Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

SÅ SLUTADE ALLSVENSKAN PÅ NATUR- RESPEKTIVE KONSTGRÄS

 

 Striden om SM-guldet stod mellan naturgräslaget Malmö FF och konstgräslirarna i Elfsborg. Och den varade ända in i kaklet. Malmö FF tog guldet i kraft av seger i den direkt avgörande slutmatchen hemma mot Elfsborg(1–0).

 

Om Elfsborg vunnit den näst sista matchen, hemma mot Degerfors (2–2), hade guldet hamnat i Borås. Men det där vet ni redan. Vad ni däremot inte vet är att:

• Mästarna Malmö förlorade tre av sina sju matcher på konstgräs.

• Regerande mästarna Häcken bara vann två matcher på naturgräs.

• Plastgräslaget Djurgården var skrattretande svagt med tuvor under fötterna.

• Stackars nedflyttade Varberg å andra sidan inte gjorde en sak rätt när det vankades bortaspel på konstgräs.

 

Förutsättningarna 2023

 Förhållandet naturgräs/konstgräs var oförändrat (9/7) i Allsvenskan 2023. Nykomlingarna IF Brommapojkarna(konstgräs) och Halmstads BK(naturgräs) ersatte nedflyttade Helsingborgs IF(naturgräs) och GIF Sundsvall(konstgräs).

Hemmaarena med naturgräs(7): AIK(11:a i sluttabellen), Degerfors IF(15),   Halmstads BK(12), IFK Värnamo(5), Kalmar FF(6), Mjällby AIF(10), Varbergs BoIS FC (16)

Hemmaarena med hybridgräs(2): IFK Göteborg(13), Malmö FF(1)

Hemmaarena med konstgräs(7): BK Häcken(3), Djurgårdens IF(4), Hammarby IF(8), IF Brommapojkarna(14), IF Elfsborg(2), IFK Norrköping FK(6), IK Sirius FK(10).Årets utfall lag för lag enligt slutställningen i den allsvenska tabellen:

 

1. Malmö FF

 MFF var starkast på naturgräs men bara fjärde lag på konstgräset. Av sju matcher där förlorades tre, lika många som på de 23 som spelades på naturgräs. Mästarna hade årets två mest spännande spelare – Hugo Larsson(numera Eintracht Frankfurt) och Sebastian Nanasi. Drygt 20 000 var högsta hemmasnittet på många år.

 

2. IF Elfsborg

 Boråsarna är tvåa både på naturgräs och på konstgräs. Deras igelkottstaktik hade så när betalat sig med SM-guld. Men oförmågan att avgöra hemma mot Degerfors i näst sista matchen och de egna fansens (!) hjärndöda initiativ att störa slutmatchen/seriefinalen i Malmö genom att tända eld på ett nät fällde utslag. Om laget fått fortsätta ostört hade MFF fått mycket svårt att slå hål på dem i finalen. Tråkigt slut på året för en klubb som gör det mesta rätt.

 

3. BK Häcken

 Regerande mästarna var urstarka på plasten men inte ens hyfsade på grönbete. Enda segrarna på naturgräs mot AIK och Varberg. Laget har också varit väldigt svagt/oförutsägbart i Europa. Slog ut walesiska TNS(3–1, 2–0) men fick däng på straffar mot färingarna KÍ. Ute ur Champions League reste man sig tillfälligt i kvalet till Europa League. Zjalgiris(3–1, 5–0) och Aberdeen(2–2, 3–1) slogs ut. Men därefter har det varit raka spåret mot undergång i gruppspelet, där de fyra första matcherna förlorades med målskillnaden 2–12. Det blir några miljoner in men jag vet inte vad resultaten betyder för klubbens allmänna rykte (eller svensk fotbolls dito). Fjolårets skyttekung Jeremejeffs betydelse kan inte underskattas .

 

4. Djurgårdens IF

 Ett lag som är tredje bäst på konstunderlag borde nog klara naturgräset bättre än vad DIF orkade med(fyra från slutet). Intrycket är att sportchefen Bosse Andersson har växlat upp transferkarusellen och att omgivningen därför har tappat intresse för att hänga med. Tränarparet Lagerlöf/Bergstrand verkar utbränt. Spelare säljs utan att ersättarna finns på plats. Påminner inte så lite om stängningen av våra kärnkraftverk.

 

5. IFK Värnamo

 En dvärg, men bara ekonomiskt, som 2022 hade mindre än en tiondel av jätten MFF:s omsättning – 51,4 miljoner där spelarförsäljning inbringade 20 000! Här är det mjukvaran som regerar. Med Jonas Thern i bakgrunden har man den intellektuella närvaro som alltid slår vräkig spendersamhet. Ett precisionsbygge. Fjärde lag på naturgräs, sjua på bortaplast.

 

6. Kalmar FF

 KFF är bara snäppet sämre än Värnamo. Ekonomin omsluter 1,5 gånger Värnamos och det ser ut som en framtida givande rivalitet mellan klubbarna, som har 18 mil och två timmars körväg mellan sig. Kalmar verkar ha repat sig efter de oroliga kvalåren 2019–20 och har sedan dess placerat sig 6–4–6.

 

7. Hammarby IF

 Efter föregående säsong (3:a) lät sportchefen Jesper Jansson och tränaren Martí Cifuentes större delen av lagets stomme försvinna ut i världen i jakt på högre lön. Och innan årets säsong var över hade också Jansson och Cifuentes stuckit. Uppgiften att hitta ersätta fullmogna ersättare för mer än ett halvt lag blev övermäktig. Vi vet ännu inte vilka som får dra vraket iland efter detta rekryteringshaveri.

 

8. IK Sirius

 Uppsalalagets facit väger jämnt både på konstgräs(9–3–9) och på naturunderlag (3–3–3). Klubbens prestation ligger i att ha avverkat sju raka säsonger i Allsvenskan (7–13–11–10–11–11–8). Den här gången gick man i mål med sitt högsta publiksnitt sedan de båda första säsongerna i toppserien. 1969(9 318) och 1973(7 329) smäller fortfarande högre än årets siffra (6 329). Så här långt har det annars närmast obligatoriska glesnandet parerats. Se på lag som Falkenberg, Varberg, Östersund. Efter en övertygande start plockades deras trupper på innehåll och ersättarna var inte vuxna att klara överlevandet i tabellens botten.

 

9. IFK Norrköping

 IFK ska under året ha släppt in 17 seriedebutanter. Förra gången man var i närheten av det var i Superettan för drygt 15 år sedan. Det gick inte så bra då heller. Minsta gemensamma nämnare är att Tony Martinsson var sportchef båda gångerna. I år var det stor skillnad på hemma- (7–2–6) och bortainsatserna (0–2–4) på konstgräs. Märkligt nog gick det bäst i bortamatcherna på naturgräs(5–1–3). IFK var vingligt och svårbedömt. Tränaren Glen Riddersholm avskedades efter serieslutet.

 

10. Mjällby AIF

 Blekingarnas enda seger på konstgräs togs i matchen mot Värnamo, som på grund av sen vår flyttats från Finnvedsvallen till Borås. Annars var Mjällby kass hemma 4–3–8) men smått fenomenalt borta(5–1–1) på naturgräs. Däremot habilt på konstgräs (3–1–4). Vad detta tyder på är jag inte man att avgöra.

 

11. AIK

 Här genomfördes en pensionering rakt över och det höll på att sluta riktigt illa. Misstaget är besläktat med Hammarbys även om de avpolletterade spelarna var äldre i AIK-fallet. Årsfärske tränaren Andreas Brännström verkade må illa från start och ersättaren Henning Berg utstrålade åtminstone ett självförtroende som kunde ge näring åt spelarna. Vad gäller underlaget så tycks AIK endast ha kunnat spela anständig fotboll hemma på Friends lösa tuvor(6–3–3). Naturgräs borta var giftigt(1–3–3) och konstgräs(2–0–6) lika illa. Problemen härrörde från att ett lag med många överåriga ledarfigurer plötsligt inte hade några ledarfigurer alls.

 

12. Halmstads BK

 Nykomling som liksom smög in i Allsvenskan och sedan ruvade i skymundan på platserna strax ovan strecken. Men Magnus Haglunds tränartid har varit en berg- och dalbana med en ned- och två uppflyttningar sedan tillträdet i maj 2019. Det pekar nog mest på resursknapphet (”för bra för Superettan, för svaga för Allsvenskan”) med åtföljande kritik för ”mixtrande” med startelva och grunduppställning. Finns inte mycket annat att göra för en tränare som känner att han inte har elva fullvärdiga startspelare. HBK var 2023 elfte lag på båda underlagen, men tolva i sluttabellen.

 

13. IFK Göteborg

 På IFK:s wikipediasida är Bertil Gärtner listad som IFK-supporter. Klubben ligger väl ungefär i fas med denne förre biskop och kvinnoprästmotståndare. Snart(2027) kan klubben fira en 50-årig oavbruten tillvaro i Allsvenskan. Men frågan är om man når fram dit. Efter senaste medaljuppsättningen 2016 pekar det nämligen nedåt för Kamraterna(10–11–7–12–8–8–13) och under den gångna säsongen verkade spelarna vara skrämda av att behöva spela på konstgräs(0–3–4). Den neurosen parad med alla +30-spelare i truppen som förväntas dra ett tungt lass samt att värvarnas väderkorn tycks ha tagit skada av en dos cayennepeppar gör att det ser mörkt ut. Ola Larsson är teknisk direktör. Men har han någon handlingsfrihet?

 

14. IF Brommapojkarna

 BP berömmer sig av att ha fostrat nära halva A-landslagstruppen. Må så vara men då kan man inte bortse från att frånvaron av vinnarskallar just nu är lika betecknande för blågult. Det finns dock nyktra röster inom klubben som anmärker: ”Vi har sju procent av Stockholms ungdomsverksamhet. Ur det kommer halva A-landslaget. Vad har då övriga 93% procent för sig?” Det blev en kvalplats för nykomlingen BP som procentuellt var åtskilligt starkare på bortaplaner med naturgräs(4:a) än på det vanligare plastunderlaget(12:a).

 

15. Degerfors IF

 Slut i rutan för den här gången för bruksklubben som i och med det möjligen slipper undan SvFF:s/SEF:s krav på kostsam uppgradering av hemmaarenan. Det blev tre säsonger i den här vändan. Klubbens egentliga storhetsperiod inföll 1938–1966 med en återkomst 1993–1997. Det blir mera. Men det kan dröja.

 

16. Varbergs BoIS

 Varbergs allsvenska tillvaro tog slut efter det fjärde året. Placeringarna 11–10–14–16 vittnar om att det mest hela tiden varit skört och bräckligt. Man tog sig upp inför 2020, överraskade alla genom att klara sig kvar men exponerade samtidigt några begåvade spelare som man kvickt blev av med. Inte lätt att hitta nya när man lever på en mager budget. Tränaren Joakim Persson, som tog över laget 2018, lämnade i somras på eget initiativ för Horsens. Det verkar ha överraskat alla berörda medan han själv hade koll på läget och insåg vartåt laget var på väg. För egen del undrar jag hur årets sju matcher på konstgräs kunde resultera i sju nollpoängare.


 

ÅRETS TABELLER FÖR SPEL PÅ NATUR- OCH PLASTGRÄS

 

Tabellerna läses så här: Efter klubbnamnet anges lagets placering i årets allsvenska sluttabell. I hemma- och bortakolumnerna anges antal spelade matcher och antalet tagna poäng. Dessa siffror räknas samman i totalkolumnen. I den högra kolumnen anges hur laget klarat sig, procentuellt sett. Malmö FF har tagit 52 av 69 möjliga poäng på naturgräs = 75,36 procent.

 

Två avvikelser: Naturgräslaget IFK Värnamo tvingades förlägga sina två första hemmamatcher, mot Mjällby och AIK, till plastgräset i Borås. Värnamo slog AIK men föll mot Mjällby.

 

 Brommapojkarna spelade däremot samtliga tre hemmaderbyn på Grimsta IP. Sportsligt utfall: 1–0–2. På dessa tre matcher snittade BP 3869 åskådare, vilket kan jämföras med säsongens totala hemmasnitt på 1906. Märkligt att grannklubbarna inte stöder sitt eget lag i större utsträckning. Men det har visat sig tidigare under liknande förhållanden att AIK/DIF/HIF-fansen avstår från att gå på dessa matcher ”eftersom våra pengar hamnar i deras [BP:s] kassa”.


ALLSVENSKAN PÅ NATURGRÄS 2023. SLUTTABELL.ALLSVENSKAN PÅ KONSTGRÄS 2023. SLUTTABELL.Text: Gunnar Persson
Mail: gunnar@sportaffarer.se
Foto: Bildbyrån


 

Datum: 2023-11-23

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå