Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

MÅLVAKTEN - sommarföljetong i fyra delar

Del 4: Framtvingade regeländringar
 
 Målvaktsrollen är den som genom åren förändrats och utvecklats mest i fotbollslaget. Från början fanns han inte ens utmärkt i laguppställningen. Idag har bollmotaren bland annat blivit en schackpjäs för tränare som vill fördröja spelet.   Vägen dit har varit lång och ingen annan position i laget har fått sina villkor omformade på samma sätt.

 AIK är en av de klubbar som kritiseras för att regelbundet använda sin målvakt(här Kristoffer Nordfeldt) för att spela skadad, istället för att spela fotboll.

 
Alla tränare såg inte saken på samma sätt som Johan Cruyff. Hans inställning var att målvakten skulle vara tillräckligt bra i spelet med fötterna för att kunna delta i spelets uppbyggnad. Cruyff ville att målvakten skulle kunna delta i spelet utan att han själv blev alltför nervös. Irland under Jack Charlton(förbundskapten 1986–96) kämpade ner motståndarna. Spelarna var i allmänhet inte tillräckligt bra för att genom ett vårdat passningsspel kunna ”äga” en match. Offensivt gav Charlton order om att långbollarna skulle slås utåt hörnflaggorna till, snarare än rakt mot motståndarmålet. Där fanns det nämligen tillspillogivna ytor där anfallarna kunde vara först och ta hand om bollen utan att ha försvarare hängande i ryggen. I det egna försvarsarbetet använde Charlton målvakten som ett slags buffert.

 Irland var ett av de lag som systematiserat slog ihjäl tiden genom att spela tillbaka till keepern, som sedan lallade lite med lädret, tog upp kulan, studsade den och sparkade iväg den (långt och utåt hörnen). Allt för att få klockan att gå. Under en match i EM-slutspelet 1988 ska Irlands målvakt, Celtics Packie Bonner, ha haft ett eget bollinnehav på sex minuter. Om man tar ett genomsnitt på 22 spelare under 90 minuter hamnar man på strax över fyra minuter. FIFA:s regelkommitté reagerade på detta förslagna exempel på time wasting och sommaren 1992, efter EM i Sverige, fanns en ny regel på plats .

 Målvakten fick inte längre plocka upp bakåtpassningar från egna spelare med händerna. Han fick ta emot och dämpa bollen med fötterna och sedan ta upp den. Att nicka till målvakten gick också bra. (1997 utsträcktes regeln till att gälla även mottagande av inkast.) Det kunde bli vanskligt i trängda lägen och överträdelser gav en indirekt frispark åt motståndarna. I sista omgången av Bundesliga 2000/01 var det precis vad som hände. När matchen Bayern München–Hamburg närmade sig 90 minuter lyckades HSV ta ledningen och därmed spela bort ligaguldet från bayrarna och till Schalke 04. Men på fyra minuters tilläggstid gjorde HSV-försvaret bort sig. Bayerns Stefan Effenberg petade den indirekta frisparken till Patrik ”Bjärred” Andersson, som klappade in den lågt nere i ena hörnet. Ännu ett ligaguld till Bayern München.

 Idag kan målvakten sägas vara integrerad i det taktiska rävspelet. Även här är holländarna föregångsmän. Under VM i Brasilien 2014 gjorde förbundskaptenen Louis van Gaal ett byte när åttondelsfinalen mot Costa Rica stod 0–0 och var på väg mot straffläggning. Han tog ut sin målvakt Jesper Cillessen och ersatte honom med Tim Krul, som han bedömde var bättre rustad att klara straffläggningen. Nederländerna vann avgörandet med 4–3 och van Gaal geniförklarades. På senare tid har målvakten dock återigen hamnat i fokus på samma sätt som en gång Irlands Bonner.

Spela fotboll eller skadad

 Det handlar återigen om att maska, få tiden att gå och att bringa motståndarna ur fattningen. Aftonbladet relaterade en händelse: ”28 minuter in på mötet med IFK Värnamo satte sig AIK:s målvakt Kristoffer Nordfeldt ner. Han tog sig för höger baksida lår och visade att han skulle behöva behandling. Matchen pausade – vilket var extremt lägligt för AIK. De kunde samlas vid sidlinjen och snacka ihop sig efter en matchinledning som hade tillhört IFK Värnamo. Kanske var Nordfeldt skadad på riktigt, kanske inte. Oavsett vilket är det numera ett ofta använt drag bland klubbar, att målvakten fejkar skada för att laget ska få en taktisk time out. Spelet kan ju inte fortsätta utan målvakten på planen.”

 The International Football Association Board, som beslutar om regeländringar, bekräftar att man håller problemet under uppsikt. Vad göra? Vad blir nästa korrigering av regelboken? Det vet vi säkert inom fem år.Text: Gunnar Persson
Mail: gunnar@sportaffarer.se
Foto: Bildbyrån

 

Datum: 2023-07-16

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå