Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Självförtroendet DIF:s dyrbaraste tillgång

 

 
 
Djurgården är som enda svenska klubb kvar i fotbollens europaturneringar och inleder torsdag 9 mars sin åttondel i Europa Conference League mot Lech Poznan. Retur på Tele2 den 16 mars.

 

 Efter flera års svindlande transferkarusell har DIF:s sportchef Bosse Andersson bromsat in en smula för att ge tränarparet Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf något som liknar arbetsro. Det har lönat sig. Sedan de båda tog över 2019 har laget placeringarna 1–4–3–2 i Allsvenskan. Det ska ställas mot ett huvudsakligt harvande i mitten och två balansakter nära nedflyttning under det föregående dryga decenniet. Ovanpå återetableringen i serietoppen har man fått sin största internationella framgång sedan pengarna på allvar kom in i den internationella klubbfotbollen, alltså under de senaste 30 åren.

 

 ”Fått”, kanske inte är rätt ord. Det här är något som DIF har fått smak på och rivit åt sig. Det började i kvalet mot Rijeka, där 2–3 från första mötet vändes genom 2–0 hemma efter förlängning. Nästa möte, med rumänska Sepsi Stantu Gheorghe blev mindre komplicerat (3–1, 3–1). Gruppspel säkrade sedan mot cypriotiska APOEL genom 3–0 hemma och förlust 2–3 borta. På andra håll i landet suckade man över hur Elfsborg åkte ut direkt och hur AIK fick vika sig i sista kvalrundan. Det brukar låta så här från utslagna svenska lag: ”Tyckte vi gjorde en riktigt bra match, det var bara de där målen på slutet …”

 

 Inga sådana ljud från DIF, som alltså var klart för gruppspel och tog sig an uppgiften med nyfikenhet (till skillnad mot rädsla). Gruppspelet började avvaktade med 0–0 borta mot svaga Shamrock Rovers. Men sedan vände man underläge hemma mot Molde och vann med 3–2, slog starka Gent borta med enda målet, krossade samma lag hemma genom att gå ifrån till 4–0 (och vinna med 4–2) och säkrade gruppsegern i femte matchen (Molde 3–2) där man visade styrka genom att på bortaplan vända ett tvåmålsunderläge. Slutfighten hemma mot Shamrock (1–0) expedierades. Gruppseger med 16 av 18 möjliga poäng inspelade. I och med det var minst 78 miljoner (plus pengar från UEFA:s marknadspott) säkrade i prispengar (mera med tanke på den fallande kronan).

 

 Nu ställs Djurgården mot Lech Poznan, grupptvåa efter Villarreal men före Hapoel Beer Sheva och Austria Wien. Andraplatsen betydde en extra kvalomgång nu på vårkanten och där slog polackerna ut Bodö-Glimt med enda målet. Lech firade 100 år med att vinna ligan förra våren. Det är också den klubb där Robert Lewandowski för 13 år sedan fick sitt genombrott med försäljning till Borussia Dortmund .

Slog ut Hammarby

 I september 2020 slog Lech Poznan ut Hammarby ur kvalet till Europa League. Det var mitt under pandemin – tomt på läktarna och enbart enkelmöten. Hammarby hade fördel av hemmaplan men överraskades av ett polskt ledningsmål (56:e) och släppte sedan in ytterligare två mål i de absoluta slutminuterna

 

 I den årgången av Lech Poznan var svenske Mikael Ishak, med rötter i Assyriska, en ledstjärna med åtta mål på lagets tio matcher i turneringen. Numera är den snart 30-årige toppforwarden lagets kapten. Bland kamraterna finns också mittfältaren Jesper Karlström, köpt från just Djurgården för två år sedan, och försvararen Filip Dagerstål, lånad från ryska Khimki (han är en av de försäljningar till Ryssland som IFK Norrköping aldrig kommer att få betalt för).

 
Mittbacken Ekdal efter Hien

 Lech Poznan är regerande mästare (just nu trea i ligan) och ett tungt lag att möta, vilket Hammarby fick erfara, men Djurgården har sitt nyvunna självförtroende, kanske till och med en laganda som saknats under sportchefen Bosse Anderssons högt uppdrivna transfertempo. Nu har det snurrandet kommit av sig en aning under och efter pandemin. Framförallt köpandet och säljandet av afrikanska spelare. Men trots det gick det inte att hålla ihop laget över vintern. Mittbacken Hjalmar Ekdal har sålts till Burnley i engelska andraligan för 32 miljoner kronor. Men med Ekdal och prispengarna sammantaget har Andersson i vinter kunnat räkna in närmare 110 miljoner kronor. Truppen har också breddats och spetsats med Carlos Gracia och Jacob Bergström (Mjällby), Oliver Berg (Kalmar) plus en trio från Brommapojkarna: Lucas Bergvall, Theo Bergvall och Wilmer Odefalk samt Oskar Fallenius från Bröndby, som är fostrad i BP.

 
 Bosse Andersson kom tillbaka till DIF i november 2013. Han tog på nytt hand om sportchefsposten i en klubb som nyligen lämnat Stadion för Tele2 men som då inte orkade åstadkomma mer än mittenplaceringar i Allsvenskan. Nu är laget etablerat i den nationella toppen och står inför möjligheten att skriva ett längre internationellt kapitel i sin historiebok. Då har den till synes köp- och säljtokiga sportchefen tagit ett kliv tillbaka för att låta lagets tränare och spelare förbereda sig i lugn och ro. Det kan löna sig, det också.
Text: Gunnar Persson
gunnar@sportaffarer.se

 

 

 

UEFA:s klubbturneringar

 Det finns tre olika turneringar att sikta på för svenska klubblag. Rangordningen turneringarna emellan är definitiv och segraren Europa Conference League berättigas t.ex. till deltagande i följande säsongs Europa League. Prispengarna skiljer sig också åt.

 

Champions League

 Ursprungligen Europacupen för mästarlag (start 1955/56) men sedan 1992/93 Champions League, med gruppspel och flera lag från de starkaste ligorna. Regerande mästare Real Madrid. Sveriges representant Malmö FF slogs ut i kvalet och fortsatte i Europa Lague, där man blev poänglös slagpåse i sin grupp.

 

Europa League

 Europa League är resultatet av en sammanslagning av UEFA-cupen (start som Mässcupen 1955–58) och Cupvinnarcupen (start 1960/61). Turneringen heter Europa League sedan 2009/10. Regerande mästare Eintracht Frankfurt.

 

Europa Conference League

 Start 2021/22 med Roma som första slutsegrare.

 

 

 

Djurgårdens försäljningar sedan pandemin bröt ut

Inom parentes antalet säsonger i DIF.

 

Vinterfönstret 2023

 Hjalmar Ekdal – Burnley FC (2) – 32 mkr

 

Sommarfönstret 2022

 Isak Hien – Hellas Verona (1,5) – 34 mkr

 Leo Cornic – Rosenborg BK (1,5) – ca 10 mkr

 Per Kristian Bråtveit – Vålerenga (4) – ca 10 mkr

 

Vinterfönstret 2022

 Edward Chilufya – FC Midtjylland (4) – 25 mkr

 

Sommarfönstret 2021

 Aslak Fonn Witry – AZ Alkmaar (2,5) – 10 mkr

 

Vinterfönstret 2021

 Jesper Karlström – Lech Poznan (6) – 8 mkr

 Jonathan Augustinsson – Rosenborg BK (4,5) – 6 mkr

 

Vinterfönstret 2020

 Marcus Danielson – Dalian Professional FC (2) – 50 mkr

 

Datum: 2023-03-07

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå