Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Allt svårare att bedriva damelitfotboll

 Anrika Umeå IK kämpar för sin överlevnad, Växjö DFF redovisar miljonskulder och Eskilstuna United DFF tvångsdegraderas på grund av sin dåliga ekonomi. I slutet av 2022 hamnade även damallsvenska bredd- och elitföreningen IFK Kalmar i medialt fokus på grund av sin ansträngda ekonomi. I februari månads debattinlägg berättar sportchefen Tommy Nyberg och avgående ordföranden Håkan Brynielsson om förutsättningar och svårigheter med att driva en elitförening i OBOS Damallsvenskan.


 2018 fattade dåvarande styrelsen i IFK Kalmar beslut om att föreningen senast 2023 skulle vara ett etablerat lag i Damallsvenskan. Föga anades då vad detta skulle innebära i realiteten, både sportsligt och ekonomiskt. Utmaningarna var många när nästa steg skulle tas för att komma uppåt i seriesystemet. OBOS Damallsvenskan räknas idag som en av världens 5-6 bästa ligor. Det kan jämföras med hur den italienska och franska ligan rankas inom herrfotbollen. Samtidigt är det viktigt att påtala att damfotbollen i Sverige sakta men säkert tappar mark i relation till flera av de andra ligorna i Europa och att många av oss, som är engagerade inom damfotbollen, tror att förutsättningar för att bedriva elitfotboll på damsidan i Sverige kommer att bli allt svårare.


 IFK Kalmar var före 2018 ett av de lag som under lång tid legat i toppen av Elitettan och krigat om de översta platserna i vår näst högsta liga. Elitettan är en liga med stora ekonomiska utmaningar där resor i flera avseenden är längre än i vår högstaliga. År 2018 tog så föreningen sitt allra första trevande steg upp i Damallsvenskan, åkte snabbt ur, och lärde sig mycket på den erfarenheten, både organisatoriskt och sportsligt. Redan året därpå fattade dåvarande styrelsen ett nytt beslut om att föreningen skulle ta sig tillbaka till Damallsvenskan senast år 2023. Erfarenheterna från vår tidigare sejour var att föreningen då måste öka sina ekonomiska resurser och stärka den kommersiella, organisatoriska och administrativa nivån i klubben på alla plan. Tyvärr medgav inte de ekonomiska förutsättningarna att föreningen kunde anställa de människor som krävdes för att göra så.

 Vad gör man då? Satsningen fick helt enkelt anpassas efter de förutsättningar som var, och utifrån den marknad som finns i Kalmar. De sponsormedel som föreningen som allsvenskt lag fick in var endast marginellt större än tidigare, vilket innebar att den sportsliga budgeten för representationslaget också i princip var densamma som tidigare år. Men med ett systematiskt arbete förbättrades truppen och säsongen 2021 tog vi åter steget upp i OBOS Damallsvenskan. Den sportsliga ledningen gjorde i slutet av säsongen bedömningen att det skulle var omöjligt att klara sig kvar med samma lag som tagit steget upp från Elitettan. OBOS Damallsvenskan har ett anseende av att vara en väldigt bra liga och lockar därför till sig flera av världens bästa spelare från de bästa landslagen, och lönenivån är självklart därefter.

  Utrymmet i form av ekonomiska resurser
för att locka till sig toppspelare fanns inte. Men för att ha någon chans att rädda laget kvar i OBOS Damallsvenskan gjordes ett försök att anpassa den lönenivå som råder genom ett styrelsebeslut om en ökning av budgeten inför säsongen 2022. Som en konsekvens av ovan rekryterade vi ett stort antal utländska spelare. Svenska spelare var inte intresserade av att spela i ett lag som den förra sejouren tog endast tre poäng i OBOS Damallsvenskan. Miniminivån för en utländsk spelare som inte har EU-pass är 14 300 kronor. Det är svårt, om inte omöjligt, att rekrytera etablerade damallsvenska spelare för dessa pengar. Fokus hamnade därför på utländska spelare. För detta fick den sportsliga ledningen massiv kritik både lokalt och nationellt i olika media.

  Beslutet fick också stora ekonomiska konsekvenser. För att klara elitlicensen och våra åtaganden gentemot spelarna och övrig personal ”tvingades” föreningen till drastiska åtgärder. Bristen på likvida medel under våren resulterade i att klubben ”tvingades” att sälja klubbhuset före sommaruppehållet. Men redan i början av augusti konstaterades att åtgärden inte var tillräcklig för att klara löner och leverantörsfakturor. Utan Kalmar kommuns stöd hade föreningen sannolikt inte överlevt. Att vi åter var ett av 14 lag i OBOS Damallsvenskan gav inget stort mervärde för våra sponsorer och responsen var allt som oftast; ”Kom tillbaks nästa år när ni är ett stabilt etablerat lag i Damallsvenskan”. Nivån på sponsormedel låg kvar på samma nivå eller marginellt mer.


 Kraven i samband med att vi tog steget upp ökade däremot markant både vad avser organisation, säkerhet, marknadsföring av större nationella sponsorer och krav från Svenska Fotbollförbundet/EFD (Elitfotboll Dam) om ständig redovisning av olika frågor. Samtidigt ökade andra kostnader eftersom tidigare deltidstränare anställdes på heltid och att vi skulle spela våra matcher på Guldfågeln Arena. För föreningen innebar ovan att några få individer som arbetade eller var engagerade i föreningen fick en påtagligt större arbetsbelastning. Idag är styrelsens ledamöter och andra som är engagerade i föreningen sällan verksamma mer än ett par år då engagemanget tar för mycket tid av deras arbete och fritid. Således lämnade hela styrelsen sina uppdrag på årsmötet 2022. Som en konsekvens försvann mycket av det så kallade ”konstitutionella minnet” och den samlade erfarenheten av arbetet i styrelsen. Det var bara sportchefen som fortfarande fanns kvar i verksamheten.


 Våra intäkter från Svenska Fotbollförbundet/EFD var år 2022 cirka 1,8 miljoner kronor, vilket är drygt 15 procent av vår omsättning, men eftersom kraven och kostnaderna ökade markant när vi tog klivet upp i OBOS Damallsvenskan visade det sig snabbt att dessa pengar inte kompenserade för våra ökade utgifter under året. Svenska Fotbollsförbundet är idag en mycket välmående organisation. Detta vittnar ett stort antal artiklar i media om under de senaste åren. Utökningen av antalet lag från 12 till 14 i OBOS Damallsvenskan 2022 borde resulterat i att anslaget till lagen minst varit detsamma som tidigare år. I och med att anslaget inte utökades fick fler lag dela på samma summa som tidigare år. Ambitionsnivån och engagemanget från förbundets sida för OBOS Damallsvenskan minskade med andra ord utifrån vårt perspektiv att se det.


 Elitfotboll Dam är de två högsta ligornas intresseorganisation för damfotbollen, Tillsammans driver EFD och klubbarna intressefrågor som rör damelitfotbollen. EFD har under de senaste åren gjort ett mycket bra arbete med små resurser från Svenska fotbollsförbundet. Jämfört med herrfotbollens intresseorganisation, Svensk Elitfotboll, är stödet begränsat. Svenska Fotbollförbundet hävdar att så inte är fallet och att de etablerat flera projekt samt tillsatt ett antal utvecklingstjänster på förbundet för att förbättra damfotbollen. Vi kan emellertid bara konstatera att det enda som hittills initierats är en utökad certifiering som ökat de administrativa kraven på klubbarna. Den nya certifieringen kommer med stor sannolikhet också att gynna ”dubbelklubbarna” som har både dam och herrfotboll under samma tak. Detta innebär med stor sannolikhet att ännu mindre medel delas ut till de klubbar som inte klarar de krav som anställda certifieringscoacher ställer krav om.

 Vad måste göras?
 För det första måste Svenska Fotbollförbundet visa att de menar allvar när man pratar om lika villkor för Dam och Herrfotboll. Det kan inte vara så att damfotbollen bara är intressant när det är VM eller när vi spelar mot Frankrike på Gamla Ullevi och det är 25 000 åskådare på läktarna. Det är vardagen som bygger förutsättningar för att vi skall ha ett framgångsrikt landslag. Kalla till krismöten när det blir problem för Eskilstuna United DFF, Umeå IK, IFK Kalmar och andra klubbar. Inför en fotbollsakut eller gör åtminstone något som visar på handlingskraft när man ser att svensk damfotboll blöder. Det går inte gömma sig bakom det faktum att det idag är betydligt fler som går på herrfotboll. Det är en realitet som det tar lång tid att ändra på. På kort sikt behöver vi hjälp med klubb- och spelarutveckling, inte minst kring frågor som rör likviditetsplanering, gemensamma funktioner och att få fler samarbetspartners på det nationella planet. Det kräver att Elitfotboll Dam får ytterligare resurser till sitt förfogande, personellt och även i form av likvida medel.


 Svenska Fotbollförbundet måste visa att damfotbollen betyder något för svensk fotboll. Vi som lägger ner tusentals timmar på detta vill se att vår verksamhet även är viktigt för våra högsta ledare. Vi vill ha förutsättningar eller åtminstone hjälp till att skapa dessa förutsättningar själva. IFK Kalmar klarade det allsvenska kontraktet säsongen 2022. Nu möter vi årets säsong med viss tillförsikt trots begränsade resurser och en något mindre spelartrupp.

                               Håkan Brynielsson                               Tommy Nyberg

                                 Ordförande IFK Kalmar                         Sportchef IFK Kalmar      

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå