Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Catella ingen vanlig arena

Efter en lång kamp i motvind har Good to Great Tennis Academy sin egen hemvist.       – Om jag 2010 vetat att det skulle ta åtta år att ha en anläggning hade jag inte startat akademin, säger forne OS-spelaren Mikael Tillström, en av tre tennisprofiler bakom GTG.

 
 Redan 2009 började Mikael Tillström och Magnus Norman planerandet av svensk tennis bästa tennisakademi. Även Nicklas Kulti, Tillströms forna dubbelpartner, kom tidigt med på resan.

 Catella Arena, som ligger några hundra meter från Danderyds gymnasium, har kostat 140 miljoner kronor och värderades nyligen till 170 miljoner kronor. Utöver hallen ska det till 2019 finnas sju grusbanor och tre padelbanor utomhus. De tre spelarna är ägare tillsammans med finansiärer, affärsnätverk.

– Och banklån, inflikar Mikael Tillström. Vi hyr hela fastigheten och hyr sedan ut till bland annat de som driver restaurangen. Catella var en av våra första sponsorer, det kändes naturligt att de fick namnge hallen.

 Hjärtat är sju parallella tennisbanorna, plus tre padelbanor i hallens norra ände. Man knockas av den inbjudande miljön redan innanför entrédörren.

Banorna är lila och utanför sid- och långlinjerna är det en varm grön färg som gäller. Att Tillström, Kulti och Norman hämtat intryck från sina karriärer är uppenbart. Som exempel på det stilrena har sponsorerna fått acceptera att väggarna, och sargerna mellan banorna, går i svart med enbart vit reklamtext.

Olika gälla färger hade "stört", enligt Tillström.

– Akustiken och ljuset är bästa tänkbara, säger han.

Från spelgolvet - med tolv meter upp till taket - erbjuder Tillström en husesyn. Första stoppet är ett modernt omklädningsrum. En trappa leder därifrån upp till övervåningens mötes- och träningsrum. Ett heter Roland Garros – självklart har mattan en rostorange färg likt gruset i Paris Tennismecka.

 Mikael Tillström(bilden) utstrålar stolthet och leendet blir än bredare när han öppnar dörren till gymmet.

 Visningen fortsätter in i lägenhetskorridoren. De 18 rummen har storlek från enbädds- till familjeboende. I korridoren finns även ett större samlingsrum.

– Vi är väldigt nöjda.

 Eftertänksamt går Tillström igenom tennisanläggningar i Europa. I Roehampton, London, finns det en bra, ändå menar han att GTG har den bästa i Europa. Detta trots att grundidén med 10-14 inomhusbanor fått skrinläggas under resan.

– Utifrån hur vi tänkte oss anläggningen från början har det blivit över förväntan.

Men det har alltså inte varit en dans på rosor fram till invigningen förra månaden.

– Om jag 2010 vetat att det skulle ta åtta år att ha en anläggning hade jag inte startat akademin. Att vi hela tiden kunnat utveckla själva akademikonceptet är det som gjort att vi kämpat vidare .

 

 Från första början ville Tillström, Norman och Kulti driva GTG i en egen anläggning. Första lokaliseringen, 2009-2010, var Söderstadion – tomtmarken som blev kvar vid flytten till Tele 2 Arena. Man nådde till presskonferens innan projektet kraschade.

– Jag vet inte om vi blev en del av ett vallöfte. Mycket kraft och energi gick till spillo.

Det följde flera nitar. GTG skulle inrymmas i Sollentuna där Mässan några år tidigare "gått i graven". En anläggning vid Bromma flyg och i Järfälla var också på tapeten.

– Som jag redan sagt har vi räddats av att vi tidigt kom igång med tennissatsningen. Utan möjligheten att hyra in oss i SALK-hallen och på senare år hos Järfälla TK, hade vi nog inte funnits i dag.

 Nyinvigda Catella Arena är inte heller ett projekt som flutit smärtfritt. Efter ett första "klartecken" från Danderyds kommun följde en infekterad debatt i kommunborgen. Kritikerna menade att GTG fått köpa marken för billigt och det tog tid innan man var överens.

 Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillström tillhörde den sista stora generationen som satte svensk tennis på världskartan. De och andra 70-talister nådde alltid framgångar medan resultaten började blekna med 80-talisterna, undantaget Robin Söderling.

 Syftet med Good to Great Tennis Academy är att ge svensk tennis en knuff uppåt. För stunden är Rebecca Peterson glädjeämnet. Hon är på gränsen till topp 100 på världsrankingen och är sedan flera år stöttad av GTG. Via akademin har även bröderna Elias och Mikael Ymer nått en bit på vägen. Lillebror Mikael är fortfarande kopplad till GTG

– Förhoppningen är att någon/några i en framtid ska ta sig in på topp 100. Inom fem sex år är en målsättning vi har.

Dit räcker inte gamla svenska meriter, de som spillde över från Björn Borg till Mats Wilander, Stefan Edberg...

 Det finns enligt Mikael Tillström inga andra recept än bra och hård träning. GTG erbjuder den.

– Dagens klubbtränare har runt 30 spelare de ska hjälpa. Våra akademitränare har två tre spelare att ta hand om, vilket även innebär att de reser med dem utomlands. Utan att spela internationellt når spelarna ingenstans i dag, vi sponsrar även spelare som satsar, säger Mikael Tillström.

Något att tillägga?

– Det finns tyvärr en uppfattning att det är en "stängd anläggning". Det är helt fel, vi är tillgängliga för motionsspelare, säger Mikael Tillström.

 


Text och bild: Jonny Andersson

 

 


DE TRE INITIATIVTAGARNA, ÄGARNA OCH TENNISPROFILERNA:

 

Magnus Norman

Ålder: 42 år. 

ATP-titlar: 12.

Andra meriter: Ingick i laget som vann Davis Cup 1998. Förlorade 2000 finalen i Franska Öppna mot brassen Gustavo Kuerten. Rankades som världstvåa 2000.

 

Mikael Tillström

Ålder: 46 år.

ATP-titlar: En i singel och åtta i dubbel (sju med Nicklas Kulti).

Andra meriter: Ingick i laget som vann Davis Cup 1998. Föll mot Roger Federer i OS i Sydney 2000.

 

Nicklas Kulti

Ålder: 47 år.

ATP-titlar: Tre i singel och 13 i dubbel.

Andra meriter: Rankades 1989 som världens bästa junior. Ingick i lagen som vann Davis Cup 1997 och 1998. Föll i två Grand Slam-finaler tillsammans med Magnus Larsson (Franska Öppna) och Jonas Björkman (US Open).I hallens norra ände ligger även tre padelbanor.

 

Datum: 2018-05-11

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå