Sport och Affärer

Senaste nytt onsdag 30/11:

Senaste nytt

Witts Hits September     •     Witts Hits Augusti uppe nu!     •     Witts Hits juli uppe nu!     •     Witts Hits Juni uppe nu!     •     Witts Hits Mars uppe nu!     •     Fler skäl för elever att cykla till skolan     •     Friidrotts-SM 2022 till Norrköping     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Driva idrottsförening på landet ingen lätt match

 Den lilla idrottsföreningen Lohärads IF i Roslagen fyller 80. "En liten förening som vår bygger helt och hållet på att ideella krafter ställer upp med tid, arbete och kunskap, dels som ledare för våra lag men också för styrelsearbete samt skötsel och underhåll av vår anläggning." Läs november månads debattinlägg av klubbens ordförande och kassör.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

DEBATT: Hotet från Asien

Text av Gustaf Hoffstedt

 I journalisterna Jens Littorins och Magnus Svenungssons nyutkomna bok ”Matchfixarna” ges en klar bild av hur vadslagningen på fixade matcher går till: ”70 procent av insatserna görs i Asien.” Trots det pågår en intensiv lobbykampanj från trojkan Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel att förbjuda vissa typer av vadslagning för svenska spelbolag.

 
Med ”svenska” avses i detta fall spelbolag som efter årsskiftet kommer att verka på den svenska spelmarknaden med stöd av en statlig svensk licens. De förbud som trojkan förordar är förbud mot vadslagning i lägre divisioner samt förbud mot vadslagning på enskilda matchhändelser, exempelvis vilken spelare som gör det första målet. Ett sådant förbud skulle enbart träffa de licensierade bolagen, alltså bolag som (enligt min bedömning) efter årsskiftet är licensinnehavare, som Kindred med vadslagning under varumärket Unibet, Svenska Spel, Bet365 m.fl.

 För de 70 procenten av fixade spel i Asien gäller fortsatt fritt blås. Dessa bolag kommer, om trojkan skulle ha framgång med sin lobbykampanj, vara de enda som erbjuder en komplett vadslagningskatalog. Att erbjuda ett komplett spelutbud är viktigt för det bolag som vill verka på den hårt konkurrensutsatta spelmarknaden, där ett alternativt spelerbjudande online aldrig är längre bort än ett musklick. Följaktligen kommer de asiatiska spelbolagen – vars intresse för svensk lagstiftning är begränsat – att kunna stärka sina marknadsandelar ytterligare, inte enbart gällande fixade matcher utan även i vadslagning på schyssta matcher. Ty då är det enbart dessa bolag som erbjuder den kompletta vadslagningskatalog som kunderna kräver .

 Om ett kraftuttryck tillåts framstår det som hål i huvet att i namn av kampen mot matchfixning flytta över ännu mer av vadslagningen till Asien. Det är ur ett sportsligt perspektiv obegripligt att trojkan inte istället verkar för att stärka den legala spelmarknadens möjligheter att attrahera spelkonsumenter. Dessa spelbolag lyder under svensk lag och EU-rätten, vilket bland annat innebär att de underkastar sig det så kallade fjärde penningtvättdirektivet samt den av regeringen aviserade kriminaliseringen av matchfixning.

 Det är bolag som har väl utvecklade informationskanaler mellan sig själva när misstänkt vadslagning äger rum, liksom kanaler till polisen och andra rättsvårdande myndigheter. Det är bolag som inser att de har allt att vinna på att spelkunderna kan lita på att matcherna inte är riggade och att övervakningssystemen fungerar, för vem förutom matchfixaren vill satsa sina pengar på en match där utfallet inte avgörs av tur och skicklighet, utan fusk?Gustaf Hoffstedt

Generalsekreterare,
Branschföreningen för onlinespel

 

Datum: 2018-04-12

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå