igen. Andra klubbar må ha större resurser inom esport men vi har satsat på rätt personer som har gjort ett enastående arbete med att bygga upp en seriös och professionell struktur, och hitta rätt spelare, berättar Haider Al Jaderi.

Inställd säsong
  Under hösten har det surrats inom svensk esport att eAllsvenskan har haft problem med att säkra ekonomiska resurser för en ny säsong och bara några dagar innan jul meddelade Svensk Elitfotboll att säsongen 2023/24 ställs in.

– Tyvärr har vi sett en trend med något vikande intresse för att följa eAllsvenskan de senaste åren. Vi har valt att pausa den kommande säsongen då det med rådande klimat inte finns ekonomiska resurser för att kunna ta de steg vi trott skulle behövas för att kunna växla upp, säger Nicklas Mether.

– Vi hade gärna sett möjligheten till att göra fler aktiveringar och event tillsammans med föreningarna för att fånga upp den lokala fotbollscommunityn som en nyckel .

 

 Även om den inställda säsongen är ett hårt bakslag för svensk esport, och att det i nuläget är oklart om och när eAllsvenskan återkommer, så tror Nicklas Mether fortfarande på konceptet.

– eAllsvenskan är i nuläget bara pausad och det finns absolut potential att växa över tid. Under den senaste säsongen livestreamades matcherna på YouTube, Twitch och TikTok, men det är ingen omöjlighet att ligan i framtiden kan komma att sändas på större plattformar.

 Malmö FF, som vann både den första och den senaste upplagan av eAllsvenskan och därmed tilldelades play-in-platser till EA SPORTS FC Pro World Championships, beklagar beslutet att pausa turneringen 2023/24.
– Det var ett tråkigt besked. Vi hoppas att Svensk Elitfotboll nu lägger fullt fokus på att ha eAllsvenskan tillbaka till FC25. Under tiden tar vår esportsatsning andra vägar framåt, berättar Filip Ahlström, projektledare esport i Malmö FF.


 De senaste mästarna i eAllsvenskan Malmö FF. I laget ingick(från vänster) Hugo "Bauza" Borstam, Zackarias "Zacke" Johansson och Alen "Arrow" Barakovic.


Öka antalet tjejer
  Föreningen kommer nu fortsätta arbeta med sina två huvudspår, att utbilda barn och ungdomar i hälsosamt spelande och öka antalet tjejer inom FC24.

– Det är ett arbete som görs i samarbete med skolor och fotbollsföreningar i vår digitala utbildningsplattform som kombinerar föreläsningar om kost, sömn, ergonomi samt fysiska träningspass med träningar i FC24.
– Vi fortsätter arbeta med eSkånecupen och har utökat antalet exklusiva tjej-turneringar från två till fyra. Samtidigt har vi påbörjat ett samarbete med Malmö Stads fritidsgårdar för att öka antalet tjejer inom FC 24, säger Filip Ahlström.

 

Text: Pierre Eklund
Foto: Svensk Elitfotboll

 

eAllsvenskan

* Den femte och senaste säsongen 2022/23 avslutades i maj 2023 med Malmö FF som mästare, efter först seriespel och sedan slutspel.

* Den femte upplagan av turneringen spelades med ett nytt format, med fristående event som avgjorde i ett Double Elimination-upplägg, där lagen dels tävlade om att vinna det specifika eventet och belönas för det, samtidigt som de samlade poäng för att placera sig högt i tabellen för att kvalificera sig till finalspelet.
* Under fotbollssäsongen 2023 valde 13 av 32 föreningar i Allsvenskan och Superettan att delta i eAllsvenskan. 2019 deltog 12 föreningar, och som mest har 20 föreningar varit aktiva.

Matcher har livestreamats, den senaste säsongen på YouTube, Twitch och TikTok.

* Den totala prispotten var 2022/23 på 200 000 kronor där vinnarna förutom pokalen förärades med play-in-platser till EA SPORTS FC Pro, tidigare EA SPORTS FIFA 23 Global Series. Sverige har historiskt kunnat hävda sig starkt internationellt, även om det kanske mer varit på individuell nivå än som svensk förening.

* Mästare genom åren är: Malmö FF 2019, Örgryte IS 2020, Örgryte IS 2021, IFK Göteborg 2021/22, och Malmö FF 2022/23.


  Lördagen 6 maj avgjordes eAllsvenskans femte säsong i Nordstan i Göteborg. Malmö FF korades till mästare efter 2-0 i matcher mot AIK i finalen.

 

Datum: 2023-12-22

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå