Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Beslutet som chockade cykelsverige

  I Frankrike, där Tour de France avhandlas på regeringsnivå, stänger man av paradgatan Champs Élysées utan att blinka. I Sverige tvingar man ut cykelsporten i periferin. Transportstyrelsen drog in tävlingstillståndet för cykel-SM två dagar före start. Nu har hanteringen av det indragna tävlingstillståndet JO-anmälts av Anders Engström, vice ordförande i Sällskapet gamla tävlingscyklister


                    Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna, vann damernas linjelopp inför ett folktomt Tierp Arena.

 Den 21 juni avvisade Förvaltningsrätten ett överklagande gällande Uppsala CKs tillstånd att arrangera cykel-SM 24–25 juni i Uppsala. Dagen efter, torsdagen den 22 juni och två dagar innan linjeloppen vid cykel-SM skulle starta, meddelade Transportstyrelsen att tillståndet dragits in. Några boende längs tävlingsbanan hade överklagat till Förvaltningsrätten och Transportstyrelsen och menade att det blir riskfyllt om barnen skulle gå till lekplatsen och olägligt att ta sig till och från boendet. 

 Det föll inte på sakfrågan utan på Länsstyrelsens val att inte göra en konsekvensanalys: ”Transportstyrelsen har inte i sitt beslut tagit ställning i sakfrågan, då det fanns formella brister i Länsstyrelsens handläggning.” Tvärtemot Länsstyrelsens uppfattning: ”Någon konsekvensutredning anses ej behövas göra då det saknas stöd av 5 § Förordning om Konsekvensutredning vid regelgivning på grund av den korta tid som föreskriften skall gälla, samt föreskrifternas förhållandevis okomplicerade natur”.

Blixtinsats räddade SM

 En blixtinsats av Uppsala CK räddade SM-tävlingarna genom en flytt till motorbanan i Tierp. Det visade sig att den drivande i överklagandet tillbringade tävlingshelgen i sin ”stuga” utanför Karlskrona. Frågan är: Hur långt sträcker sig samhällets ansvar att göra närområdet ”riskfritt”? Det ”händer” saker och det finns ingen ”allemansrätt” för att göra vad man vill, när man vill. Vilket även Förvaltningsrätten, i sitt avvisande den 21 juni ansåg: ”De klagande har inte ett större intresse än vad allmänheten i övrigt har …” ”… Banan går inte i omedelbar närhet till någon av de klagandes fastigheter eller bostäder att de kan anses ha klagorätt …” Eftersom de inte har klagorätt avvisas överklagandet . 

 Knappt ett dygn senare
, klockan 09:20 på torsdagen den 22 juni drog Transportstyrelsen in tillståndet: ”Länsstyrelsen har inte upprättat någon konsekvensutredning och vidtagit de övriga åtgärder som föreskrivs i 5 § Förordningen om konsekvensutredning … Det finns inget undantag från kravet på konsekvensutredning. … de lokala trafikföreskrifterna, som har ett direkt samband med tillståndsbeslutet, innebär rättsverkningar för samtliga trafikanter på platsen och de boende vid vägen. Denna brist är av ett sådant slag att Länsstyrelsens beslut ska upphävas.” Läs orden: ”rättsverkningar för samtliga trafikanter”! En motivering som med dess innebörd innebär att ingenting kan arrangeras. 

 Tävlingsledaren Göran Mattsson: – Ett justitiemord och skandal. Transportstyrelsen tar ett beslut utan att höra motparten, det strider mot svensk demokrati. Det är en grundläggande princip att man ska få yttra sig innan beslut eller dom tas. Länsstyrelsen hade även ok från Trafikverket att det inte behövdes någon konsekvensanalys. Transportstyrelsens beslut kom två dagar före tävlingsstart. Reglerna säger att en överklagan kan göras inom en treveckorsperiod från att tillståndet getts. Ansökan blev godkänd den 30 maj, vilket borde revidera treveckorsregeln. God tid bör ges att avblåsa med hänsyn till planering och logistik. ”Det finns inget undantag för överklaganden som inkommit i nära anslutning till tävlingsdagen”, säger Transportstyrelsen.Text:
Pär Edgren
Mail:
par@cykelsajten.se
Foto:
Anders F. Ericsson
FAKTA CYKEL-SM 2023

Tävlingsform: Linje- och tempolopp.
Arrangör: Uppsala CK.
När: 24–25/6 (linjeloppen), 22 resp 30/6 (tempoloppen).
Var: Uppsala (linje) och Björklinge (tempo).
Ny tävlingsplats linjeloppen: Tierp Arena(motorstadion).
Herrsegrare: Lucas Persson, Gånghester CK(linje), Jacob Ahlsson, Motala AIF (tempo).
Damsegrare: Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna(linje), Jenny Rissveds, Falu CK (tempo).

TILLSTÅND EVENEMANG
Länsstyrelsen: Ger tillstånd efter prövning. Gav Uppsala tillstånd den 30/5. Förvaltningsrätten: Instans för överklagande av tillstånd.
Transportstyrelsen: Högsta instans för överklagande. Drog in tillståndet den 22/6. Tillstånd: Kan bestå av två delar och överklagas var för sig till ovanstående instanser.

 

Datum: 2023-07-04

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå