Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Fotbollsallsvenskan 2019 på natur- respektive konstgräs


  Årets svenska mästare Djurgården var inte bäst, varken på riktigt gräs eller på konstgräs, men Blåränderna var jämnast! I övrigt kan det slås fast att Hammarby klantade bort guldet på naturgräs, att IFK Göteborg skärpt sig orentligt och att GIF Sundsvall tappade allt på grund av att en tränare försvann.

 

Årets utfall sett lag för lag:

 

1 Djurgårdens IF

Mästare tack vare sin jämnhet. Ingen skillnad i inställning vare sig man spelade på det hemtama konstgräset (24 matcher) eller på naturgräs. DIF var näst bäst på plast och trea på naturgräs.

 

2 Malmö FF

Skåningarna tog 49 poäng på naturgräs (mot 41 förra året) men tappade en pinne på konstgräs. Trots den markante förbättringen klättrade man bara en placering i totaltabellen .

 

3 Hammarby IF

Söderbröderna är de senaste årens starkaste lag på konstgräs, med drygt 83 procents poänghåvning. Det borde naturligtvis räcka till mer än en tredjeplats. Försvarets ihålighet har varit en black om foten. Men titta gärna ockå på insatserna på naturgräs: En seger och två oavgjorda på sex fighter (6–10 i mål). Det var där guldet försvann.

 

4 AIK

De regerande mästarna hade – just med tanke på titelförsvaret och CL-spelet – en regelrätt skitsäsong med marginalerna på fel sida i alla discipliner. Fyra poäng mindre på naturgräs, en mindre på konstgräs.

 

5 IFK Norrköping

Förra årets starkaste konstgräslag tappade sju pinnar på det underlaget. I de sex matcherna på naturgräs tappade man en. Förra året tampades man om guldet, nu blev det en femteplats.

 

6 BK Häcken

Hisingslaget tappade framför allt poäng på platsgräset (46/40) och det var tillräckligt för att gå tillbaka en placering i totaltabellen. Kan trösta sig med klubbens andra cuptitel (den första 2016).

 

7 IFK Göteborg

En allmän höjning, tack vare nytillkomne assisterande tränaren Ferran Sibila, visar förbättringar på både gräs (+11 poäng) och plast (+6) vilket sammantaget gav ett lyft från elfte till sjunde plats i sluttabellen. Mycket tyder på att Blåvitt nu vänt skutan efter några svaga säsonger.

 

8 IF Elfsborg

Elfsborg skärpte sig framförallt på hemmaplan men också överhuvudtaget på de 24 konstgräsmatcherna (+11 poäng).  Förbättringen på de sex bortamatcherna på naturgräs var mindre (+2).

 

9 Örebro SK

ÖSK harvar vidare i mitten. Små förändringar på både natur- (-3) och konstgräs (+1). Den här sortens stillestånd brukar förebåda ett ras.

 

10 Helsingborgs IF

Nykomlingen med seriens äldsta lag var svagt på bortaplan. På naturgräs blev det en ynklig poäng. På konstgräs gick det bättre (8 på 10 matcher). HIF:s problem sitter inte förmågan på olika underlag utan handlar mera om truppens åldersstruktur.

 

11 IK Sirius

Uppsalalaget skiftade inför säsongen från naturgräs till plast. Men procenttalen på gräs (33,33 blev 27,78) och plast (33,33 båda åren) resulterade i en marginal förändring – ett totalt tapp på en poäng.

 

12 Östersunds FK

ÖFK är numera tandlöst. På konstgräs tappade man 17 poäng, i de sex matcherna på naturgräs 7. Klubbens aktier, som man nu säljer med sikte på att få in de 10 mkr som behövs inför nästa år, kan bli rena Krügerpapperen.

 

13 Falkenbergs FF

Nykomling som gillar att spela på gräs. I den tabellen är man sjua tack vare 24 inspelade poäng på 20 matcher. Det är bra så, men samtidigt lite fjantigt att man bara tagit en poäng på sina tio konstgräsmatcher. Laget må vara anonymt och hemvävt i lika delar, men här finns mer att ta ut.

 

14 Kalmar FF

KFF tappade elva poäng på sina 20 konstgräsmatcher, men låg stilla på konstgräs (8 poäng på 10). En försämring av den här arten är vad Örebro står inför även om Kalmar hjälpte till genom att göra en hopplös tränartillsättning.

 

15 GIF Sundsvall

Förra året var GIF näst bäst på naturgräs. Men 14 poäng på 6 matcher (77,78%) då försämrades i år dramatiskt (4/6). På hemmaunderlaget tappade man 14 pinnar (30 förra året, 16 i år). Men framförallt saknades Ferran Sibila, tränarassistenten som var förutsättningen för att få ut max av de många spanjorerna.

 

16 AFC Eskilstuna

Inte samspelt och inte särskilt bra heller. Cupfinalplatsen mot Häcken var resultatet av en vårrusning som kom av sig. En av deras gamla spelare (Mohamed Buya Turay) sköt guldet till Djurgården.

 

Så här har det gått de senaste fyra åren

 

2016

SM-guld Malmö FF

Bäst på gräs Malmö FF (71,43%)

Bäst på konstgräs AIK (81,48%)

 

2017

SM-guld Malmö FF

Bäst på gräs Malmö FF (74,60%)

Bäst på konstgräs AIK (77,78%)

 

2018

SM-guld AIK

Bäst på gräs AIK (80,00%)

Bäst på konstgräs IFK Norrköping (77,78%)

 

2019

SM-guld Djurgårdens IF

Bäst på gräs Malmö FF (81,67%)

Bäst på konstgräs Hammarby IF (83,33%)                  

 

Förutsättningarna 2019

Förhållandet naturgräs/konstgräs var 6/10 i Allsvenskan 2019 (samma som föregående år).

• Sex lag spelade på natur- eller hybridgräs. Tre av dessa placerade sig på övre halvan.

Hemmaarena med naturgräs AIK (serieplacering 4), Falkenbergs FF (13), Helsingborgs IF (10), Kalmar FF (14), Malmö FF (2).

Hemmaarena med hybridgräs IFK Göteborg (7).

• Tio lag spelade på konstgräs. Fem av dessa placerade sig på övre halvan.

Hemmaarena med konstgräs AFC Eskilstuna (16), Djurgårdens IF (1), IF Elfsborg (8), Hammarby IF (3), BK Häcken (6), IFK Norrköping (5), IK Sirius (11), GIF Sundsvall (15), Örebro SK (9), Östersunds FK (12).

Notera att IK Sirius sedan föregående säsong bytt från natur- till konstgräs.


 

ALLSVENSKAN PÅ NATURGRÄS

 

ALLSVENSKAN PÅ KONSTGRÄS

 


 

 

Tabellerna läses så här: Efter klubbnamnet anges lagets placering i årets allsvenska sluttabell. I hemma- och bortakolumnerna anges antal spelade matcher och antalet tagna poäng. Dessa siffror räknas samman i totalkolumnen. I den högra kolumnen anges hur laget klarat sig, procentuellt sett. Malmö FF har tagit 49 av 60 möjliga poäng på naturgräs = 81,67 procent.Analys: Gunnar Persson

 

– – –

 

Datum: 2019-11-18

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå