Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

MÅLVAKTEN - sommarföljetong i fyra delar

Del 3: Utvecklingen kräver spel med fötterna

 Målvaktsrollen är den som genom åren förändrats och utvecklats mest i fotbollslaget. Från början fanns han inte ens utmärkt i laguppställningen. Idag har bollmotaren bland annat blivit en schackpjäs för tränare som vill fördröja spelet. Vägen dit har varit lång och ingen annan position i laget har fått sina villkor omformade på samma sätt.
 Målvakten omgärdades tidigt av särskilda regler och föreskrifter och blev därför specialiserad och svårersättlig. Minns gärna att avbytare inte tilläts generellt förrän under mitten av 1960- talet och att det första VM-slutspelet där spelare kunde ersättas var 1970 i Mexiko. FA-cupfinalen 1957 mellan Aston Villa och Manchester United blev ett exempel på vad som kunde hända utan avbytare. Villas hårdföre anfallare Peter McParland stannade inte utan fortsatte springa när Uniteds målvakt Ray Wood hade plockat upp bollen. Wood bröt kindbenet och tvingades utgå, detta redan i sjätte minuten. Men han kom tillbaka under den första halvlekens slutskede – som utespelare! Målet vaktades under tiden av centerhalven Jackie Blanchflower. Wood spelade sedan de sista tio minuterna som målvakt. Villa vann med 2–1, båda målen gjorda på vikarien.

Målvaktstränarna gör entré
Under 1960-talet kom specialiserade tränare för målvakter. I dag har alla professionella klubblag och landslag specialister som tar hand om den saken. Då berodde väldigt mycket på om det fanns någon i klubben som visade intresse för att ta hand om målvakterna, så att de fick tuff träning anpassad för dem i stället för att bara stå i mål på spelövningar och få en kula då och då att ta hand om. Annars var det väldigt individuellt vad en målvakt dög till i spelet. De flesta svenska bollmotare var till exempel länge usla på höjdbollar. Det gällde även Ronnie Hellström och det berodde på att huvudspelet var eftersatt i svensk fotboll. Sven Lindberg, Ronnies egen tränare i Hammarby, jobbade med detta och åren före avfärden till Kaiserslautern(1974) kom Ralf Edström fram, Mr Nickson. Långsamt flyttades positionerna framåt. Men det var först i Bundesliga Hellström lärde sig att äga straffområdet. En annan sak som släpade efter var målvaktens färdigheter med fötterna. Det verkade inte tränas speciellt och hade keepern en gång placerats i mål därför att han var pojklagets sämste utespelare blev det problem .



  Svängningen i den frågan kom, utan att någon tänkte på det, under VM 1974. Alla som såg turneringen minns säkert den holländske målvakten Jan Jongbloed. Frågetecknen var flera. Varför hade han nummer 8 på tröjan? Varför hade man tagit ut en målvakt som var 33 år gammal och bara hade spelat en enda landskamp? Hans erfarenhet bestod av ett sexminutersinhopp mot Danmark 1962. Jongbloed var en lösning som föddes ur en kris och som samtidigt blev ett exempel för framtiden. Rinus Michels, förbundskaptenen, hade räknat med PSV:s dessvärre långtidsskadade Jan van Beveren. Av dem som återstod funderade han först på två konstellationer. Antingen Feyenoords målvakt Eddy Treytel och libero Rinus Israel eller Twentes Piet Schrijvers med Epi Drost framför. Han ville gärna ha ett bakre lås där spelarna kände varandra. Treytel/Israel hade möjligen sett sina bästa dagar medan Schrijvers/Drost villkorades av väldigt speciella skäl. Schrijvers var överviktig (”Den flygande korven”) men hade osedvanligt goda reflexer, något som krävdes eftersom han spelade med Drost som när som helst och i vilken situation som helst kunde förväntas skarva bakåtpassningar till Schrijvers. De gjorde det varje vecka i ligaspelet och om Drost skulle användas som libero var det ett benhårt krav att Schrijvers samtidigt vaktade målet. Han skulle åtminstone inte bli överraskad när bollarna kom. Men det fanns stora brister i båda lösningarna. Michels funderade ett varv till och fastnade i stället för Jongbloed.


Spelat vänsterytter

  Denne hade fram till 15 års ålder spelat vänsterytter med amatörklubben VVA i Amsterdam. Som senior i DWS hade han snabbt gjort sig känd som en meevoetballende doelman, en målvakt som gärna klev utanför straffområdesgränsen som ett passningsalternativ för de egna försvararna. Michels plan var att, likt Ajax, sätta pressen så högt upp som möjligt. Då underlättade det att ha en målvakt som gärna spelade med fötterna. Holländarna kunde då skicka hela laget framåt och lita på att Jongbloed täckte hela den egna planhalvan. Då såg han Feyenoords unge högerback Wim Rijsbergen och Ajax erfarne och taktiskt skicklige mittfältare Arie Haan som det ideala mittlåset. Den sistnämnde gick upp på mitten när det fanns en chans och ytterbackarna Wim Suurbier och Ruud Krol satsade allt framåt när möjlighet fanns. Rijsbergen stannade för att lösa försvarsspelet tillsammans med Jongbloed. I det holländska laget spelade Johan Cruyff, som var center, lagkapten och dess ideologiska nav. Han hade tidigt börjat fundera djupt på spelets möjligheter och detta med bollsäker målvakt och hög press var något han fastnade för. När han elva år senare blev tränare för Ajax var en av hans första åtgärder att avpollettera lagets målvakt (som faktiskt var Piet Schrijvers) och i stället ge jobbet till den unge egna produkten Stanley Menzo. Denne blev nyckelmannen i det spelsystem som Cruyff satte i Ajax där centralspelarna (målvakt, libero, offensiv central mittfältare) kunde skjutas fram ett snäpp för att pressa högre och för att ge de egna spelarna flera passningsalternativ – den spelmodell som ytterligare utvecklades i Barcelona.

 I dag är kravet att en målvakt skall kunna delta i spelet. Det går med varierande framgång. Andreas Isaksson, för att ta en långkörare från vårt sekel, blev aldrig riktigt bra på det och man kan fortfarande se en undertryckt rädsla i ögonen på vissa målvakter när de tvingas rusa ut och spela med fötterna.

 


Text: Gunnar Persson
Mail: gunnar@sportaffarer.se
Foto: Bildbyrån


- Del 4 som avslutar sommarföljetongen kommer nästa onsdag -

 

Datum: 2023-07-12

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå