Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Varför sitter Fotbollförbundet på händerna?

 Herrfotbollens förbundskapten Janne Andersson tycks ha tappat greppet om sin uppgift och nu är tiden kommen för ett byte på posten. Svenska Fotbollförbundet har dessutom ett gyllene läge i och med att den idealiske efterträdaren är ledig.    

 Trots svensk 5-0-seger över Azerbadjan, hamnade förbundskapten Janne Andersson i försvarsställning mot den så kallade expertkommentatorn Bojan Djordic efter EM-kvalmatchen(den 27/3 i år).

 Att  vara förbundskapten är att stå i fokus. I en mindre sport är det bara de närmast berörda som gläfser – andra tränare, aktiva och halsstarriga föredettingar som inte kan släppa taget. I större sporter är miljön däremot annorlunda. En intensivare bevakning gör att förbundskaptenen har att tampas med både skrivande och talande journalister som publicerar sig på nätet, via radio- och tv-kanaler samt i tryckt form. Det ställs frågor hela tiden, av mer eller mindre välmotiverade orsaker. Men som förbundskapten ska man vara tillgänglig och man ska ha en generös inställning till alla dessa vetgiriga. Ve den som någon gång har en dålig dag och tappar det när trycket blir alltför påfrestande och frågornas över tid samlade effekt av oräkneliga nålstick bara blir för mycket.

 Så tolkade jag ordväxlingen mellan fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson och tv-analytikern Bojan Djordjic . Den sistnämnde tycks ibland sakna spärr mellan tanke och tunga. Den förstnämnde har, sedan han tog över jobbet för ganska precis sju år sedan, förändrats från godmodig medgångstränare(SM med Norrköping 2015) och kvartsfinal i VM 2018 till en kringskuren och utsatt figur. Jag vet inte om han fortfarande, då och då, promenerar från hemmet på Lidingö till kontoret i Solna. Behovet av att få vara ifred och tänka igenom vad som pågår finns nog. Frågan är om tiden numera medger det.

 Men åter till ordväxlingen.
Det var, som ni kanske minns, efter 5–0- segern över Azerbajdzjan i mars som Djordjic öppnade eftersnacket med att fråga Andersson om Jesper Karlsson och varför inte denne hade fått mera speltid. Landslaget hade inte presterat över sig på länge. Andersson var då naturligtvis glad över storsegern och väntade sig ett annat bemötande. Så börjar den där Djordjic med något som – i Anderssons värld – är totalt artfrämmande. Andersson går från blodtrycksröd till purpur och låter korken flyga ur flaskan. Där fick det vara nog. Så långt förstod jag Andersson. Stöttade honom rent av. Jag utgick från min bild av hur det kan låta i ett dylikt sammanhang. En sak är dock klar. Incidenten står inte på pluskontot för någon av dem. Men jag trodde att det var begravet. Dock brann det till igen.

 Ny landskamp. Nu mot Österrike och den här gången förlust. När resultatet efteråt ska dissekeras möts de än en gång, Andersson och Djordjic. Och då kan Andersson inte hålla sig. Under en utredning av matchens byten säger Andersson ”samtidigt byter jag ju in din favorit, Jesper Karlsson.” Min omedelbara tanke var ”jaså, du kunde inte låta bli …”. Att de båda tidigare enats om att gå vidare ignorerades. Det som hänt var inga tillfälligheter. Det var personligt. Det var inte längre ett gräl mellan en fotbollsledare och en journalist. Det var Janne Andersson som inte kunde med Bojan Djordjic, inte på villkors vis.

 Bakom detta ligger landslagets sviktande resultat, det till synes planlösa spelet och den faktiska avsaknaden av ett stabilt mittförsvar. Irritationen bottnar såklart i att laget inte vinner så ofta som man vant sig vid. Ett tänkt byte av spelsystem har utmynnat i ingenting. Mittförsvaret håller inte och det påverkar hela laget. Trots EM-kvalförlusterna i år mot Belgien och Österrike har vi fått höra att ”det stundtals sett bra ut”. Där låter Andersson plötsligt som en svensk klubbtränare, vilken som helst, vars lag eliminerats i Europa. ”Tycker vi var bra, det vara bara de där baklängesmålen som …”

Tappat omklädningsrummet efter Milano?
 Andersson har gått så långt in i rollen som förbundskapten att han börjat se det som sitt eget jobb och att han inte bör ifrågasättas. Detta oavsett att laget ibland uppträder geistlöst och utan framtidshopp. Ibland kan man tro att han ”tappat omklädningsrummet”, som det brukar heta när spelarna slutat lyssna. Det är faktiskt möjligt att det är så det förhåller sig. Jag vill i så fall sätta ett datum på det. Det var i november 2020 och det handlar om Zlatan Ibrahimovic. Denne hade uttryckt att han ”saknade landslaget” och SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand, pålitlig supporter, var inte sen att arrangera ett möte mellan Andersson och den 39-årige före detta världsstjärnan. Ibrahimovic hade då kommit tillbaka efter en svår knäskada. Men man ska också komma ihåg att det var en förutsättning när Andersson tog jobbet 2016 att landslaget skulle få klara sig utan Ibrahimovic. Detta med tanke på arbetsklimatet under företrädaren Erik Hamrén, som gett Ibrahimovic mer eller mindre fria händer. Landslaget hade fungerat bra under den nye förbundskaptenen, åtminstone fram till att han och Sjöstrand gav sig iväg till Milano. Efter det mötet välkomnades Ibrahimovic tillbaka i gruppen. Åtminstone av Andersson. Var alla spelare positivt inställda? Indikerade det nya beskedet att det inte var Andersson ensam som tog ut laget?

 ”Nu” är alltid svaret på vilket som är det gynnsammaste läget för att byta lagansvarig. Om inget görs kommer höstens fem EM-kvalmatcher mot Estland(b), Österrike(h), Belgien(b), Azerbajdzjan(b) och Estland(h) att bli ett oförtjänt utdraget lidande mellan 9 september och 19 november. Svenska Fotbollförbundet har just nu ett guldläge i förbundskaptensfrågan.

 Medan klockan klämtar för Janne Andersson står Graham Potter, mannen som en gång gav Östersunds FK europeisk slagkraft, utan kontrakt. Varför sitter SvFF på händerna när frågan kan lösas med två telefonsamtal.
Text: Gunnar Persson
Mail: gunnar@sportaffarer.se
Foto: Viasat

 

Datum: 2023-07-26

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå