Sport och Affärer

Senaste nytt onsdag 30/11:

Senaste nytt

Witts Hits September     •     Witts Hits Augusti uppe nu!     •     Witts Hits juli uppe nu!     •     Witts Hits Juni uppe nu!     •     Witts Hits Mars uppe nu!     •     Fler skäl för elever att cykla till skolan     •     Friidrotts-SM 2022 till Norrköping     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Driva idrottsförening på landet ingen lätt match

 Den lilla idrottsföreningen Lohärads IF i Roslagen fyller 80. "En liten förening som vår bygger helt och hållet på att ideella krafter ställer upp med tid, arbete och kunskap, dels som ledare för våra lag men också för styrelsearbete samt skötsel och underhåll av vår anläggning." Läs november månads debattinlägg av klubbens ordförande och kassör.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Regionalt hallprojekt stärker friidrotten

 Sollentuna kommun avbröt 2012 upphandlingen när kostnadsbilden för en friidrottshall ökat till 60 miljoner kronor – långt över uppskattade 40 miljoner.

Sollentuna fick till slut en hyllad och välutnyttjad arena för 185 miljoner vars kostnader idag delas med åtta andra kommuner i ett unikt regionalt upplägg.

Sollentuna Friidrottshall ligger inkilad i åsen.

 Sollentuna Friidrottshall utsågs i december till "Årets idrottsarena" av Sport & Affärer. Det firades i veckan med smörgåstårta i hallens entré.

– Jag kan säga att det blev politisk enighet till slut. Vi är stolta över hallen, säger Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna.

- För 40 miljoner kronor hade det blivit "en byggnad utan banor", slår Per Bäck, ordförande i hemmaklubben Turebergs FK, fast och får medhåll av politiker och tjänstemän.

– Man ska passa sig med siffror, dessa blir lätt en sanning och sedan jämförs siffran med vad det faktiskt kostar, säger Niklas Roos af Hjelmsäter, förvaltningschef på kultur- och fritidskontoret i Sollentuna

 Istället för tomt skal för 40 miljoner blev det en toppmodern friidrottshall – inkilad i åsen vid Storstockholms vackraste idrottsområde.

Sollentunabon Björn O. Nilsson, ordförande i Friidrottsförbundet, var med och gratulerade till utmärkelsen. Han berättade att det redan på slutet av 1970-talet, när han själv var en av landets och Turebergs främsta medeldistansare, talades om en hall precis där den nu ligger.
— För svensk friidrott betyder en ny hall mycket. Jag är imponerad av att kommunen fått till den här anläggningen. Det tyder på mod och beslutsamhet, säger Björn Nilsson.


 Tre nöjda herrar: Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Niklas Roos af Hjelmsäter, förvaltningschef på kultur- och fritidskontoret och Magnus Jansson, idrottschef.

 

Knäckte koden

Nyckeln är en pilotmodell för projektet är att flera kommuner i Storstockholm samverkat i satsningen på en regional idrottsarena. Niklas Roos af Hjelmsäter var den som knäckte koden .

  Roos af Hjelmsäter är ordförande i FSKF, föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer, som regelbundet har träffar. FSKF, där 26 kommuner i länet ingår, har funnits sedan 1966. Det här är första gången som föreningen bidragit till en satsning på regional anläggning för åtta kommuner. Och det finns tecken på att ytterligare ett par kommuner knackar på dörren och vill in i friidrottshallen.

– Alla kommuner kan inte bygga allt, säger Niklas Roos af Hjelmsäter.

Sollentuna kommun har stått för fiolerna vid bygget. Sollentuna står även för avskrivningen av "huset" och är sedan ägare. Detta var en kärnfråga för att inte trassla in pilotmodellen i kommunallagen.


Kostnaderna delas:
Alla övriga kostnader fördelas: räntor, försäkringar, personal, drift etcetera.

– Det "pottas", säger Roos af Hjelmsäter. Varje kommun står för sina faktiska kostnader som fördelas utifrån hur många procent man tar i anspråk.

Kommuner med storklubbar som Turebergs FK, Täby IS och Hässelby SK har betydligt fler aktiva än exempelvis Sundbybergs kommun och Upplands-Bro kommun. Kommunerna köper platser, i form av träningskort, för sin klubbs aktiva. Årskorten kostar 6 500-9 000 kronor per individ, sedan kan kommunerna subventionera priset för klubbarna.

 För Sollentuna kommun handlar det i dag om intäkter på cirka 1,7 miljoner kronor per år. Och avtalen är skrivna på fem år.

– Det får nog ses som rätt lång tid. Tio år hade kanske varit ännu bättre, men så länge binder sig ingen. För vem vet om en friidrottsklubb finns kvar så länge? säger Niklas Roos af Hjelmsäter.

Förhoppningen är att alla kommuner/klubbar ska känna att hallen är deras.

Att det fungerar kan vaktmästaren Emil Dahl intyga liksom Sofia Jäger Stenberg, kanslist på Turebergs FK. I början var det lite si och så med ansvarstagandet.

– Det var lite struligt i början. Nu upplever vi att alla värnar om trivseln. Som exempel har vi en redskapsruta där häckar och annat ska ställas tillbaka. Det fungerar, säger Emil Dahl.

 Inne i hallen avrundar en grupp tonåringar från Hässelby SK sitt pass med stetching under överseende av Magnus Wickert, ungdomsansvarig i västerortsklubben. Han börjar med att hylla hallens vaktmästare.

– Fantastiska. Guldmänniskor.

Hässelbyledaren Magnus Wickert med en grupp taggade tonåringar.

Magnus Wickert sitter även med i hallrådet och är förtjust i hela konceptet.

– Hallen är så klart ett rejält lyft för vår verksamhet och all friidrott i Storstockholm. Vem vill inte hit och träna? Tyvärr är kommunikationerna dåliga, det tar nästan lika lång tid att åka hit kommunalt som det tar till Sätrahallen, på andra sidan stan. Men föräldrar som lämnar och hämtar har ju närmare.  Det här är toppen.

Liknande upplägg i Järfälla

Niklas Roos af Hjelmsäter tror att det kommer att byggas fler regionala idrottsanläggningar i framtiden. Go Kart-banan i Järfälla, som varit mycket omdebatterad i vinter, ser ut att få en liknande lösning. Och det talas om nya breda lösningar, bland annat om Täby kommun bygger norra Storstockholms första 50-meters simbassäng.

– Som jag nämnt kan inte alla kommuner bygga allt, däremot kan kommuner samverka till att det finns olika typer av arenor, idrottsanläggningar, i länet.

 

Text & foto: Jonny Andersson


FAKTA:

 - Kommunerna som betalar för att aktiva från deras klubbar ska träna i Sollentuna Friidrottshall är: Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro och Upplands Väsby. Intresse av att kliva med i samarbetet finns från Danderyd, Ekerö och Vallentuna.

 - Varje dag tränar cirka 600 personer i Sollentuna Friidrottshall under vinterhalvåret.

 - Hallen är Storstockholms tredje med internationella mått, de andra två finns på Bosön, Lidingö och Sätra, Skärholmen. Rundbanan mäter 200 meter och det finns tre 100-metersbanor samt åtta 60-metersbanor.

 


Drygt 600 personer per dag tränar i friidrottshallen

 

Datum: 2018-02-25

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå