Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Svenska ungdomsevenemang i världsklass

 Vi har nu juli månad och högsommar för svenska ungdomsevenemang. Försommaren är passerad med en klassiker som Eken Cup. Under sommaren riktas idrottsvärldens blickar mot Sverige. Med en stark föreningskultur och hög kunskap om att organisera stora idrottsevenemang, har Sverige blivit världsledande när det kommer till konsten att arrangera årligt återkommande idrottsevent för barn och ungdomar.  
                                          Den 17 juli invigs världens största fotbollsturnering för ungdomar.

 
 Den svenska och kanske även nordiska huvudstaden när det kommer till idrottsevenemang för barn och ungdomar har länge varit Göteborg. Den här veckan arrangeras Partille Cup, världens största ungdomsturnering i handboll, och den 17 juli invigs Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar. Idrottsfesten startade dock redan förra veckan när Världsungdomsspelen i friidrott avgjordes i Göteborg. I skuggan av fotbolls- och handbollsturneringarna, har evenemanget växt till Europas största årliga arenatävling i friidrott med 2700 deltagare från rekordmånga 29 nationer 2023.

– Vi är jättenöjda med evenemanget, även om antalet deltagare inte riktigt är uppe på samma nivåer som innan pandemin. Genom åren är det många internationella stjärnor som har deltagit i turneringen, och det ploppar upp nya supertalanger hela tiden, säger Per Crona, ansvarig för Världsungdomsspelen.

– Det var till exempel en 14-årig flicka som hoppade över sex meter, och en 14-årig kille från Finland som kastade över 70 meter i spjut. Fantastiskt.

 

 Efter 26 år på Nya Ullevi fick Världsungdomsspelen i år flytta hela evenemanget till hundraårsjubilerande Slottsskogsvallens idrottscentrum på grund av att stadens största arena skulle användas till musikkonserter. Per Crona ställer sig frågande till om arenaägaren Göteborgs Stad överhuvudtaget ser Ullevi som en arena för idrott.
– Ungdomsidrotten blir utkonkurrerad av de stora konserterna, vilket jag kan förstå rent ekonomiskt, men jag ifrågasätter om det ens finns en långsiktig strategi att idrott ska bedrivas på Ullevi.

– Sen är Slottsskogsvallen en klassisk, intim och vacker arena. Den är lite ålderdomlig och i behov av åtgärder, men på sikt kan det bli bra. Till nästa år ska det läggas en helt ny bana och nya lösningar med dubbla längdhopp och stavhopp.

  Örgryte IS Friidrottsklubb, som arrangerar Världsungdomsspelen, ska nu göra en större utvärdering av årets evenemang och byte av arena, men mycket talar för att evenemanget blir kvar på Slottsskogsvallen.
– Ja, det lutar åt det. Här kan vi arbeta efter en fast helg efter midsommarhelgen och inte behöva flytta runt datumen som vi har fått göra på Ullevi. En annan fördel är tillgången till kastplanen och inomhusarenan Friidrottens Hus, där flera stavhoppare kunde värma upp när det var dåligt väder innan deras tävling.
– Vad gäller ekonomin fick vi omförhandla alla kontrakt efter pandemin, men nu känns det bra. Vi hade även mycket försäljning i lunchrestaurangen, grillbaren och de två kiosker som vi drev, säger Per Crona.

                                                      Invigningen av årets Partille Cup i Scandinavium, den fjärde juli.
 
Partille Cup och Gothia Cup arrangeras med gemensam organisation

 Vecka 27 har ungdomshandbollen tagit över Göteborg, där 1191 handbollslag från 34 nationer ska spela 4100 matcher. Inför förra årets evenemang skrev IK Sävehof, som står bakom Partille Cup, ett avtal med BK Häcken om att Gothia-organisationen även ska hantera driften av världens största ungdomsturnering i handboll .

– Partille Cup och Gothia Cup har utvecklats sida vid sida, och har aldrig varit konkurrenter utan kompletterat varandra, och eftersom vi har samma upplägg med skolboende, mat, och matcher på Heden finns det flera fördelar med samma organisation, förklarar Anders Albertsson, event director i Gothia-organisationen.

– Så här långt har allt rullat på bra förutom att vinden har varit lite besvärlig och att det har varit en del regn, men man kan inte styra över vädret.

 

 Vecka 29 startar årets upplaga av Gothia Cup som i år sätter historiskt rekord med 1871 lag, vilket är 100 fler lag än den tidigare största Gothia Cup-upplagan. Omkring 70 nationer finns representerade, bland annat Caymanöarna och Trinidad och Tobago som deltar för första gången.

– Med tanke på att det är så kort tid efter pandemin känns det fantastiskt att vi nu sätter nytt rekord, och det är något som vi inte hade förväntat oss efter förra årets turnering.

Alingsås, som var med som spelplats 2018 och 2019, kunde med kort varsel ta emot 100 lag som bor och spelar där, vilket var väldigt bra gjort. Nu är skolor, hotell och andra boenden i regionen fulla.

 

 Under det senaste halvåret har Gothia Cup presenterat flera nya ”Official Partners”, bland annat starka varumärken som Elektroskandia, Turkish Airlines, SJ, Tre och Volvo Car Sverige som aktiverar sig under turneringen.

– En bra aktivering på plats är en del av partnerskapet och bidrar till ett trevligare evenemang. Libresse, som är nya partners, är till exempel på plats för att sprida information om menstruation.


  Sedan flera år tillbaka har Gothia Cup ett djupt samarbete med SKF som är turneringens huvudpartner. I anslutning till SKF:s verksamheter över hela världen anordnar koncernen lokala kvalificeringstävlingar till Gothia Cup genom initiativet Meet the World.

– Över 5000 ungdomar som aldrig hade haft möjlighet att bekosta sitt deltagande i Gothia Cup har genom åren fått chansen, genom SKF, att komma hit och deltaga i turneringen.

 

 I januari i år arrangerade dessutom Gothia-organisationen turneringen Gothia Cup Cancun i Mexiko med 50 lag från sex nationer. 

– Det är ett sätt för oss att sprida varumärket Gothia Cup. Tidigare har vi anordnat Gothia Cup Kina och i år testade vi Mexiko, vilket föll väl ut och vi kommer anordna en turnering där även nästa år, berättar Anders Albertsson.

                                                                   Åhus är spelplatsen för två beachfestivaler för ungdomar.

Beachfest i Åhus

 På Åhus vackra strand pågår beachfestivalen Åhus Beachfotboll Festival som följs av den större turneringen Åhus Beachhandboll Festival 13-22 juli. I år är över 450 lag anmälda till fotbollsturneringen medan handbollsturneringen samlar 1150 lag.

– Det är ett nytt rekord för fotbollsfestivalen, medan handbollsfestivalen ännu inte har kommit upp i de nivåer som innan pandemin. Som inomhussport tappade handbollen flera ledare och spelare under pandemin, och många har tyvärr inte återvänt, säger Charlotte Gall, vd för Åhus Beachfotboll Festival och Åhus Beachhandboll Festival.

– Även om det inte är lika högt deltagarantal som tidigare år är det roligt att vara tillbaka i full skala, och anordna en turnering som samlar hela Handbollssverige.

  Charlotte Gall berättar att nästa steg för Åhus Beachhandboll Festival är att öka marknadsföringen och intresset för turneringen i handbollstokiga Danmark och Norge.

– Även om vi har haft danska och norska lag här genom åren är vårt varumärke fortfarande relativt okänt i dessa länder, men nu har vi en plan för hur vi ska nå ut till fler danska och norska föreningar 2024.

– I år är även European Beach Tour för första gången en del av Åhus Beachhandboll Festival.

 

Förra året introducerade arrangörerna e-sport på Åhus Beach, vilket blev en stor succé och i år löper Åhus Beach E-sport Festival parallellt med både fotbolls- och handbollsturneringen.

– I samarbete med CHERRY XTRFY har vi skapat ett e-sporttält med ett flertal gamingstationer där man kan spela allt från fotbollsspelet FIFA till olika retrospel. Nu riktar vi oss till turneringens deltagare och besökare, men i framtiden kan det bli så att vi kör en egen e-sportfestival i festivalen, säger Charlotte Gall.

                                                                                               Snart väntar årets Sum-Sim i Halmstad.
Sum-Sim och Teen Cup

 De största fotbolls- och handbollsturneringarna har starka varumärken och är kända event i Sverige, även bland dem som inte har ett djupare idrottsintresse, men det finns även stora ungdomsidrottsevenemang som går lite under radarn. Svenska ungdomsmästerskapen i simning, även kallat Sum-Sim, är en av Sveriges största tävlingar inom simsporten med deltagare från hela landet. Under vinterhalvåret arrangeras tävlingar på kortbana, 25-meter, och under sommaren på 50 meter. Halmstad står värd för årets långbanetävlingar 12-16 juli.

– 25-meterstävlingarna startade 1961 och av de stora ungdomsidrottsturneringarna är det bara TV-pucken som är äldre. Tävlingarna har väldigt hög status och av dagens stjärnor har alla varit med någon gång, berättar Kenneth Magnusson, koordinator vid Svenska Simförbundet.

Sarah Sjöström var med något år innan hon tog klivet upp på seniornivå. I Halmstad kommer runt 650 ungdomar i tre åldersklasser till start i någon gren, men innan pandemin låg vi upp emot tusen startande.


Golfsveriges ungdomsturnering

  Även Golfsverige har en årlig nationell ungdomsturnering. Under sommaren pågår Teen Cup, som är en av världens största golftävlingar för juniorer, och en av de första golftävlingar som svenska barn och ungdomar deltar i.

– Teen Cup är en unik tävling i golfvärlden som i år anordnas för 48:e gången. Rent generellt har Sverige en bred och billig ungdomsidrott jämfört med många andra länder. USA är ett land dit många golftalanger söker sig, men jämfört med Sverige är juniorgolf jättedyrt där, berättar Göran Söderqvist, kommunikatör vid Svenska Golfförbundet.

 

 Teen Cup börjar som en breddtävling på klubbnivå för flickor och pojkar födda 2007-2010, där ungdomarna först möter sina klubbkompisar och kvalar in till ett gruppkval. Nästa steg är ett regionkval innan tävlingen avslutas med en riksfinal som i år spelas på Varbergs Golfklubb 2–3 september.

– Tävlingen börjar alltså som en breddtävling under sommaren och avslutas som ett svenskt mästerskap. När steg 2, gruppkvalet, avgjordes häromveckan var det 980 startande. Även om du inte vinner så är det en upplevelse att bara deltaga.

– Golflegendaren Annika Sörenstam, med 72 segrar på LPGA-touren, har såklart spelat Teen Cup, men lyckades faktiskt aldrig vinna tävlingen.Text: Pierre Eklund
Mail: pierre@sportaffarer.se
Foto: Arrangörerna

 FAKTA SOMRIGA UNGDOMSEVENEMANG

Eken Cup
Arrangör:  AIK, HK Cliff och GT Söder.
Grundad: 1976
Arrangeras: 16-18 juni, Gubbängsfältet i Stockholm
Deltagare 2023: 458 lag, cirka 4780 spelare.
Stjärnor genom åren: Magnus Wislander, Stefan Lövgren, Lucas Pellas mfl.
Huvudsponsorer: Intersport, XL Bygg, Craft, Kleins KitchenGothia Cup

Arrangör: BK Häcken
Grundad: 1975
Arrangeras: 16-22 juli, Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Partille och Alingsås. Deltagare 2023: 1 871 lag, cirka 43 400 spelare och ledare.
Stjärnor genom åren: Emmanuel Adebayor, Andrea Pirlo, Alan Shearer mfl.
Huvudsponsor: SKFPartille Cup
Arrangör: IK Sävehof
Grundad: 1970
Arrangeras: 3-8 juli, Göteborg
Deltagare 2023: 1 207 lag, cirka 21 500 spelare och ledare.
Stjärnor genom åren: Uwe Gensheimer, Isabelle Gulldén, Jim Gottfridsson mfl.
Huvudsponsorer: GB Glace, Kopparberg, Hummel, Toyota Center Göteborg, NEH, 3Sum Sim
Arrangör: Svenska Simförbundet
Grundad: 1961 (kortbana) och 1984 (långbana)
Arrangeras: 12-16 juli, Halmstad
Deltagare 2023: 650 ungdomar
Stjärnor genom åren: Sarah Sjöström, Lars Frölander, Therese Alshammar mfl.
Huvudsponsorer: Craft, Arena, Malmsten, PahlénTeen Cup
Arrangör:
Svenska Golfförbundet
Grundad: 48:e upplagan 2023
Arrangeras: Juni-September, riksfinal 2-3 september i Varberg.
Deltagare 2023: Oklart Steg 1, 980 startande Steg 2
Stjärnor genom åren: Annika Sörenstam, Liselotte Neumann mfl.
Huvudsponsorer: Folksam, MastercardVärldsungdomsspelen
Arrangör: Örgryte IS Friidrottsklubb
Grundad: 1996
Arrangeras: 30 juni-2 juli, Göteborg
Deltagare 2023: 2700
Stjärnor genom åren: Armand Duplantis, Carolina Klüft, och Stefan Holm.
Huvudsponsorer: Intersport, Craft, ScandicÅhus Beachfotboll Festival
Arrangör: Åhus Beach AB
Grundad: 2006
Arrangeras: 1-8 juli, Åhus.
Deltagare 2023: 450 lag
Stjärnor genom åren: Ingen uppgift.
Huvudsponsorer: Mercedes Benz Malmö, Sparbanken Skåne


Åhus Beachhandboll Festival
Arrangör: Åhus Beach AB
Grundad: 1997
Arrangeras: 13-22 juli, Åhus
Deltagare 2023: 1150 lag
Stjärnor genom åren: Jim Gottfridsson, Hampus Wanne, Fredric Pettersson mfl.
Huvudsponsorer: Mercedes Benz Malmö, Sparbanken SkåneTrevlig eventsommar önskar redaktionen! 
Kanske ses vi någonstans i den svenska evenemangsmyllan..
 

Datum: 2023-07-06

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå