Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Hög nota när gummigranulatet lämnar plan


 EU-beslutet att förbjuda utfyllnadsmaterialet gummigranulat i konstgräsplaner blir dyrt. Unionens medlemsländer ska på åtta år ersätta det och notan beräknas landa på över 100 miljarder kronor.

 

 Orsaken till förbudet är att gummigranulat (=nedmalda bildäck), detta irriterande material som följer med hem i skorna bara efter en kortare promenad på en konstgräsplan, ingår i vad som kallas mikroplaster. Det letar sig inte bara in i skorna utan också i allt levandes arvsmassa. Vi vet ännu inte tillräckligt mycket om det, mer än att det är skadligt.

 

 För 20 år sedan var konstgräsplaner vägen till nirvana när fotbollens användarvänliga framtid målades upp. Nu är det alltså tvärstopp för det ämne som fyller ut mellan grässtråna av plast, tjänstgör som ”jord” och har medverkat hyggligt till att få bollen att uppföra sig som på naturgräs. EPDM, som det kallas, har blivit ett fall för Kemikalieinspektionen.

 

Tre underlag

 Idag spelas fotboll på tre underlag – naturgräs, hybridgräs och konstgräs. Hybridgräs är en kombination av naturgräs (minst 80%) och konstgräs. Det är en vanlig förstärkning i Storbritannien, Nederländerna/Belgien och Italien och tar udden av deras leriga vintrar. Konstgräset förekommer där vädret slår ut naturgräset. Norröver, där planvärme skulle sluka stora mängder energi för att få spelbara planer hela säsongen. Men också i t.ex. Spanien, där en gassande sol förutsätter stora mängder vatten.

 

 Sverige vaknade förhållandevis tidigt vad gäller mikroplaster. Man har i ett decennium försökt hindra gummigranulatet med hjälp av barriärer och filter från att komma ner i dagvattenbrunnar och den vägen komma nära människan. En bra start. Men nu ska alltså gummigranulatet förbjudas helt och hållet .

 

 Konstgräsfabrikanterna, som erbjuder hela paketet från grund (gummipad) till strå och ifyllnadsmaterial, kommer nu på bred front med ersättningar för de olika varianter av EPDM som finns idag:

 

• Specialsand, som utlovas vara tillräckligt tung för att ligga kvar mellan stråna. Här behövs alltså inte samma påfyllnadsgrad som med EPDM.

• Krossade olivkärnor.

• Växtbaserat material från sockerrör som är ”certifierat som 100% nedbrytbart, 100% komposterbart, 100% organiskt och kan återvinnas till bland annat nytt ifyllnadsgranulat”.

• Ett korkmaterial som är expanderat med hjälp av het vattenånga och därför inte absorberar vatten. Det sistnämnda har visat sig vara ett villkor för svenska förhållanden då ett tidigare material (naturkork och kokosfibrer) stelnade vid minusgrader.

 

 Gemensamt för alla dessa material är en viss spridningsgrad när man t.ex. plogar planen vintertid, spolar av (tvättar) eller bara använder den. Den komplikationen finns ju inte med naturgräs. Fabrikanterna lovar nu låg spridningsgrad, vilket i sin tur medför bättre ekonomi för ägaren som inte lika ofta behöver beställa påfyllnad.

 
Problem på Tele2

 Konstgräset sköter sig inte självt. Långt därifrån. Utan påfyllnad blir planen hård och ohälsosam för vanemässig användning. Bollen studsar ”onaturligt” och risken för framförallt knäskador ökar dramatiskt. På sistone har spelare i Hammarby och Djurgården opponerat sig på mot underlaget på Tele2 Arena i Stockholm, som de menar är både för hårt och ger upphov till infekterade brännskador vid direktkontakt.

 

 En annan invändning mot konstgräset är att den artificiella jämnheten och avsaknad av naturlig friktion som gör att bollen rullar alldeles för snabbt. Det betyder att långbollar ”försvinner” men också att det är en tröstlös uppgift för de anfallare som ska störa motståndarnas försvarare i speluppbyggnaden. De hinner aldrig fram.

 

 Vi hamnade här ur ambitionen att alla ska kunna spela fotboll på konkurrensneutralt sätt, både nationellt och internationellt. Det miljömässigt ofarliga hybridgräset har gjort att vi har lagt lervällingen bakom oss. Nu gäller det att anpassa konstgräset så att dess avigsidor försvinner.


Text: Gunnar Persson
Mail: gunnar@sportaffarer.se
Bild: Shutterstock


 

FAKTA

 
Herr- och Damallsvenskan har sammanlagt 30 deltagare varav fem dubblerar. I ett av fallen (Djurgården) spelar herr- (Stockholms stadion) och damlagen (Tele2) på olika arenor.

 

Herrallsvenskan (16)

Naturgräs(6) AIK, Degerfors IF, Halmstads BK, IFK Värnamo, Mjällby AIF, Varbergs BoIS

Hybrid(3) IFK Göteborg, Kalmar FF, Malmö FF

Konstgräs(7) BK Häcken, Djurgårdens IF, Hammarby IF, IF Brommapojkarna, IF Elfsborg, IFK Norrköping, IK Sirius,

 

Damallsvenskan (14)

Naturgräs(2) Djurgårdens IF, Vittsjö GIK

Hybrid(3) IFK Kalmar, Kristianstads FF, Växjö DFF

Konstgräs(9) BK Häcken, FC Rosengård, Hammarby IF, IF Brommapojkarna, IFK Norrköping, IK Uppsala, KIF Örebro, Linköpings FC, Piteå IF

 

Datum: 2023-05-08

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå