Sport och Affärer

Senaste nytt onsdag 30/11:

Senaste nytt

Witts Hits September     •     Witts Hits Augusti uppe nu!     •     Witts Hits juli uppe nu!     •     Witts Hits Juni uppe nu!     •     Witts Hits Mars uppe nu!     •     Fler skäl för elever att cykla till skolan     •     Friidrotts-SM 2022 till Norrköping     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Driva idrottsförening på landet ingen lätt match

 Den lilla idrottsföreningen Lohärads IF i Roslagen fyller 80. "En liten förening som vår bygger helt och hållet på att ideella krafter ställer upp med tid, arbete och kunskap, dels som ledare för våra lag men också för styrelsearbete samt skötsel och underhåll av vår anläggning." Läs november månads debattinlägg av klubbens ordförande och kassör.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Kostsam kommunal lekstuga

Krönika av Uno Grönkvist

Laholm
är en liten idyll i sydligaste Halland. Den är mest känd för att tennisoraklet Björn Hellberg, som är hedersmedborgare i kommunen, har förlagt handlingen i sina kriminalromaner till denna ort.

 

 Det saknas dock inte dramatik i övrigt i Laholm. För några år sedan tog kommundirektören ett beslut som gav eko i hela Sverige. Hon köpte ett parti hattar i olika färger som skulle hjälpa de anställda att tänka och lösa problem. Hon hade en månad tidigare skickat ut en uppmaning till de anställda att vara återhållsamma med utgifter beroende på den ansträngda ekonomin. Men hattar fick dom och dessa blev både kritiserade och utskrattade.

 

 Sedan dess har det avverkats diverse politiska strider i Laholm, chefer har kickats och avgångsvederlag betalats ut. Kommunens skattebetalare knotar och insändarna duggar tätt i Hallandsposten. Inte blev det bättre efter de nya fadäser som nyligen avslöjats i lokalpressen.

 

 En cykelfestival förra året budgeterades till 80 000 kr. Men de räckte inte långt. Slutkostnaden blev nära en halv miljon. Avtal saknades och kostnadskontrollen brast.

 

 Men det stannade inte vid det. I somras genomfördes en beachvolleybollturnering döpt till CEV Satellite Laholm 2017. Politiskt beslut om detta saknades, men det hindrade inte att utgiftskranarna öppnades. Budgeten låg på 220 000 kr. Men projektet blev mångdubbelt dyrare. Slutnotan beräknas landa på över två miljoner kr.

 

 Debatten rasar och verksamhetschefen har sparkats. Röster har höjts för att även politiker ska lämna sina poster. Det styrande kommunalrådet är ursinnig och hela havet stormar.

 

 Miljonrullningen i Laholm berör endast kommunens skattebetalare. Men det finns anledning att uppmärksamma hur illa det kan gå när en kommun vill använda idrotten som ett verktyg för att dra besökare till orten till glädje för det lokala näringslivet. Det som hänt i Laholm är nämligen inte unikt . Åtskilliga kommuner runt om i landet har bränt skattemedel i ansträngningarna att få uppmärksamhet, eller sätta orten på kartan som är det slitna uttrycket för misslyckade satsningar.

 

 Det är lätt att raljera över de kommunala turerna i en pytteliten kommun som Laholm. Men många stora kommuner har också gått på pumpen. Ett exempel är Göteborg som jag skrev om i en krönika i början av året. Ridsport-EM blev ett ekonomiskt fiasko och den slutnotan landade nånstans mellan 70 och 80 förlustmiljoner.

 

 Att man från lokalt håll stöder idrotten är utmärkt! Så har det varit i många år och så ska det förhoppningsvis förbli. Men formerna för detta bör diskuteras. Kommunala eventamatörer bör avhålla sig från evenemang som de inte behärskar. Politiska beslut måste föregå satsningarna och kostnadskontrollen skärpas.

 

 

 

 


Uno Grönkvist

Journalist och författare

 

Datum: 2018-03-01

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå