Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Hon är ljuset i det svenska cykelmörkret

 Jenny Rissveds, svensk OS-mästarinna 2016, kör årets Tour de France, detta efter att ha visat storform på landsväg: SM-guld linje 2022, tempo 2023 plus etapploppsvinst i Gracia Orlová tour i Tjeckien.

 Hon är en ljuspunkt i svensk cykelsport och tog 2016 oväntat OS-guld på mountainbike. Åren därefter blev mentalt tunga för den unga segrarinnan men i år har hon gått från klarhet till klarhet, med ett par fina VC-vinster. Hon har även börjat att styra över till landsvägscykling och där nått lysande resultat. Under SM i år förärades hon priset ”Årets cyklist 2022” av Svenska Cykelförbundet. Något som placerar henne på toppen av svensk cykling. Motiveringen löd: ”Hon är en världscyklist som också är en stor inspiratör som ger av sin tid till alla ungdomar som hon möter.”


Dags för Tour de France
  Den 23 juli är det dags för ”Tour de France Femmes avec Swift”, med start i Clermont-Ferrand. Totalt ska åtta etapper – 956 km – cyklas till målet i Pau. Rissveds skrev ett kontrakt den 24 juni med norska laget Coop Hitec Products, med bas i Stavanger, som fick en specialinbjudan till loppet.
– Rissveds är en stark tempocyklist och har bra teknik. Vi har ännu inte bestämt oss för vilken roll hon kommer att få i laget, säger teammanagern Karl Lima.

 Rissveds är dock ingen nybörjare på landsväg. Under ungdomsåren var hon en riktig mångsysslare i cykelsport, med SM-vinster på allt från velodrom, via downhill till landsväg och mountainbike – en perfekt bakgrund. På mountainbike kör hon för Team 31 Ibis Cycles Continental, ett lag som tar sikte på att prestera på världscupsnivå, men som även har en i elitsammanhang lite annorlunda målsättning än att bara jaga resultat: ”Det ska vara ännu viktigare att ha kul och inspirera andra.” Lagets namn uppmärksammar också artikel 31 i FN:s konvention om Barnets rättigheter: ”varje barn har rätt till vila och fritid, att ägna sig åt lek- och fritidsaktiviteter.”

 Tidigare i år segrade Rissveds i etapploppet Gracia Orlová Tour i Tjeckien, där hon tävlade för svenska landslaget men även knep en överlägsen seger i det individuella tempo-loppet vid SM i slutet av juni: segermarginal 50 sekunder! Hon har även med bravur kört några lopp med den svenska herreliten och blev bland annat 33:a i det stenhårda Sverigecuploppet uppför Kinnekulle.
– De race jag har kört med landslaget framför allt har varit jätteroliga . För det blir lagkörning, och man kör för mer än bara sig själv. Jag är ju väldigt van att bara köra för mig själv. Att man kör som ett lag och samarbetar för ett gemensamt mål, det tycker jag har varit väldigt spännande och utvecklande, sade hon till media efter målgången vid SM på Tierp Arena. Men, fram till OS nästa år i Paris förblir mountainbike det hon fokuserar på där, landsvägsbiten är ett komplement.

 Läser vi uttalanden hon har gjort om resultathetsen framhålls det att hon ser mer till själva prestationen, hur väl ett lopp har genomförts, än till resultatet, och då inser man att detta är ett recept som fler elitidrottare borde praktisera. Ofta får vi rapporter om olika elitidrottsmän som dukar under mentalt på grund av pressen utifrån, och givetvis även från dem själva.

 För Tour de France, som varar åtta dagar, är detta det perfekta receptet. Här avgörs det inte på en dag vid ett tillfälle efter ett felaktigt spårval i en kurva då man hamnat bakom ”fel” cyklist. Nej, här gäller det att dag efter dag se till att insatsen blir så bra som möjligt. Etappresultaten är ointressanta. Det är i Pau, efter åtta etapper och 956 km, som det ska summeras. Perfekt för Jenny Rissveds.
Text: Pär Edgren
Mail: par@sportaffarer.se
Foto: Dalibar Válek
FAKTA JENNY RISSVEDS

Bor: Falun
Född: 6 juni 1994; Falun
Vikt: 55 kg Längd: 1,65 m
Meriter som senior:
OS:
Guld 2016 MTB XCO
EM: Guld 2013 MTB XCE
VC: 47 pallplaceringar
SM(2010-23): 28 Guld


FAKTA TOUR DE FRANCE

2023 Tour de France Femmes avec Zwift, 23–30 juli
Favorit: Annemiek van Vleuten, Holland
Total längd: 956 km
Start: Clermont Ferrand
Mål: Pau
Antal platta etapper: 4
Backiga: 2
Bergiga: 1
Individuell: 1

 

Datum: 2023-07-12

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå