Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

MÅLVAKTEN - sommarföljetong i fyra delar

Del 2: Reglerna begränsar aktionsradien

 
Först närmast särlingar mellan stolparna. Senare status som en rocktrummis. Pat "The Cat" Bonetti -66.

 Målvaktsrollen är den som genom åren förändrats och utvecklats mest i fotbollslaget. Från början fanns han inte ens utmärkt i laguppställningen. I dag har bollmotaren bland annat blivit en schackpjäs för tränare som vill fördröja spelet. Vägen dit har varit lång och ingen annan position i laget har fått sina villkor omformade på samma sätt. 


 The Football Associations
(FA:s) första regelbok från 1863 sade ingenting om särskilda regler för målvakten eftersom alla spelare ännu hade rätt att fånga eller slå iväg bollen. Att ta bollen med händerna totalförbjöds dock 1870. Det var först året därpå som regelboken fick begreppet ”målvakt”. Denne fick rätt att ta bollen med händerna ”för att skydda sitt mål”.

Flera förändringar (mest begränsningar) kom under de följande åren:

• 1873: Målvakten fick inte bära med sig bollen.
• 1883: Målvakten fick inte ta mer än två steg med bollen.
• 1887: Målvakten fick inte längre använda händerna på motsatt planhalva.
• 1901: Målvakten fick ta bollen med händer när han så önskade, inte bara för att försvara det egna målet.  Mödosamt sökte fotbollens höga herrar sig framåt i reformarbetet. År 1882/83 prövades en regel som sade att om ett givet målskott stoppades med händerna skulle det laget som hindrats få tillgodoräkna sig ett mål.

Ribban från Sheffield
 Målställningens ribba kom in i regelboken via Sheffield, som länge hade en egen regelbok, och ersatte ett band mellan stolparna. 1890 prövades straffsparken som kom in i reglerna för gott året därpå. Dessförinnan bestod bestraffningen för ett begånget regelbrott i att få en indirekt frispark emot sig.

Straffsparken

 Nu berättigade det till en straffspark, lagd var som helst utmed den linje som gick tvärsöver planen 12 yards (knappt 11 meter) från den egna mållinjen. Målvakten kunde då röra sig fram till målgårdslinjen (från och med 1905 stående på mållinjen, från och med 1930 utan att röra sig förrän straffen är slagen, från och med 1997 återigen tillåtet att röra sig på linjen) och skytten var under första säsongen med regeln tillåten att dribbla(en föregångare till den shoot-out som gällde i North American Soccer League under 1970- och 80-talen) .

 1891 var första året med nät i målen. Inför säsongen 1901/02 kritades planen om. Strafflinjen rakt över gräset, 12 yards framför mållinjen, togs bort och minskades till dagens straffområde. Målgården fanns alltså redan på plats. Straffpunkten tillkom. Man kan konstatera att utvecklingsarbetet nådde sin slutpunkt 1912, när målvakten begränsades till att få ta med händerna enbart i eget straffområde.

Särling mellan stolparna

 Mannen mellan stolparna framstod snabbt som en särling, kanske en spelare med speciella personlighetsdrag som skilde ut honom från övriga i laget, någon som hade mer gemensamt än man kan tro med senare tiders rocktrummisar. William ”Fatty” Foulke(1874– 1916, bilden), var imponerande redan i kraft av sin längd (193 cm) och lär som mest ha vägt 152 kg. Han var som bäst och smidigast när han spelade för Sheffield United men övergick till det groteska när han avrundade karriären i Chelsea och Bradford City(han slutade 1908). Hans enda landskamp för England kom redan 1897.

 I Sverige fanns en motsvarighet, vattenpolospelaren Erik ”Tjocka Berka” Bergqvist (1891–1954). Träningen gjorde honom smidig trots kroppsstorleken. Han spelade för Mariebergs IK, IFK Stockholm, Örgryte IS och AIK samt gjorde fyra landskamper, alla mot Norge. Foulkes och Bergqvists kilon kunde verka avskräckande i den tidens ganska tuffa klimat. Man ser på gamla ryckiga filmbilder hur målvakten plockar upp bollen och omgående sparkar eller hivar iväg den. Om han behöll den fanns alltid risken att bli påsprungen av någon rå anfallsspelare. Det finns åtminstone två synbara bevis på vad som kunde hända.

 
10/9-1931. Celtics unga stjärnmålvakt John Thomson skadades så svårt under matchen mot Glasgow Rangers att han senare avled.

 12/9-1931. Två dagar efter Johnson´s tragiska bortgång tågar laget in på Celtic Park med sorgband inför matchen mot Queen´s Park.

Tragiska dödsfall

 Två dödsfall som båda drabbade 22-åringar. Först John Thomson, för Celtic mot Glasgow Rangers Ibrox, den 5 september 1931, sedan Jimmy Thorpe, för Sunderland mot Chelsea Roker Park den 9 februari 1936. Thomson rusade ut och kastade sig framför Rangersspelaren Sam English, vars knä pressades mot en artär i Thomsons ena tinning. Skallen var intryckt på en fläck, 5 centimeter i diameter. Man gjorde en akut operation för att lätta på trycket från den svullna hjärnan men han dog senare samma kväll. Thorpe tog emot sparkar i huvudet och bröstet när han skulle ta hand om en bakåtpassning. Han spelade hela matchen men kollapsade hemma och avled fyra dagar senare på sjukhus. Hans diabetes anses ha bidragit till komplikationerna.

                                                                       Jimmy Thorpe, Sunderlands keeper, blev bara 22 år,
 
Övervåldet mot Thorpe
ledde till en regeländring. Det blev inte längre tillåtet att måtta sparkar mot målvakter som hade greppat bollen. Priset blev det högsta för Thorpe men alla målvakter världen över har sedan dess haft anledning att vara tacksamma för att det ledde till att de blev ”fridlysta”. När Sunderland och Chelsea möttes 2011, någon vecka före 75-årsdagen av den tragiska händelsen, bar båda målvakterna sorgband till Thorpes minne. En av dem var Chelseas Petr Cech, tjecken som lanserade hjälmen som huvudskydd för fotbollsmålvakter. Cech som själv fick en allvarlig skallfraktur i en match mellan hans Chelsea och Reading 2006.

  Den då 24-årige Petr Cechs skada var allvarlig och krävde en avancerad operation. Han kom dock tillbaka och kunde lägga många tunga titlar till den första PL-segern 2004/05 däribland guldet i Champions League 2012. Han räddade då tre straffar i finalen mot Bayern Munchen.Text: Gunnar Persson
Mail: gunnar@sportaffarer.se
Foto: Getty Images


- Del 3 kommer nästa onsdag -

 

Datum: 2023-07-04

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå