Sport och Affärer

Senaste nytt lördag 23/9:

Senaste nytt

WITTS HITS AUGUSTI UPPE NU!     •     Witts Hits Juli Uppe Nu!!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Kris i Stockholmshockeyn eller?

"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG
  • Speedway GP
    Motor
    Flera länder/orter, 29/4 - 30/9
  • Handbollsligan 23/24
    Handboll
    Klicka på Handbollsligan för länk till spelschema, 8/9 - 21/3
  • VM i brottning
    Brottning
    Belgrad, 16-24/9
  • SHL 23/24
    Ishockey - visas på C More Hockey
    Klicka på SHL för länk till spelschema, 18/9 - 10/3
  • Basketligan Herr 23/24
    Basket
    Klicka på Basketligan Herr för länk till spelschema, 22/9 - 16/3

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Håller den svenska modellen i framtiden?


 Gulddrömmar blev till ett VM-brons som både inger hopp och reser frågetecken. Kan svensk fotboll hänga med i den globala utvecklingen och ge varje 13-årig tjej med talang chansen att nå landslaget? Utgår vi från Fifas färska världsranking där Sverige nu toppar för första gången, blir svaret ja.
  Frågetecknen inför VM var många. Skadade och matchotränade stjärnor. Var fotbollens stornationer för bra? Hade fler landslag hunnit ifatt Sverige? Svaren blev att landslaget vann många svenska fotbollshjärtan genom att leverera en nervkittlande VM-fest från ”Down Under”. Obesegrade fram till semifinalförlusten mot världsmästarna Spanien och bronsmedalj efter seger mot hemmanationen Australien. Peter Gerhardsson kunde räkna hem den fjärde raka mästerskapsmedaljen under sin tid som förbundskapten.
Martin Qvarmans Möller(bilden nedan), förbundskapten för U23-landslaget, ser optimistiskt på framtiden.

− Det har på sina håll funnits en oro för generationsväxlingen i landslaget. Jag tycker vi redan har klarat av stora delar av den. Spelare som Nathalie Björn, Stina Blackstenius och Filippa Angeldal som är födda 1996/97 kommer fortsatt att vara nyckelspelare framöver. Det är våra stora stjärnor som Seger och Asslani som kanske står närmast att sluta i landslaget.


Gyllene årgångar

  Sveriges startelva i VM grundar sig till stor del på två gyllene årgångar. Spelarna födda 1992/93 vann EM-guld för U19-landslag 2012. Den framgången upprepades 2015 av spelare födda 1996/97 som vann U19-EM. Värt att notera är att vid båda finalerna var det just Spanien som besegrades. Under 2010-talet tog yngre fotbollsspelare med sig en annan attityd till landslaget.
− Ur generationen 96/97 kommer det fram spelare som redan från början tar för sig på ett helt annat sätt med ett större individuellt driv på och utanför planen. Här har stjärnor som Seger och Asllani plogat vägen och yngre spelare fått förebilder och lärt sig att inte be om ursäkt för sitt fotbollsspelande, berättar Martin för Sport & Affärer .

Skickliga en mot en
 Renée Slegers, tidigare förbundskapten för U23-landslaget under några månader 2021 innan hon blev huvudtränare för FC Rosengård, såg nya tekniska egenskaper.
− Under min tid som förbundskapten hade vi spelare som Rosa Kafaji, Matilda Vinberg, Anna Sandberg och Hanna Wijk som alla var väldigt skickliga individuellt i en-mot-en-situationer. Det är ändå något nytt i svensk fotboll och som jag vet att Peter Gerhardsson tycker är viktigt.

 Martin Sjögren(bilden nedan) har som tränare för allsvenska klubbar som Ldb Malmö och Linköping FC haft flera av dagens landslagsspelare under deras karriärer. Han ser att dagens spelare är mer skolade taktiskt och tekniskt.

− Tidigare handlade det mycket om att ”dyrka din styrka”. I dag måste du kunna fler saker på planen. Det kräver extremt många timmars specifik fotbollsträning och vi går mot en utveckling att behöva träna mycket mer i tidig ålder.


Fler fotbollsplaner

 För att kunna träna mer behövs det fotbollsplaner. Planbrist i storstäder ses som ett hinder på vägen i den internationella konkurrensen.
− Vi har en situation att där det bor mest människor har vi inte tillräckligt med planer för att träna året runt. Tar du länder som Spanien, Italien och Colombia som gjorde stora framsteg i VM tränar spelarna året runt specifik fotbollsträning i hyfsat väder. Varje år spelar de sex månader mer fotboll än vad vi gör i Sverige på många ställen, säger Martin Qvarmans Möller.

 Synen på tävling inom fotbollen är också en faktor som skiljer den svenska modellen från andra länder och som emellanåt är föremål för en het diskussion.

− När vi möter andra länder tävlar deras spelare desperat i varje moment på liv och död. Det syns att de har tävlat sedan de var små, säger Martin Qvarmans Möller som tycker att tävlingsdelen inom fotbollen har missuppfattats.
− Att tävla handlar inte bara om att räkna ihop en serie med en vinnare utan att spelare tävlar i till exempel en-mot-en, kvadraten och smålagspel på träning. För spelarna i U23-landslaget är det här inget problem utan de tävlar hela tiden. Vissa spelare kan vi knappt ha med i sociala aktiviteter med tävlingsinslag för de riskerar att skada sig.
 Samtidigt som professionell fotboll handlar om att vinna erbjuder svenska elitklubbar en tryggare miljö jämfört med andra proffsligor.
− Spelare som kommer till Sverige lyfter den trygga miljön i elitklubbarna och att det finns en helhetssyn på människan bakom spelaren. I allsvenska klubbar jämfört med proffsklubbar utomlands är spelare bra på att ta hand om nya spelare som kommer.  Det kommer från vår tradition och kultur i ungdomsfotbollen att bygga laganda och vi kan se det i hur landslaget firar efter vinster i VM. En ödesfråga för svensk fotboll är att stärka föreningarna från eliten ned till gräsrotsnivå.
− Svenska elitklubbar behöver bli bättre organiserade och strukturerna för spelarutbildning i breddföreningarna behöver stärkas. Tränarna är viktiga för att utbilda bra spelare, men organisationen i en förening som gör att det kan göras långsiktigt är ännu viktigare. Det måste finnas möjligheter i föreningarna för den 13-åriga tjejen som vill satsa på fotboll och träna mer, fortsätter Martin Qvarmans Möller.

 Martin Sjögren är inne på samma linje med kvalitetssäkring på föreningsnivå och ser framför sig att damfotbollen kommer följa efter utvecklingen inom herrfotbollen.
− Nu när många flicklag har börjat träna mer, så är nästa steg att börja träna med kvalitet och säkerställa kvaliteten på tränarna i unga åldrar. Jag tror att fler tjejspelare kommer att hamna inom storklubbarnas akademier och följa utvecklingen som skett inom herr- och pojkfotbollen.

 Historiskt sett har det varit slumpartat om du som tjej med fotbollsambitioner kommit fram genom systemet. Det klassiska exemplet inom svensk fotboll är Filippa Angeldal, Nathalie Björn och Emma Holmgren som alla spelade i samma F97-lag i uppländska Vaksala IF. Laget vann Gothia Cup och matchades mot pojklag i tidig ålder. Trion vandrade genom det svenska landslagssystemet tillsammans och gick via damallsvenskan till proffsspel utomlands.


Yngsta VM-spelaren
Motvikten är den yngsta svenska VM-spelaren, Anna Sandberg, som tagit en annan väg fram inom fotbollen. Så sent som den 27 juni 2020 hoppade Anna Sandberg in som ersättare i division 1 södra Svealand för Örebro SK Söder Grönpepparvallen i en match mot Smedby AIS.
− Anna står i kontrast till att tidigt satsa på fotboll och söka sig till en elitmiljö. När hon var 17 år hade hon gjort noll flicklandskamper och tre år senare är hon i landslaget och startar en match i VM, säger Martin Qvarmans Möller.

 IK Rössö utanför Uddevalla är en av Sveriges 2 800 fotbollsföreningar med skillnaden att klubben fostrat VM-anfallaren Rebecka Blomqvist. Den svenska modellen har fram till nu byggt på att mindre föreningar kan lyckas få fram stjärnor.

− Det som utmärkte Rebecka var att hon var väldigt mogen som ung spelare och förstod vilket hårt arbete som krävs för att nå den yttersta eliten. Hon har också hela tiden tagit mogna beslut i att ta saker i rätt tid allt från att lämna Rössö IK till Kopparbergs i damallsvenskan och nästa steg till proffslivet i Wolfsburg, säger Niklas Christensson(bilden) som tränat VM-anfallaren i distriktslag, på fotbollsgymnasiet och i Rössös A-lag.

 Guldvittring. Rebecka Blomqvist jublar efter sitt 1-1 mot Spanien i VM-semifinalens 88:e minut.

− Det känns på samma sätt som med A-landslaget att hon haft tålamod med att det får ta tid. Det skulle inte förvåna mig om hon de närmaste åren går från att vara inhoppare till startspelare. Det är så hennes utveckling har sett ut hela tiden, säger Niklas till Sport & Affärer.

 Renée Slegers(bilden nedan), som är fotbollsskolad i Holland med en gedigen spelarkarriär i damallsvenskan bakom sig, tror att Sveriges väg framåt är att värna sin tradition.

− Det är viktigt för Sverige att behålla sin identitet och inte gå ifrån något som man varit framgångsrik med under lång tid. Styrkan ligger i disciplinen i det kollektiva spelet och att organisera sig samt att svenska spelare förstår vikten av att göra saker tillsammans.

Ytterligare en dimension
 Samtidigt kommer det enligt Slegers att behövas ytterligare en dimension i spelet för att hänga med i utvecklingen.
− Det individuella spelet i en-mot-en-situationer både offensivt och defensivt blir viktigt att utveckla. På holländska finns det ett bra ord för att spelare ska kunna utföra sina aktioner och beslut på planen i högt tempo. Det ordet är handlingstempo och kommer också vara viktigt att utveckla för svenska fotbollsspelare.

 Nästa mål för landslaget är att ta sig igenom kvalet till OS i Paris nästa år, och 2027 väntar nästa VM. Sverige kan fortsatt sätta förhoppning till de gyllene generationerna, men är gulddrömmarna realistiska när tempot skruvas upp på och utanför planen världen över.



Text: Johan Thorén
Mail: johan@sportaffarer.se
Foto: Bildbyrån/Reuters



FAKTA SVERIGES VM-TRUPP 2023

Startelvan:
Kosovare Asslani(1989) AC Milan  Moderklubb: Vimmerby IF
Magdalena Ericsson(1993) FC Bayern München  Moderklubb: Enskede IK  *
Amanda Ilestedt(1993) Paris Saint Germain  Moderklubb: Sölvesborgs GoIF *
Fridolina Rolfö(1993) FC Barcelona  Moderklubb: IFK Fjärås *
Jonna Andersson(1993) Hammarby Fotboll  Moderklubb: Mjölby AI *
Elin Rubensson (1993) BK Häcken FF  Moderklubb: Marieholms IS *
Zecira Musovic(1996) Chelsea FC  Moderklubb: Stattena IF
Stina Blackstenius(1996) Arsenal FC  Moderklubb: Vadstena GIF **
Filippa Angeldal(1997) Manchester City FC  Moderklubb: Vaksala SK **
Johanna Rytting Kaneryd(1997) Chelsea FC  Moderklubb: Forsby FF
Natahlie Björn(1997) Everton FC  Moderklubb: Vaksala SK  **

Övriga:
Caroline Seger(1985) FC Rosengård  Moderklubb: Gantofta IF
Linda Sembrant(1987) Juventus FC  Moderklubb: SK Servia
Sofia Jakobsson(1990) San Diego Wave FC  Moderklubb: Hägglunds IoFK
Oliva Schough(1991) FC Rosengård  Moderklubb: Torups/Rydö FF
Jennifer Falk(1993) BK Häcken FF  Moderklubb: Torslanda IK
Tove Enblom(1994) KIF Örebro  Moderklubb: Årsta AIK
Lina Hurtig(1995) Arsenal FC  Moderklubb: Avesta AIK *
Madelen Janogy(1995) Hammarby Fotboll  Moderklubb: Falköpings KIK **
Rebecka Blomqvist(1997) Vfl Wolfsburg  Moderklubb: IK Rössö **
Stina Lennartsson(1997) Linköping FC  Moderklubb: Bäckseda IF
Hanna Bennison(2002) Everton FC  Moderklubb: GIF Nike
Hanna Lundqvist(2002) Atletico Madrid  Moderklubb:  Djurö/Vindö IF
Anna Sandberg(2003) BK Häcken FF  Moderklubb: IFK Lindesberg

 * EM-guld U19 (2012)
** EM-guld U19 (2015)



FOTNOT

FIFA:s världsranking – topp 10 per den 25 augusti 2023

Sverige 2069 p
Spanien 2052 p
USA 2051 p
England 2030 p
Frankrike 2004 p
Tyskland 1988 p
Nederländerna 1985 p
Japan 1961 p
Brasilien 1949 p
Kanada 1944 p

Hela rankingen (fifa.com)




 

Datum: 2023-08-23

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå