Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

MANAGERN - sommarföljetong i fyra delar

Del 4: Barcelonas tiki-taka har anrika rötter

  Managerns roll har utvecklats från distanserad förvaltare till engagerad gruppledare och verksamhetsutvecklare.

 
 Engelsmännen uppfann fotbollen under tidigt 1800-tal, skapade enhetliga regler och kunde med hjälp av det växande järnvägsnätets kommunikationsmöjligheter göra sporten till ett brett folknöje. Britternas status som uppfinnare var hög och närmast oantastlig. Trots det framstod spelarna som mer eller mindre självlärda. Lagen i Storbritannien spelade alla efter samma mall, en form som kom att justeras först efter offsideregelns ändring 1925. Managern skötte sitt på kontoret och tränaren såg till så att spelarnas kondition höll. Så var det på de brittiska öarna. Men det fanns en annan stam av brittiska fotbollslärare. Hemmavid var det ingen efterfrågan på deras tjänster. På kontinenten gick det däremot att få jobb. Törsten efter att få lära sig det nya spelet var betydande. Kom dock ihåg att det före tv-åldern var tvunget att med egna ögon se hur utförandet skulle gå till. År 1899, när Gefle IF för andra gången gästade Stockholm och mötte Djurgården och AIK i ”täflan” om Clarence von Rosens vandringspokal, noteras i AIK:s 50-årsbok från 1941, hur ”Kommittén hade haft den oväntade turen att lyckas förvärfva ytterligare en sakkunnig, en engelsman, mr Hole, advokat till yrket och känd jägare. Jämte mr Hole fungerade som prisdomare en annan engelsman, språkläraren vid åtskilliga Stockholms högre skolor, mr Ray, märkligt var att se huru de båda, undervisande, korrigerande och på samma gång rent inspekterande hastade fram öfver fältet(Lindarängen), midt bland de spelande, följande varje spelets skede och, som det tycktes, seende allt.” Hole och Ray, med tanke på yrkesvalet fostrade på engelska privatskolor, lärde alltså ut spelets regler så att säga under gång. Att en (pris-)domare rörde sig över planen hade man aldrig sett. Vad gäller reglerna kan man tänka sig att offside var något som måste visas och förklaras praktiskt för att det rätt skulle förstås. Så kunde det grundläggande ”missionsarbetet” se ut. Under 1910-talet drog många brittiska före detta proffs till Nederländerna och Tyskland för att träna fotbollslag. Här pratar vi plötsligt om ”coaching”, det som i England blev aktuellt först efter andra världskriget. Klubbarna på kontinenten hade sina ledare (i kostym). Men nu fanns det också ledigare klädda britter som utbildade spelarna. En av de som tog sig till Nederländerna var Jimmy Hogan, med tiden legendarisk som medskapare av Österrikes svårslagna landslag i början av 1930-talet (”Wunderteam”). En annan var Jack Reynolds, som ledde Ajax 1915–25, 1928–40 och 1945–47. Han hade i sin ungdom spelat ytter för fem olika ligaklubbar och gjort nära 200 ligamatcher. Han var verksam i Nederländerna hela tiden och bodde vid sin död 1962 i ett litet hus i hörnet av Ajax anläggning De Meer, där en läktare snart döptes om till Jack Reynolds-tribune. Reynolds ledde Ajax till åtta nationella mästerskapstitlar och det är ingen överdrift att säga att han satte sin stämpel på klubbens spel.

Städerskans pojke
 När den 81-årige Reynolds avled hade Johan Cruyff, städerskans pojke på De Meer, fyllt 15. Hans pappa hade levererat frukt och grönsaker till restaurangen och själv hade han tultat omkring i omklädningsrummet som treåring. Alla visste vem han var, att han bodde i radhusområdet Betondorp (Betongbyn) på andra sidan genomfartsgatan Middenweg och att hans pappa, Ajaxfantasten Manus, hade gått bort i en hjärtattack när Johan var 12. Den unge Johan var en spinkis. Han levde för fotboll, spelade hemma på gatan så fort han kom åt och hade tidigt räknat ut att trottoarkanten passade tillbaka om man slog bollen på rätt sätt. Men han var som sagt tunn och det var här någonstans som han första gången orkade slå in en hörna framför mål på fullstor plan. I klubben förstod man att man hade en juvel. Hans pojklagstränare Jany van der Veen gjorde honom medveten om lagets betydelse. Men hans hetsiga humör och ovilja att kompromissa gjorde att han tröttnade på skolan. Både skolan och klubben kopplade in psykologer. Det var detta med pappan som satt sina spår. Som pojklagsspelare kom han nära engelska tränare som den unge Keith Spurgeon och den något mer erfarne Vic Buckingham. Han brukade börja dagen med frukost hos tränaren, innan han gick till skolan. Han fick lära sig engelska och tränaren fick en inblick i Johans Amsterdam- Oost-vokabulär. Säsongen 1964/65 var usel för Ajax del. Laget var nära nedflyttning när Buckingham lät ”Jopie” göra debut i en vänskapsmatch under ett landslagsuppehåll. Efter nyår fick Buckingham jobb i Fulham och det var ingen som stoppade honom. In kom i stället Rinus Michels, som tränade ett amatörlag och var gymnastiklärare på en dövskola. Han var en av Reyndolds gamla elever och han matchade försiktigt in Cruyff under våren. Under sommaren kom storskytten Henk Groot tillbaka efter två år i Feyenoord .

Tänka nytt genom att spela baseball
 Han berättade senare i en filmad intervju hur märkligt det var, när han var tillbaka i laget, att den där lille spinkisen – som han kände mycket väl – var med och pekade och stod i och berättade för alla medspelare hur de skulle bete sig ute på plan. Men, sade Groot – ”Han hade ju rätt!” Cruyff lärde sig sin fotboll på egen hand, bland annat genom att spela baseball. ”Därför att där måste man veta vart bollen ska ta vägen redan innan man fått den.” Där utvecklade han sitt sinne för positionsspelet. Men samtidigt hade man inom fotbollen i stort börjat tänka djupare på spelets metodik.

Ajax utvecklar spelsystem

  Det var Michels som tog Ajax från det gamla engelska 3–2–2–3-spelet till fyrbackslinje och 4–2–4 eller 4–3–3. Parallellt hade man i Italien gått över till försvarsspel med libero, så att markeringsspelaren alltid hade täckning bakom av en fri lagkamrat. Real Madrids överlägsenhet, med fem raka segrar i Europacupens tidiga historia, var överspelad, mest på grund av en generationsväxling. I stället klev Milan fram (EC-seger 1963) och deras grannklubb Internazionale (1964 och 1965). Inter tränades av argentinaren Helenio Herrera, som satsade på betongförsvar och pilsnabba kontringsspelare. Under 1960-talet gick fotbollen åt det hållet. Försvaret var viktigast och alla medel kunde tas till, bara man vann. Johan kom fram i det klimatet. Det var en konfliktfylld resa genom återstoden av 1960-talet för Cruyff och Michels. När Ajax nådde sin första EC-final, mot Milan 1969, spelade man fortfarande 4–2–4 och hade ingen chans mot Milans tremannamittfält där Gianni Rivera var stjärnan och Giovanni Trapattoni den som stoppade allt. Efter den förlusten omprövades det mesta i Ajax.

Äldre spelare pensionerades.
In kom bland annat en ny center, Dick van Dijk, och i hans sällskap kände Cruyff att han kunde dra sig tillbaka, gå ner och starta spelet för att i avslutningsfasen ändå ligga längst fram. När Cruyff lämnade sin centerplats uppstod ett vakuum som kunde fyllas av en ytter eller en mittfältare. Om yttern klev in kom en ytterback ångande som ett spjut på kanten. Om en mittfältare gick fram kom en mittback i luckan som uppstod. Det här var den ”virvel” som den österrikisk- engelske journalisten Willy Meisl redan i början av 1950-talet hade sett komma. Spelarna byter platser med varandra och den som ska försvara sig mot detta går bort sig. Meisls tanke var i sig en revolution. Nu höll den på att bli verklighet. För att realisera den kopplade Ajax in en speciell löptränare, den holländske landbandygurun Cees Koppelaar. En annan grundtanke var att börja försvara bums när man blivit av med bollen. Direkt, på stället. Aldrig lunka tillbaka till egen planhalva utan pang på direkt i press för att återerövra bollen. Det finns grundregler för hur det ska gå till och där ingår inte det vi fortfarande ser i Sverige, att en eller två spelare springer lite förstrött längst fram i jakt på en boll som alltid är en passning för långt bort.

 Ajax vann Europacupen 1971(Panathinaikos 2–0), 1972 (Internazionale 2–0) och 1973(Juventus 1–0). Just mot Inter stod laget på topp och fick alltså möjlighet att tvåla till cynikerna från Milano. Med tiden har det kommit fram exakt hur cyniska Inter var, med bland annat regelbundna köp av domare i EC-matcherna. I den här finalen punktmarkerades Cruyff av den unge Gabriele Oriali. Slow motion-sekvenser i dokumentären Nummer 14 visar hur italienaren vid varje möjlighet låter dobbarna raspa på Cruyffs hälar, hur han armbågar och sparkar sin motståndare. Men Cruyff gav sig inte. Någon gång använde han lagkamrater som ”screen” och det var han som gjorde båda målen. Efter segern 1973 var Cruyff och Ajax trötta på varandra. Michels hade 1971 flyttat till Barcelona. Nu följde Cruyff efter. Tillsammans ledde de 1973/74 klubben till första ligatiteln på 14 år. Han återvände så småningom till Ajax och var där sedan tränare 1985–88. På den tiden strukturerade han om klubben.
 1/11-87. Presskonferens efter det att Ajax slagit rivalen Feyenoord med 3-1. Tränaren Johan Cruyff svarar på frågor tillsammans med klubbdirektör Arie van Eijden. I Barcelona(1988-96) förfinade Cruyff den spelstil som han sjösatte i Ajax.

 Jany van der Veen kom tillbaka som talangscout och Cees Koppelaar som löptränare. Några år senare, när Cruyff för länge sedan flyttat till Barcelona, kom frukterna av ansträngningarna. Med spelare som Seedorf, Davids och Kluivert – uppsnappade som småkillar av Jany van der Veen, vann Ajax Champions League 1995. Cruyff tränade sedan Barcelona 1988–96. Där förfinade han den spelstil som han sjösatt i Ajax. Han satte de frön som senare – via hans efterföljare Frank Rijkaard och Pep Guardiola – skulle spira som Barças ”tiki-taka”-spel. Framgångarna blev enorma. Med start 2005 har Barcelona vunnit ligan elva gånger, cupen sju gånger och fyra gånger triumferat i Champions League. Motståndarna förtvivlades över Barças förmåga att hålla bollen inom laget och hur passningar, till framförallt Lionel Messi, kom i exakt rätt ögonblick. Under den här perioden skördade även spanska landslaget lagrar (EM 2008, VM 2010, EM 2012). Men i dag är tiki-taka passé.

 Hur klubben utvecklade spelet och hur motståndarnas efterlängtade motdrag såg ut ska vi återkomma till framöver. Att den moderna fotbollens grunder, via Ajax, kan spåras mer än 100 år tillbaka i tiden är ändå en tanke värd att begrunda. Cruyff flyttade över det holländska konceptet till Barcelona, ägnade första tränaråret 10 000 mantimmar åt att ändra lagets beteende och handplockade nya spelare till laget.   Under Cruyffs tid vann Barça ligan fyra gånger samt Champions League, Cupvinnarcupen och spanska cupen varsin gång.


Fotnot: 10 000 mantimmar = 22 spelare som tränar två timmar om dagen, fem dagar i veckan i 45 veckor.Text:
Gunnar Persson
Mail: gunnar@sportaffarer.se
Foto: Public domainFAKTA
 Den här serien började med William Sudell i Preston North End, mannen som av tillfälligheter klev in och skapade ett nytt jobb – fotbollsmanagern. Han lydde under klubbordföranden och hade ensam ansvaret för laget med praktiskt bistånd av sekreteraren. Så här ser befälsordningen ut i Manchester United i dag. Titlarna har i de flesta fall inga direkta motsvarigheter på svenska.

KLUBBENS ADMINISTRATIVA LEDNING
• Honorary president
• Director
• Football director
• Deputy football director
• Technical director
• Director of football negotiations
• Director of football operations
• Club secretary
• Director of football insights & innovation
• Director of data science

KLUBBENS SPORTSLIGA LEDNING
• Manager
• Assistant coach
• First team coach
•Senior goalkeeping coach
• Assistant goalkeeping coach
• Head of football medicine & science
• Head of rehabilitation and physiotherapy
• First team lead physio
• Head of physical performance
• Fitness coaches
• First team strength and power coach
• First team sports scientist
• Director of academy
• Head of player development & coaching (U19–U23)
• Under 21s lead coach
• Under 18s lead coach
• Senior academy coach

 Klubben hade vid säsongens ingång 34 spelare under seniorkontrakt samt 17 U21-spelare. Den sista tjänsten på listan innehas av Mark Dempsey, som hösten 2016 klarade Djurgården kvar i Allsvenskan.

 

Datum: 2023-08-22

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå