Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

MODO TILLBAKA I FINRUMMET

 SHL är svensk ishockeys finrum där Modo nu är tillbaka efter att ha besegrat Djurgården i en finalserie över sju matcher. Modofansen kan börja drömma om SM-Guld medan Djurgården får ta omtag i Hockeyallsvenskan med mindre ekonomiska resurser.


 Peter ”Foppa” Forsberg och alla modoiter fick se Modo åka ur SHL efter säsongen 2015/16. Klubben stod på randen till konkurs med ett minusresultat och ett negativt eget kapital. Modo har fått anpassa sig till förutsättningarna i Hockeyallsvenskan.

- Vi har bedrivit ett långsiktigt arbete över tid för att komma tillbaka till SHL. Det viktiga har varit att ha goda relationer med omgivningen och att bygga något som folk tror på och vill investera i, säger Johan Widebro, klubbdirektör.

- Det finns ett fantastiskt engagemang för klubben som gör att vi kan överleva i en liten bygd och fortsätta satsa. Nästan tio procent av kommunens befolkning går på hockey varje vecka. Jag upplever inte att kraven på oss har varit större än någon annan klubb.

  Djurgården Hockey degraderades första gången efter 35 år efter säsongen 2012/13. Inför årets säsong var det återigen dags att spela i Hockeyallsvenskan. Redan i årsredovisningen kunde fans och intressenter läsa att klubben skulle studsa tillbaka till SHL.

- Vi ska sätta ett slagkraftigt lag på isen även nästa säsong, men ett andra år i Hockeyallsvenskan får ekonomiska konsekvenser. Kudden som lag får som åker ur SHL  på sex miljoner kronor, försvinner. Det blir fortsatt kostnadsoptimering i verksamheten, säger Thomas Kraft, klubbdirektör Djurgården Hockey .

  De kommersiella intäkterna inom SHL är betydligt större än i Hockeyallsvenskan. I juni 2020 tecknade SHL ett nytt medieavtal med C-More som enligt Hockeynews.se genererar fem miljarder kronor över perioden 2024/25 fram till 2029/30. Det ger runt 830 miljoner per år att fördela till klubbarna.

- SHL är den högsta och största ligan vilket gör att intresset och attraktionen från publiken och det mediala utrymmet blir större. Vårt medieavtal med C-More och andra kommersiella intäkter är en effekt av det och tillsammans gör att vi den här säsongen kan dela ut 46 miljoner till våra klubbar, säger Jenny Silfverstrand vd på SHL.

Syresättning på gång?

 Både Modo och Djurgården har numera ett positivt kapital om runt 18 Mkr och sponsringsintäkter på runt 20 Mkr. Fördelen är att lokala sponsorer tenderar till att vara uthålliga i sitt engagemang. Samtidigt är nålsögat till SHL-avancemang mycket litet, vilket nyligen lett till en diskussion om antalet lag i SHL.

- En utökning av lag måste ses utifrån flera olika faktorer och en helhet för svensk hockey. Intresse för publiken, ekonomisk hållbarhet och inte minst att vi har en hållbar arbetsmiljö för spelare och medarbetare. Vid en eventuell utredning som pekar på förändringar så tas beslut därefter på Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte, säger Jenny Silfverstrand.

 Modo Hockey vill att avancemang till SHL sker på sportsliga grunder.
- Vi är för principen att nästa sportsliga nivå sker på genom att vinna matcher. Vi är mot en stängd liga då drömmen måste få leva, se på klubbar som Oskarshamn. Däremot är det bra att frågan om antalet lag utreds och då ur ett större perspektiv för svensk hockey, säger Johan Widebro.

 Djurgården Hockey välkomnar en översyn av dagens seriesystem.
- Vi är ett antal klubbar i Hockeyallsvenskan som berikar hockeyn genom att prestera på hög nivå och har stora publikskaror. Sedan ska det finnas en god rörlighet mellan divisionerna så att man på ett sportsligt manér kan ta sig upp och ner. Nu skapas stor ekonomisk stress för klubbarna som åker ner och det är svårt att bygga långsiktigt och hållbart, avslutar Thomas Kraft.
Text: Johan Thorén
Mail: johan@sportaffarer.se
Foto: Bildbyrån
Fakta Modo Hockey säsongen 2021/22
Omsättning: 100 Mkr
Resultat: 4,6 Mkr
Sponsring: 22 Mkr *
Eget Kapital: 18,1 Mkr
Publiksnitt(2022/23): 3 680

Fakta Djurgården Hockey säsongen 2021/22

Omsättning:
132 Mkr
Resultat: 1,9 Mkr
Sponsring: 23 Mkr *
Eget Kapital: 18,1 Mkr
Publiksnitt(2022/23): 5 085

Källa: * Sport och Affärer ”SM i Sponsring”, klubbarnas årsredovisningar och Hockeyallsvenskan

 

Datum: 2023-05-03

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå