Sport och Affärer

Senaste nytt onsdag 30/11:

Senaste nytt

Witts Hits September     •     Witts Hits Augusti uppe nu!     •     Witts Hits juli uppe nu!     •     Witts Hits Juni uppe nu!     •     Witts Hits Mars uppe nu!     •     Fler skäl för elever att cykla till skolan     •     Friidrotts-SM 2022 till Norrköping     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Driva idrottsförening på landet ingen lätt match

 Den lilla idrottsföreningen Lohärads IF i Roslagen fyller 80. "En liten förening som vår bygger helt och hållet på att ideella krafter ställer upp med tid, arbete och kunskap, dels som ledare för våra lag men också för styrelsearbete samt skötsel och underhåll av vår anläggning." Läs november månads debattinlägg av klubbens ordförande och kassör.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

Rapport från Seglarträffen 2017

Av Filippa Berencreutz

 Under helgen samlades ca 260 eldsjälar inom segling på hotell Radisson Blu Royal Park i Frösundavik, Solna för en helg fullspäckad av seminarier och föreläsningar om segelsportens framtid och visioner. Seglarträffen är en mötesplats för Svenska Seglarförbundets medlemmar i syfte att diskutera, inspirera och utbyta idéer. En mötesplats som lockar människor från hela landet med olika funktioner inom seglingens värld. Årets tema var ”enkelhet” som genomsyrade schemat för helgen – Hur får vi segling som sport tillgänglig och enkel för alla som vill?

 
 Upplägget för helgen innebar två stycken externa storföreläsningar för alla deltagare, därefter fortsatte eventet med olika mindre seminarier där deltagarna fick välja fritt utifrån eget intresse.

 
  Den första externa föreläsningen leddes av Johan Fyrberg(bilden nedan), generalsekreterare för Svenska Gymnastikförbundet. Han tog bland annat upp faktorer som påverkar ett långsiktigt förändringsarbete inom ett idrottsförbund. Johan har tidigare även arbetat inom ridsporten, bland annat som förbundskapten i hoppning.
 Som så många andra förbund står seglingen inför utmaningen att behålla de aktiva längre inom föreningsverksamheten. Ett fenomen som Johan lyfte.

- Det gäller att skilja på träning och tävling. I idrottsrörelsen idag finns ett stort fokus på tävling vilket medför en exkludering av alla de människor som gärna vill utöva sporten främst för gemenskap och hälsa. Vi behöver flytta fokus från triangeln som beskriver idrottsrörelsen, med en spetsig topp som illustrerar eliten samt en bredare bas. Istället behöver vi se idrottsrörelsen som en rektangel, en ständig bredd där så många som möjligt kan vara med under hela sitt aktiva liv .

 

Johan(till höger i bilden ovan) beskrev även olika faktorer för att påverka ett ständigt förändringsarbete inom idrottsrörelsen.

-   Det gäller att inte lägga allt fokus på en faktor utan se med ett holistiskt perspektiv på förändringar inom idrotten. Fokus bör ligga på taktiska, tekniska, sociala, mentala, kontextuella samt kulturella faktorer. Om någon av dessa faktorer glöms bort kan en förändring vara svårt att uppnå.

 

 Den storföreläsning som kanske gav högst och längst applåder hette ”I huvudet på en tonåring” och utfördes av Mia Börjesson(bilden), utbildad socionom och psykoterapeut. Mia har arbetat med ungdomar och barn sedan 1980-talet och berättade att tonåringar generellt sett har samma problematik och livsfrågor då som nu. Hon poängterade vikten av tonårstiden – sex år av ständig förändring och utveckling för att närma sig den självständiga vuxentiden som väntar framöver.

- Under tonårsåren behövs andra vuxna än föräldrar som stöttar, bidrar och agerar som vuxna förebilder för ungdomarna. Det är ju det NI är; alla ledare, funktionärer och andra vuxna inom idrottsrörelsen, sade Mia och såg ut över publiken.
- Livet är en ständig resa från den dag man föds. Under tiden som tonåring påverkas självförtroende och självbild ständigt av människor i ens omgivning och här kommer ni ledare in som en hjälpande hand.

 
  Mia uppmärksammade även den aktuella kampanjen #metoo som fått ett otroligt genomslag de senaste veckorna. Då 75% av alla deltagare under Seglarträffen 2017 var män vände hon sig extra mycket till dem. Hon markerade hur viktigt det är att som vuxna förebilder sluta använda ett kvinnoförtryckande språkbruk i idrottsliga sammanhang samt hur viktigt det är att ge större plats för tjejer i alla olika fora och aktiviteter. Hur ska annars unga tjejer någonsin kunna förändra och förbättra sitt självförtroende och självkänsla – både inom idrotten och livet i övrigt?

 

  Utöver dessa föreläsningar förekom seminarier om tjejsegling, miljösatsningar, vindsurfing/kite-surfing, parasegling, klubbutveckling och forum för alla under 26 år som diskuterade seglingens framtid.

 Det slog mig hur Seglarträffen i år har givit stort utrymme för jämställdhet, miljötänk samt inkludering av grupper som annars kan riskera att glömmas bort. Unga seglare, vindsurfare, personer med funktionsnedsättning samt tjejer fick komma till tals på ett sätt som känns rätt i tiden och bådar gott inför framtidens seglarsverige.  Den enormt positiva vilja att förändra, inkludera och enkelgöra segling vibrerade ständigt i luften och gjorde att jag som deltagare gick hem med stora förhoppningar och en ny inspiration för fortsatt utveckling.

 Ett event som detta påvisar vilken positiv kraft idrottsrörelsen har i Sverige, en naturlig plats för gemenskap, glädje och hälsa. En grundbult för ett levande samhälle.

 

 


Text och foto: Filippa Berencreutz

Seglarledare vid Grisslehamns Motor- och Segelsällskap
Filippa studerar till socionom. Hon har varit aktiv både som simmare och tränare för Norrtälje Simklubb och är en engagerad ungdomsledare vid Barnens Ö.


FAKTA

Klicka här för programmet, Seglarträffen 2017.
Klicka här för seminariepunkterna.

 

Datum: 2017-11-19

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå