Sport och Affärer

Senaste nytt onsdag 30/11:

Senaste nytt

Witts Hits September     •     Witts Hits Augusti uppe nu!     •     Witts Hits juli uppe nu!     •     Witts Hits Juni uppe nu!     •     Witts Hits Mars uppe nu!     •     Fler skäl för elever att cykla till skolan     •     Friidrotts-SM 2022 till Norrköping     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Driva idrottsförening på landet ingen lätt match

 Den lilla idrottsföreningen Lohärads IF i Roslagen fyller 80. "En liten förening som vår bygger helt och hållet på att ideella krafter ställer upp med tid, arbete och kunskap, dels som ledare för våra lag men också för styrelsearbete samt skötsel och underhåll av vår anläggning." Läs november månads debattinlägg av klubbens ordförande och kassör.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Fotbollsallsvenskan 2018

Gunnar Persson spekulerar

 


Vilken av dessa tränare för topplagen blir gladast och får lyfta Lennart Johanssons pokal i november?

Fotbollsallsvenskan 2018 – den 95:e i ordningen – har startat.

Mitt tips för toppstriden: AIK har både spets och bredd. Tror att Gnaget vinner för första gången sedan 2009. Malmö räcker inte till, varken i serien eller i Europa. Östersund hotar. MEN: Djurgården kan bli den stora överraskningen.

Mitt tips för bottenstriden: Sundsvall, Brommapojkarna och Trelleborg får kämpa för att ta kvalplatsen.

 

Hållpunkter 2018:

• Elva av 30 omgångar spelas före det sex veckor långa VM-uppehållet.

• Cupfinalen Djurgården–Malmö FF spelas på Tele2 Arena den 10 maj.

• Kvalspelet till Champions League (Malmö FF) och Europa League (AIK, Djurgården och Häcken) lottas 12 juni.

• Allsvenskan startar om den 8 juli.

• Allsvenskan avslutas 11 november.

 

De 16 allsvenska lagen rankas i fyra kategorier.

 

TOPPLAGEN

• AIK rankas före MFF medan ÖFK och DIF är likvärdiga.


AIK är min favorit i kraft av att truppen känns bredare, tyngre, elakare och hungrigare än Malmös. Flertalet av AIK:arna ligger också rätt i ålder för att prestera storverk (medelåldern ligger nära två år över MFF:s). Konkurrensen är hård på nästan varje plats och troligen kommer en sållning att ske under våren. Kommer hemlånade Nabil Bahoui och norrmannen Tarik Elyounoussi att ta ordinarie platser? Tränaren Rikard Norling har vunnit SM med Malmö 2013. Nu kan det bli guld även med AIK.


Malmö FF kommer i år att skifta mellan 4–4–2 och 5–3–2 med nye Fouad Bachirou som nyckelman på mitten. Lewickis dagar i den rollen verkar vara på upphällningen. Centern Markus Rosenberg, 35, är fortsatt en viktig ledarfigur. Undrar just om det räcker för att hota AIK. Undrar också om tränaren Magnus Pehrsson nu klarar att både undvika förra årets återkommande magplask och att samtidigt kunna spetsa lagets form inför de viktigaste matcherna (i Europa). Topplag i serien? Ja! Spel i Champions League? Nej!

Östersunds FK gynnas av att man i den tänkta toppkvartetten är ensamt om att stå utanför Europaspel. Koncentrationen på serien blir total. Men det finns också frågor och problem kring laget. Är verkligen Saman Ghoddos rätt man bredvid Brwa Nouri på mitten? Och vad händer med Ghoddos och Ken Sema efter VM? Truppen har bra bredd utom just på innermittfältet. Försvunne Bachirou(MFF) har inte ersatts och något riktigt bra alternativ finns just nu inte.

Djurgårdens IF är det lag i toppkvartetten som växer så det märks. Ett flertal unga spelare kommer att mogna under året. Slagstyrkan är redan nu god men blir ännu bättre. Anfallslånet Movsisyan ger den genombrottskraft som behövs. I övrigt ger truppens sammansättning goda möjligheter att både spela bra fotboll och att vinna matcher.

 

UTMANARE OM MEDALJER OCH EUROPASPEL

• Tre lag som kan få till det om allt stämmer.


BK Häcken fick den pusselbit som saknades när Moestafa El Kabir kom tillbaka efter 30 sportsligt fruktlösa månader på annat håll. Med ett samspelt och skadefritt lag där Paulinho och Viktor Lundberg också kommer att stjäla rubriker kan Andreas Alms lag nafsa efter de medaljtippade .

IFK Norrköping hänger en aning i luften. Jens Gustafssons 3–4–3 gav en nytändning i höstas. Här finns gott om mittfältare men inte lika många alternativ framåt, där Kalle Holmberg kommer att göra många mål medan Jordan Larsson å sin sida kommer att få problem med att övertyga om sin eventuella storhet. Mitt tips är IFK snart kommer att söka ett nytt alternativ på den platsen och därför inte får riktig fart på spelet förrän i höst.

Hammarby IF vill så gärna vara med här. Men tänk på att det är sportchefen Jesper Jansson som bestämmer och tränaren Stefan Billborn som får hänga med på bönpallen. Det har varit en hög spelaromsättning samtidigt som veteranen Kennedy Bakircioglu fick förlängt med ett år och Erkan Zengin återkommit på korttidskontrakt. Nikola Djurdjic blir en effektivare avslutare än de senaste årens brassar och kalmariter. Håller försvaret?

 

MITTSKIKTET

• Här hittar vi de lag som är tillräckligt bra för att slippa bli indragna i bottenstriden.
 

Dalkurd FF är nykomling men har en fördel i att kärnan i truppen varit tillsammans i flera år. Man har också en vidsynt finansiär och mycket talar för att Dalkurd fortsätter i samma spår som Östersund, Sirius och (ett tag) Jönköping. Man lär åtminstone klara första året med glans. I likhet med ÖFK bygger man på sin förmåga att hålla bollen i spel och nye tränaren Azrudin Valentic(assisterande i BP förra året) är rätt man skruva upp passningstempot ytterligare.


IFK Göteborg hoppas att nye tränaren Poya Asbaghi har ett trollspö i bagaget. IFK blir bättre än förra årets tiondeplats förutsatt att unge Asbaghi får med sig spelarna och att nyförvärven hittar sina roller. Georgiern Kariashvili, den fortsatt lånade norrmannen Diskerud, AIK:aren Affane och unge Erlingmark är en spännande mittfältskvartett. Till sommaren måste målvakten Pontus Dahlberg ersättas.

IK Sirius tog en sjundeplats förra året. Nu krävs det en lyckad start så att laget inte hamnar på glid och slutar som Jönköping(som kvalade bort sig i höstas). Tämligen hög spelaromsättning i vinter men trots det bibehållen kvalitet. Lägg till detta att motståndarna lärt sig att möta Sirius. Tia i år?

IF Elfsborg har länge varit gediget allsvenskt efter en formel som introducerades när man flyttade till konstgräset på Borås Arena 2005: Rulla bollen, spela korta passningar. Tränare som Haglund(2004–11, 14–17) och Lennartsson(2012–13) har inte lyft en fena för att utveckla något, bara förvaltat. Och samtidigt har framtidsspelare som Niklas Hult(2014), Marcus Rohdén(2016) och Arber Zeneli(2016) dragit annorstädes utan att ha hunnit uträtta särskilt mycket på hemmaplan. Ambitionen har helt enkelt varit för låg. Sådant kan straffa sig.
 

Kalmar FF klarade krisen i höstas och nu försöker Nanne Bergstrand bygga efter det gamla receptet: Några handplockade brassar samt gott om ungdomar i bakgrunden. Truppen började städas ur redan förra året men det finns mera att göra. Omvandlingsprocess pågår och kontraktet måste säkras.

Örebro SK har vacklat under senare års tidvis drastiska spelaromsättning. Här har vi bra avslutare som Nahir Besara och Kennedy Igboananike men inte tillräckligt bra birollsinnehavare. Kan bli ett tufft år.

 

AVSTIGNINGSKANDIDATER

• En snäv skara med svårlösta problem.

GIF Sundsvall har inga pengar (minus 6 mkr) och kommer förr eller senare att få ta konsekvenserna av kassabristen. Försökte sälja spelare i somras för att lösa krisen men ingen var intresserad. I vinter har de tre viktigaste av de återstående (Gerson, Eric Larsson och Markus Danielson) försvunnit. Hoppet står nu till fyra spanjorer och den sent inramlande Maic Sema.

IF Brommapojkarna bytte tränare efter uppflyttningen. Olof Mellberg slutade och ersattes av portugisen Luis Pimenta(som byggt upp sin tränarkarriär i Norge) samtidigt som nytillträdde sportchefen Daniel Majstorovic bytte halva truppen. När de nya spelarna lärt känna varandra är det nog redan för sent.

Trelleborgs FF kanske har gått upp i onödan. Flera erfarna (men ålderstigna) spelare har hoppat av inför lagets allsvenska återkomst. Det ser väldigt grönt och glest ut. Spetsen Dino Islamovic gick till Östersund och rutinerade Salif Camara-Jönsson, som skulle ha ersatt, är skadad.
Gunnar Persson

 

Datum: 2018-04-06

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå