Sport och Affärer

Senaste nytt lördag 23/9:

Senaste nytt

WITTS HITS AUGUSTI UPPE NU!     •     Witts Hits Juli Uppe Nu!!     •    

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Kris i Stockholmshockeyn eller?

"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG
 • Speedway GP
  Motor
  Flera länder/orter, 29/4 - 30/9
 • Handbollsligan 23/24
  Handboll
  Klicka på Handbollsligan för länk till spelschema, 8/9 - 21/3
 • VM i brottning
  Brottning
  Belgrad, 16-24/9
 • SHL 23/24
  Ishockey - visas på C More Hockey
  Klicka på SHL för länk till spelschema, 18/9 - 10/3
 • Basketligan Herr 23/24
  Basket
  Klicka på Basketligan Herr för länk till spelschema, 22/9 - 16/3

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Kris i Stockholmshockeyn eller?

 Stockholm kommer att sakna SHL-lag även nästa år. Varken AIK eller Djurgården klarade att ta steget upp i högsta serien på herrsidan. Detta har av förståeliga skäl diskuterats av hockeyälskare i press och över frukostbord i hela Sverige.
 Oavsett vilket lag som ligger en varmast om hjärtat är det många som anser det olyckligt att Stockholm saknar representation i högsta serien på herrsidan. Vi delar såklart den bilden och kommer göra vad vi kan för att både AIK och Djurgården ska återvända till SHL.


Elitidrott viktig motor

 Naturligtvis måste vi på Stockholms Ishockeyförbund göra vår hemläxa och våra elitföreningar likaså, men utöver det måste också förutsättningarna för elitishockey förbättras. Vi tänker bland annat på arenasituationen som våra elitföreningar befinner sig i, som inte kan jämföras med andra elitföreningar runt om i landet. Vi noterar med oro att även andra lagbollidrotter förlorar elitlag på högsta nivå. Elitidrott är enligt vår mening en viktig motor som stimulerar intresse för hockeyn på ett sätt som både bidrar till tillväxt i form av inflöde av barn och för att skapa förebilder och bygga intresse för ishockeyn hos partners och andra intressenter. 

Brist på hockeygymnasier 
 Vi tänker också på ishockeygymnasier med nationellt intag, som inte kan etableras i Stockholm i proportion till spelarunderlaget. Detta är en av våra största utmaningar, att Stockholm varje år mister runt 70-talet spelare till hockeygymnasium ute i landet där förutsättningarna för elitföreningarna är helt annorlunda än i Stockholm. Det handlar inte enbart om boende och omhändertagande av elever, utan förstås också om nivån på anläggningarna och ekonomiska förutsättningar. Även om våra elitföreningar i Stockholm erbjuder samma kvalitet i spelar- och gymnasieutbildning kan de inte konkurrera med de kosmetiska faciliteterna runt omkring själva utbildningen.

Elitföreningar lockar våra spelare innan gymnasieåldern

 Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan. Det medför en än större hets och vald sanning att en flytt är ett snabbspår till seniorelit. Detta trots att vi baserat fakta från modern forskning, vet att det är alltför tidigt att avgöra vem som kommer nå hela vägen i så här tidiga åldrar. Samtidigt är det förstås en fjäder i hatten till våra Stockholmsföreningar som, trots tuffa förutsättningar, år ut och år in klarar att utbilda spelare som är så duktiga att de uppenbarligen är mer intressanta för föreningar ute i landet än deras egna närutbildade spelare.

 Ofta beskrivs Stockholmsishockeyn i allmänhet i negativa termer. För att bidra med en lite tydligare bild av hur Stockholms ungdomshockey ser ut vill därför dela med oss av lite faktaunderlag.
 - Under det senaste decenniet har killar som spelar ishockey ökat med nästan 20%, från 5000 till 6000. På flicksidan är ökningen lavinartad från 200 till 800, dvs en ökning med 300%.
  På damsidan finns idag inte mindre än tre seniorlag i högstaligan SDHL. Värt att reflektera kring kopplingen mellan ökad tillväxt och seniorelit inom damishockeyn i Stockholm.
 -  Ett målmedvetet utvecklingsarbete har också lett till att region Öst som första region i landet sedan flera år har en damjuniorserie och även en särskild utbildningssatsning genom
Damjuniorprogrammet som genomförs i samverkan med de tre SDHL-föreningarna i distriktet.

  - Under ovan nämnda tidsperiod har antalet ungdomslag i seriespel fördubblats. Kvalitén på våra föreningars verksamhet är god. Fler spelare fortsätter längre upp i åldrarna, även om vi fortfarande arbetar hårt med att få våra tjejer och killar att spela hela livet.

  - Vid förra säsongens U16-SM gick alla medaljer till Stockholmsföreningar, finalen stod mellan två Stockholmslag, IFK Täby HF och Djurgårdens IF och SDE HF tog bronset. Även denna säsong visade IFK Täby sin höga jämna nivå och knep silvermedaljen. I TV-pucken 2021 kom båda Stockholmslagen till final för pojkar med -06-truppen och  våra tjejer kom på tredje plats. Vid årets upplaga tog våra pojklag en silvermedalj och en fjärdeplats medan flickorna vann guldet. Även på juniorsidan har våra föreningar stadigt skördat framgångar i Svenska Mästerskapen för J18 och J20 de senaste åren.

 Vårt nuläge med fler spelare och med bättre kvalitet än på mycket länge, är resultatet av ett långsiktigt arbete som Stockholms Ishockeyförbund inledde i samverkan med föreningarna redan 2014. Det ser bra ut men det finns givetvis fortfarande mycket att göra.
 

 Även om vi är försiktigt positiva till att vi är på rätt väg inom fler områden på ungdomssidan och  utvecklingen av flick- och damishockeyn, har vi fortfarande en hel del utmaningar att ta oss an vad gäller bryggan mellan ungdom – junior och seniorspel.


 Utflyttningen och bilden av att Hockey-gymnasier är i princip enda vägen till seniorelitnivå är något vi behöver bli bättre på att hantera. Att öppna fler vägar att utöva sin ishockey längre upp i åldrarna, att vässa både vårt tävlingssystem och föreningsmiljöerna så att de bättre stödjer fler att känna det meningsfullt att stanna på hemmaplan. Det är viktigt att fler känner sig motiverade att fortsätta spela även om ungdomarna inte vill eller har möjlighet att gå ett hockeygymnasium.

Stockholmsstrategin 2025

 Vi ser det som vår uppgift att skapa bästa möjliga förutsättningar för föreningarna i Stockholmsdistriktet att utveckla duktiga och engagerade ishockeyspelare. Det gör vi genom en rad olika insatser som alla utgår ifrån det vi kallar Stockholmsstrategin 2025. Ett led i detta är att än mer öka samverkan med föreningarna för att kvalitetssäkra utvecklingsmiljöerna både socialt och sportsligt i den dagliga verksamheten.

 En annan del är påverkansarbetet gentemot kommuner och beslutsfattare kring förutsättningarna för att bedriva hockeyverksamheten på ett sätt som i alla fall håller en tillräckligt hög nivå för att vi ska kunna ha någorlunda samma förutsättningar som resten av landet.  För Stockholmsishockeyn är det på många sätt problematiskt att vi saknar representation i SHL. Ska flera Stockholmslag etablera sig där behövs bättre förutsättningar från kommuner i Stockholmsregionen och även en förståelse för att detta har positiva effekter för alla nivåer inom ishockeyn.  En fråga att ställa sig är även konsekvenserna av flyttkarusellen på nationell basis. Dels då spelare från Stockholm i tidiga år av vissa föreningar lockas flytta långt hemifrån, dels vad detta innebär i form av utslagning av de 15-16-åringar som vuxit upp i dessa föreningar och som inte längre erbjuds spelplats när Stockholmsspelare tar deras plats. Är detta den bästa vägen för svensk hockeys framtida tillväxt?


 Stockholms Ishockeyförbund genom


  Mathias Tegnér,  och  Carina Oddsberg,
  Ordförande                 Kanslichef

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå