Sport och Affärer

Senaste nytt onsdag 30/11:

Senaste nytt

Witts Hits September     •     Witts Hits Augusti uppe nu!     •     Witts Hits juli uppe nu!     •     Witts Hits Juni uppe nu!     •     Witts Hits Mars uppe nu!     •     Fler skäl för elever att cykla till skolan     •     Friidrotts-SM 2022 till Norrköping     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Driva idrottsförening på landet ingen lätt match

 Den lilla idrottsföreningen Lohärads IF i Roslagen fyller 80. "En liten förening som vår bygger helt och hållet på att ideella krafter ställer upp med tid, arbete och kunskap, dels som ledare för våra lag men också för styrelsearbete samt skötsel och underhåll av vår anläggning." Läs november månads debattinlägg av klubbens ordförande och kassör.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

RF:s roll under lupp

Recension av Hans-Erik Olson

 I januari publicerade Timbro rapporten Svensk idrottspolitik – en bollbyråkrati, skriven av Filip Wiljander. Det är inte varje dag vi får läsa en kvalificerad analys av svensk idrottspolitik. Mycket i den världen handlar om schabloner och okritiska tyckanden. Wiljanders skrift är ytterst välkommen.

 Inom det idrottsvetenskapliga systemet går mycket runt i välkända cirklar. Att Wiljander står utanför det systemet gör hans inlägg extra intressant. Hans studie är också välskriven, vilket ger även Timbro en guldstjärna. Det får inte alla dess författare. Wiljander gör inledningsvis en snabb genomgång av idrottspolitikens framväxt för att landa i en analys av Sveriges Riksidrottsförbund (RF). Dess maktställning inom fältet fysisk aktivitet har sedan ”Idrott åt alla”-beslutet 1970 vuxit enormt. RF är idag en politisk och ekonomisk mastodont inom vårt civilsamhälle.

 Man kan lugnt påstå att våra riksdagspartier älskar RF. Det är dit de skickar nästan alla statsbidrag inom fältet fysisk aktivitet. Numer brukar det röra sig om c:a 2 miljarder per år. Till detta kommer kommunernas subventioner av idrottens tävlings- och träningsanläggningar om knappt 4,5 miljarder samt 2 miljarder i kontantstöd. I den senare summan ingår även stöd till övrigt föreningsliv, men även här dominerar RF-klubbarna.

 Wiljander påpekar att dessa stöd betalas ut till ideella organisationer. Och alla politiker vet att det inte är nyttigt för den politiska hälsan att tala om för sådana vad de skall göra med sin gåva från skattebetalarna.

Även staten aktar sig noga. Någon rätt att göra revision av RF har den inte. RRV/Riksrevisionen har visserligen sedan 1970-talet gjort tre granskningar, men resultaten av dessa är oklara. Några av de frågor som den senaste – publicerad 2004 – tog upp diskuteras exempelvis fortfarande.

 Politikernas undfallenhet gentemot RF är påtaglig. 2015 tog sig dock Kulturutskottet samman och startade på eget bevåg ett utredningsarbete för att se på vilket sätt RF följde idrottspolitikens mål med barn- och ungdomsidrotten. En rapport publicerades våren 2017, men om den kommer att påverka idrottspolitiken vet vi ännu inte.

RF i monopolställning

 Wiljander noterar att RF står i en monopolsituation inom fältet fysisk aktivitet. Om förbundet på 70-talet var ytterst angeläget om att få in både Korpen och Friluftsfrämjandet i RF, så är det annorlunda idag. Ett exempel är Friskis & Svettis (F&S) som sedan starten 1978 kräver att alla lokalföreningar är medlemmar i ett lämpligt specialidrottsförbund. Friskis & Svettis Riks ansökte om medlemskap i RF på 1990-talet, men fick avslag. Nu bankar man tillsammans med åtta andra förbund ännu en gång på RF:s dörr. Om den öppnas får vi i bästa fall veta 2019.

 Skälet till att diverse organisationer med någon slags ”idrott” på programmet flockas runt RF handlar om pengar. Idrottsrörelsen är favoriserad jämfört med andra organisationer inom civilsamhället. De ekonomiska bidragen är betydligt större inom idrotten än utanför. Alla politiska partier från höger till vänster är överens om att idrott är mycket viktigare än t.ex. friluftsliv. Bland annat de skilda skattereglerna talar sitt tydliga språk.

 Wiljander framhåller det egendomliga i att en ideell organisation får avgöra vilka organisationer som skall få del av det statliga idrottsstödet. Att gymnastisera med Gymnastikförbundet(Gymmix) är enligt RF helt OK, men inte att gympa med F&S. Att rida på hästar enligt Ridsportförbundet är OK, men inte att tölta med islandshästar. Och detta accepterar våra politiker utan att blinka. Märkligt!

RF:s kärnverksamhet utgörs av tävlings- och prestationsidrott. Årligen brukar våra landslag kamma hem ett par hundra EM, VM och OS medaljer. Elitidrott är RF:s bästa gren .


 Värre är det med folkhälsoarbetet..

 Att RF:s idrott skulle ha någon större betydelse för folkhälsan i vuxenåldern kan starkt ifrågasättas. Idrottsskadorna uppväger sannolikt det lilla positiva bidraget. Skälet är den låga andel vuxna som idrottar i RF:s regi. I åldrarna 40+ är det bara c:a 10 procent som gör det.

 Tävlingsidrott är en mycket speciell typ av fysisk aktivitet. De som tror att höjdhop, fotboll och andra idrottsgrenar skulle locka fysiskt passiviserade vuxna till att börja idrotta är naiva. ”Idrott hela livet” gäller bara för den extremt lilla gruppen ”veteranidrottare”. Med tanke på att skaderisken bara ökar med åldern, skall vi vara glada för det. Äldre bör ägna sig åt andra och lugnare fysiska aktiviteter än idrott.

 Aktörer som F&S, gymen, friluftslivsorganisationerna är betydligt effektivare än RF att uppnå statens folkhälsopolitiska mål. Ur den synpunkten skulle RF behöva F&S som medlem för att stärka sin legitimitet, menar Wiljander. Å andra sidan finns inga tävlingsmoment i F&S:s verksamhet. Och tävlandet är grundkriteriet på idrott: ingen tävlan – ingen idrott! Frågan är om RF kommer att tvingas svälja detta beska piller?
 

Större kommunalt ansvar

 Av tradition har idrotten varit en enda stor barn- och ungdomsorganisation. Sedan några år tillbaka börjar även ungdomarna vända idrotten ryggen. Allt färre intresserar sig för idrottsföreningarnas verksamhet.

 Ledningen för RF känner uppenbarligen att marken börjar brännas. I den nya strategin, som antogs 2017, försöker man tona ner kärnverksamheten kring tävlingar och elitsatsningar och i stället börja tala om att ha trevligt och umgås, som ett stort och viktigt mål. Den hittillsvarande triangel-bilden av idrotten med den breda barnidrotten i basen och eliten i toppen, vill man få ändrad till en fyrkant (”idrott hela livet”). Själv skulle jag bli ytterligt förvånad – för att inte säga förbluffad – om RF lyckas med det reptricket.

 Däremot delar jag Wiljanders försvar för ett fritt och självständigt civilsamhälle. Dagens idrottspolitik gör inte det, och det är politikernas fel. Wiljander menar att RF:s myndighetsliknande förvaltningsuppgifter borde tas ifrån organisationen. RF:s roll som serviceorgan åt förbund och klubbar skall kvarstå, men den huvudsakliga idrottspolitiken borde förläggas till kommunerna, menar han. De borde ta ett större ansvar för att understödja idrotten på lokal nivå. Då skulle också pengarna stanna i verksamheten och inte fastna i den omfattande RF-hierarkin.

Men vem skall då ta hand om förvaltningsuppgifterna?
 
Det går Wiljander inte in på. Själv menar jag att det är dags att damma av 1955 års idrottsutrednings förslag från 1957 om en ny myndighet, Statens idrotts- och friluftsnämnd. Om den skulle fördela bidrag till alla organisationer inom hela fältet idrott och friluftsliv, skulle den orättvisa som idag finns mellan dem som är med i RF och dem som är utanför upphöra.

 Därmed skulle RF kunna koncentrera sig på elitidrotten och jagandet efter internationella medaljer. Dessutom skulle vi kunna vidta effektiva stimulansåtgärder för att få fler fysiskt aktiva. Med tanke på hur många som ännu är fysiskt passiviserade är detta en folkhälsopolitisk nödvändighet!

 Hur som helst. Att läsa Wiljanders skrift är viktigt för alla med idrottspolitiskt intresse. Den borde diskuteras av politiker och tjänstemän i de kommunala nämnder som beslutar om den lokala idrottspolitiken. Den borde också kunna tjäna som stimulans för alla politiker som vill komma med något nytt och inte bara upprepa gamla plattityder. Skriften är en bra grund för att formulera idrottspolitiska visioner.
Läs kortintervjun  med Wiljander nedan.Hans-Erik Olson

Fil. Dr., idrottsvetare

 

Skriften Svensk idrottspolitik – en bollbyråkrati går att ladda ner.


Intervju med Filip Wiljander(bilden nedan)


 

Varför har du skrivit Svensk idrottspolitik – en bollbyråkrati?
- Jag arbetade sommaren 2017 som praktikant på Timbro och i uppgiften ingick att skriva en rapport. I våra samtal kom vi in på RF, som en av de största korporativa organen i Sverige och jag beslöt mig för att granska organisationen.

Har du själv någon bakgrund inom idrotten?
- Nej inte direkt. Jag har orienterat en del, annars motionerar jag på egen hand utanför RF.

Ni ordnade ett lunchseminarium i januari. Hur gick det?
- Jag tyckte att det gick bra. Det kom i alla fall ett 70-tal deltagare. RF hade ju en representant med i panelen.

Hur reagerade han?
- Han försökte mest vifta bort kritiken och pekade på allt vad man gör.

Tänker du gå vidare med idrottspolitiken?
- Nej jag har inget planerat för tillvället.


HEO

 

Datum: 2018-04-07

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå