Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Hög tid att stoppa huliganerna

Krönika av Uno Grönkvist

 


Tänk tanken att någon i publiken på Operan plötsligt skulle börja busvissla mitt under en aria. Föreställningen måste avbrytas tills visslaren förts ut. Ensemblen skulle komma ur balans och operabesökarna skulle inte tro varken sina ögon eller öron.

 

 Tanken är absurd, för något sådant sker aldrig. Men i idrottens finrum händer det allt oftare att föreställningarna måste avbrytas. Inte på grund av visslingar, utan beroende på knallskott och annan pyroteknik. Några ytterst få missanpassade individer förstör för den stora publiken och detta upprepas år efter år.

 

 Det är hög tid att sätta stopp för dessa huliganer. Att så inte skett långt tidigare är en gåta. Man har lyckats i många andra länder som haft sådana problem, men här hemma verkar en lösning ligga långt borta. Trots förbud smugglas pyroteknik in på arenorna. Svart rök breder ofta ut sig vid matchstart och leder till att den uppskjuts, särskilt på anläggningar med tak som kräver vädring. Uppemot 50 000 åskådare på plats och långt fler framför TV måste vänta beroende på att en handfull fans vill få uppmärksamhet.

 

 Dessa så kallade supportrar är välutrustade och har med sig föremål som kastas in på planen med syfte att skada spelare och domare. Den negativa stämningen förstärks av ölberusat bröl med sexistiskt och rasistiskt innehåll.

 

 De allsvenska derbymatcherna är särskilt illa ut. Det enda som blivit bättre är att slagsmålen minskat, både på och utanför arenorna. Men fortfarande är det många föräldrar som tvekar att ta med sina barn på dessa matcher .

 

 Det som utspelar sig på det högsta planet sprider sig gärna nedåt i seriesystemet. För två år sedan var jag på Olympia och såg Halmstad slå ut Helsingborg i kvalet till Allsvenskan. Efter slutsignalen rusade ett dussin besvikna HIF-fans in på planen och attackerade Jordan Larsson. Några säkerhetsvakter skyndade till och försökte valhänt stoppa bråket. Pappa Henke måste undsätta sonen, som blev av med sin matchtröja.

 

 I förra månaden skämde andra skånefans ut sig. Landskrona BoIS mötte Öster i Växjö. Landskronas supporters eskorterades av polis till Myresjöhus Arena. I matchöppningen eldades det på bortasektionen och röken bredde ut sig. Efter fem minuters spel kastade skåningarna in en boll på planen för att avbryta ett Österanfall.  En vakt gav sig upp på läktaren för att stävja fortsatt bråk men omringades och tvingades bort under hot.

 

 Två gånger under första halvlek måste matchen avbrytas. Direkt efter halvtidsvilan var det bangerdags och domaren blåste av spelet på nytt. Spelavbrottet varade en dryg timma! Under tiden fick publiken snällt vänta, liksom tv-tittarna. I sändningen kunde man se hur vakter förstärkta med ett flertal poliser försökte övertala bråkmakarna att lämna arenan. Det rörde sig om enskilda samtal och drog ut på tiden medan hemmapubliken skanderade ”Ut med packet!”

 

 Kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Anja Tenje, twittrade från arenan: ”Vilka jävla idioter som gästar Växjö. Ni förstör vår dag!”

Landskronas tränare konstaterade: ”Det här är inte bra för svensk fotboll. Det går inte att prata med fansen”.

 

 Samma dag tömdes bortasektionen i Löfbergs Arena i Karlstad, där Färjestad mötte Linköping i SHL. Bortalagets fans var missnöjda och demonstrerade den pyroteknik man fört med sig från Östergötland. Dimman låg tät över isen när matchen skulle börja och polisen fick ge sig upp på läktaren för att rensa.

 

 I samtliga fall var huliganerna få. I Växjö kunde man se att de vakter och poliser som ingrep var minst lika många som bråkmakarna och dessutom kravallutrustade. Frågan är varför det tog en hel timma att få ut ligisterna.

 

 Vilken beredskap finns i Allsvenskan, Superettan och SHL för att lösa sådana här situationer? Vilken utbildning har vakterna gått igenom? Varför ingriper inte polisen med kraft och visar vem som bestämmer?

 

 Det är hög tid att sätta ner foten! Det är en skam för svensk elitidrott att en handfull ligister tar över och bestämmer dagordningen. Det är klubbarnas och polisens ansvar att sätta stopp för det!

 

 

 


 

Uno Grönkvist

Journalist och författare

 

Datum: 2018-11-09

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå