Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Fortsatt polarisering inom svensk elitidrott

Krönika av Uno Grönkvist

 Polariseringen inom elitidrotten fortsätter. Särskilt märkbart är det inom fotbollen. De fyra bästa lagen i förra årets Allsvenska hör hemma i Sveriges tre största städer. Det är där publikunderlaget finns och det är där som näringslivet är starkast. Det borgar för god ekonomi, som ger utrymme för utveckling och spelarköp. Småklubbarna får allt svårare att hävda sig i konkurrensen.

 

 Motsvarande trend märks inom andra stora arenaidrotter. I de mindre kommunerna får man inrikta sig på smalare publiksporter för att nå tätpositioner som exempelvis bordtennis, innebandy, volleyboll och speedway.

 

 Ett konkret exempel på denna utveckling är Halmstad, där jag är bosatt sedan några år. Med 100 000 invånare ligger Halmstad på tjugonde plats i befolkningsstatistiken. De lokala idrottssponsorerna är många, men deras bidrag små. Det är ont om riktigt stora företag som kan pytsa in rejäla penningsummor .

 

 Halmstad BK är en anrik klubb som med 49 allsvenska säsonger ligger tia i maratontabellen och har varit svenska mästare fyra gånger. Men under de senaste åren har HBK roterat mellan den högsta serien och Superettan inte mindre än sex gånger. Publiken sviker och på gamla anrika men nyrenoverade Örjans vall med en kapacitet på 15 000 åskådare var publikgenomsnittet senaste säsongen 1 500. Ekonomin har varit ansträngd i flera år, även om välkomna miljoner strömmade in när den bäste spelaren såldes till West Ham förra året. Men därmed försvann lagets spelmotor och nyförvärven har inte nått upp till samma nivå.

 

IS Halmia i samma stad spelade i Allsvenskan sju år i mitten av 1900-talet. Numera hör klubben hemma i division 2 Västra Götaland och är en skugga av sitt forna jag. Högst ett par hundra söker sig till Örjans vall för att se matcherna.

 

 Den mest uppseendeväckande tillbakagången svarar dock handbollsklubben Drott för. I inte mindre är 49 år har klubben spelat i den högsta serien, varav 47 i rad. Så sent som 2013 blev Drott svenska mästare.

 

 Sedan dess har laget snabbåkt hiss nedåt i seriesystemet och spelar numera i tredjedivisionen. Även där har framgångarna svårt att infinna sig och detsamma gäller publiken. Det är tunnsått i raderna på nya Halmstad Arena med en kapacitet av 4 000 åskådare. Under flera månader fick laget inte ens träna på sin hemmaplan p g a en stor obetald skuld till kommunen. Styrelseledamöter har kommit och gått och klubben har varit nära konkurs flera gånger.

 

 Ljusglimtar finns dock. Halmstads BTK tillhör högsta bordtennisserien och Hylte/Halmstad Volley Bollklubb biter sig envist fast i övre halvan av sin elitserie. Och så kommer damerna alltmer! HBK har till slut bestämt sig för att satsa på damfotboll och volleybollflickorna lever upp till förväntningarna. Ringenäs GK vann för tre år sedan lag-SM i golf för damer och slutade två åren därefter.

 

 Flera stora evenemang förläggs till Halmstad, som varit värd för SM-veckan två gånger. I år avgörs såväl SM i golf som segling och lag-SM i gymnastik i staden, liksom VM i styrkelyft. Inte att förglömma det största idrottsevenemanget i Halmstads historia, nämligen lag-VM i bordtennis som förväntas locka deltagare från hundratalet nationer.

 

 Men faktum kvarstår: Klubbar i de riktigt stora publiksporterna behöver stark ekonomi för att lyckas. Sker det blir det som bekant ett inflöde av intäkter till näringslivet på den aktuella orten, särskilt inom servicesektorn.

 

 Ett aktuellt bevis på detta är Östersunds FK som var fjolårets sensation i Allsvenskan och i vinter tar emot ArsenalJämtkraft Arena. ÖFK är ett uppstickarlag från en relativt liten stad. Men tack vare att en finansman gjorde en stor investering i klubben och dessa pengar bidrog till att värva både en skicklig tränare och duktiga spelare som i sin tur svarade för överraskande bra prestationer, så har laget nu etablerat sig inte bara i Allsvenskan utan även inom den europeiska fotbollen. Finansiären Daniel Kindberg har fått tillbaka sina pengar och managern Graham Potter kan glädjas åt att vara den högst avlönade tränaren i Sverige.

 

 

 


Uno Grönkvist

Journalist och författare

 

Datum: 2018-01-04

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå