Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Sommaren en högtid för idrottsevenemang

"Behovet av tillförlitlig och grundläggande data var påtagligt för arrangörer av evenemang under pandemin, då okunskapen om evenemangens betydelse och effekter blottades. Krisen innebar att idrotts- och kulturorganisationer började att samarbeta för att skapa en trovärdig och robust information om evenemangssverige."
 
Det säger Staffan Movin i juni månads debattinlägg. Staffan är ordförande för
branschorganisationen Svenska Motionslopp och En Svensk Klassiker. Han är även ordförande i idrottens Advisory Board till Center for Sport and Business vid Handelshögskolan i Stockholm och sitter i juryn för Sport & Affärers utmärkelse "Sveriges främsta idrottskommuner".

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia

Sveriges Radio, P1
- Livsnödvändig. Skulle P1 försvinna så lämnar vi riket

Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Låt gulddrömmar leva i hela landet

 Som ordförande i kommunstyrelsen är det en stor ära att Mora fått utmärkelsen som Sveriges främsta evenemangskommun. Det är något som alla invånare i vår kommun norr om Siljan ska känna oss stolta över.

 Vasaloppet är någonting unikt och det sätter vår del av landet på kartan, år efter år, både vinter och sommar. Nyckeln till framgång är gott samarbete. Det är en nödvändighet för att en kommun som Mora, med ungefär 20 500 invånare, ska kunna få ett sådant erkännande. Men för att kunna skörda framgångar även i framtiden måste regeringen, Riksidrottsförbundet med specialförbund och Sveriges kommuner och regioner, SKR, kroka arm i större utsträckning än idag.

 

 När vi befinner oss i vintertider är vi ganska bortskämda över svenska idrottsframgångar. Det gäller även oss i Mora, som så klart gör mig särskilt imponerad. Några exempel från de senaste veckorna från Morabördiga idrottare:

 

  • Två OS-guldmedaljörer, Ida Melin och Tilde Sundnäs Grillfors, från ungdoms-OS i Sydkorea där de representerat Sverige i ishockey.
  • Sara Andersson ett EM-guld i singelmixedstaffetten i skidskytte som avgjordes i slovakiska Brezno-Osrblie.
  • På VM i skidorientering i Österrike tog Magdalena Olsson två guld och två silver. En av silvermedaljerna tog hon i mixedstafett tillsammans med klubbkamraten Jonatan Ståhl.
  • Under junior VM tog längdskidåkaren Anton Grahn guld i mixed stafett.
  • Under ungdoms SM tog längdskidåkarna Filippa Karlsson individuellt guld och Emma Larsson, Agnes Karlsson och Filippa Karlsson guld i stafett.

 

 Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för Mora kommun bidrar det breda utbudet av idrottsaktiviteter även till ökad inflyttning. Mora gymnasium är Dalarna största och det beror till stor del på att många elever kommer utifrån för att studera här. Runt 30 procent av de elever som går på vårt gymnasium kommer utifrån. Det är heller inte ovanligt att föräldrar och ibland till och med mor- och farföräldrar flyttar med när de bekantat sig med vår kommun. Det har stor betydelse för kommunens utveckling i stort. Inflyttningen bidrar till vår tillväxt och den innebär också att vi får fler kollegor, grannar och vänner.

 

 Utvecklingen innebär samtidigt stora utmaningar. Kraven från idrottsförbunden på vad utbildningen ska tillhandahålla ökar hela tiden. Det som däremot inte fungerar är det interkommunala ersättningssystemet när det gäller hur elevkostnader hanteras. I dagsläget får tyvärr skattekollektivet i kommunerna som bedriver utbildningarna stå för betydande investeringar i stora anläggningar och arenor. Ofta finns det mycket specifika krav som är kostnadsdrivande.

 

 Dessutom går elever på idrottsprogrammen ofta fler år än tre. Det sker utan att skolan får full kostnadstäckning. Vi vill även i framtiden vara en idrottskommun som erbjuder spetsutbildningar i idrott på gymnasienivå och därför måste systemet justeras.

 

 Sveriges kommuner och regioner, SKR, har visat vilka konsekvenser dagens regelverk får. Jag menar att det krävs att idrottsförbunden, tillsammans med SKR, kommer till lösningar på dessa utmaningar. Om det inte sker kommer det att bli svårt för mindre kommuner som Mora att erbjuda utbildningar av det här slaget. Det får i sin tur också konsekvenser för den breddidrott som är ganska unik för Sverige. Vi får inte glömma att vi är ett stort land med långa avstånd, och det finns redan stora skillnader mellan stad och land. Det får inte drabba idrotten och föreningslivet mer än idag.

 

 Jag är även ordförande i SKR:s beredning Tillväxt och regional utveckling, så jag vill verkligen betona att idrott och föreningsliv har stor påverkan på tillväxt och utveckling i våra kommuner och regioner. Då gäller det verkligen att vi har former och system som bidrar till det, och inte det motsatta.

 

 Breddidrott leder till spetsidrott men det är också helt centralt för motionsidrott. Tyvärr ser vi en utveckling där idrott och motionerande går alltmer från folkrörelse till kommersiell affärsverksamhet. Ett sjunkande medlemsantal i föreningarna gör det svårare att få verksamheter att fungera. Det allt mer individualiserade samhället gör att man efterfrågar större valmöjligheter och utbud som ska finnas där när andan faller på. Detta gör det än svårare att driva anläggningar och arenor. Vem ska driva dessa framöver. Är det föreningsdriven verksamhet på ideell basis eller elitidrottsverksamhet på kommersiell basis? Är det motionärer i allmänhet som inte är föreningsanknutna? Vem ska investera och vem ska betala?

 

 I den bästa av världar så lever den kommersiella elitidrotten av egen kraft och den offentliga verksamheten är inriktad på folkhälsoperspektivet. Här måste vi hitta hållbara lösningar och samarbeten så att inte klyftorna i samhället ökar ytterligare.

 

 Regeringen, Riksidrottsförbundet med dess specialförbund och SKR kan tillsammans komma överens om stöd som behövs för att våra ungdomar ska ha tillgång till ett rimligt utbud i hela landet. Likaså måste man komma överens om rimliga krav som kan ställas gällande arenor och anläggningar. Ett rimligt system gällande eleversättningar måste också tas fram.

 

 I Mora är vi är bra på idrott, och det vill vi fortsätta vara. Vi vill fortsätta med vårt fina arbete i kommunen med att få människor i rörelse. Vi vill att våra ungdomar ska få fortsätta att drömma om kommande framgångar. Vi vill fortsätta att leverera talanger från landsbygden.

 

Låt oss få göra det!


Anna Hed
Kommunstyrelsens ordförande,
Mora kommun

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå