
"Tyvärr ser vi också att det finns elitföreningar ute i landet som lockar till sig våra spelare även innan gymnasieåldern vilket innebär att vi har ungdomar som flyttar så långt som 50 mil hemifrån, med allt vad det innebär, innan de ens avslutat grundskolan." Det säger Mathias Tegnér(bilden) och Carina Oddsberg i maj månads debattinlägg. Mathias är ordförande och Carina kanslichef för Stockholms Ishockeyförbund.
- Speedway GP
Motor
Flera länder/orter, 29/4 - 30/9 - Handbollsligan 23/24
Handboll
Klicka på Handbollsligan för länk till spelschema, 8/9 - 21/3 - VM i brottning
Brottning
Belgrad, 16-24/9 - SHL 23/24
Ishockey - visas på C More Hockey
Klicka på SHL för länk till spelschema, 18/9 - 10/3 - Basketligan Herr 23/24
Basket
Klicka på Basketligan Herr för länk till spelschema, 22/9 - 16/3
VI FÖLJER
Centrum för idrottsevenemang
- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige
Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning
Den Osynliga Handen
- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.
Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.
Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap
Idrottsplats.se
- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist
Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund
Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia
- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet
Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler
Se även under fliken Aktuella länkar
• Debatt • Debatt • Debatt • Debatt •
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |
Demokrati och mänskliga rättigheter ett krav för framtida sportarrangörer
De paralympiska spelen pågår för fullt i Beijing och världens allra bästa paraidrottare är på plats för att kämpa om medaljerna. Samtidigt befinner sig världen i ett mycket osäkert läge, som vi inte varit i närheten av sedan det kalla krigets slut.
När de moderna olympiska spelen startades av Pierre de Coubertin i slutet av 1800-talet var en av grundpelarna för spelen fred. Tanken att världens alla länder skulle mötas i idrott och tävling, istället för på slagfältet har genomsyrat alla olympiska och paralympiska spel sedan starten och manifesteras inte minst av fredsduvorna på alla invigningar. Men tyvärr har spelen ett flertal gånger utnyttjats i propagandasyften av auktoritära ledare från Adolf Hitler, 1936 fram till idag. ”Sports-washing” – att använda glammiga sportarrangemang som ett OS eller fotbolls-VM, för att tvätta sitt skamfilade rykte, har blivit ett känt begrepp.
Hur passar dagens paralympiska spel in i denna taktiska teater?
Idag är medaljer från Paralympics lika viktiga och prestigefyllda för ett lands rykte som OS-medaljer. Den massmediala uppmärksamheten runt Paralympics har ökat. Det är bra. Media kan och ska rikta strålkastaren mot hur väl länder stöttar sina medborgare med funktionsnedsättning och hur stora möjligheter dessa människor har att utnyttja sin fulla potential och utvecklas till toppen av sin förmåga i hemländerna.
Startade i Storbritannien
Paralympics startade som en liten rörelse på sjukhuset Stoke Mandeville i Storbritannien för att aktivera krigsinvalider efter det andra världskrigets slut. Detta växte till det globala fenomen som vi ser idag, där idrottare med olika funktionsnedsättningar har tränat sina kroppar till samma grad av perfektion som OS-atleterna. Idag följer miljontals tv-tittare världen över sitt lands prestationer även under Paralympics och gläds med deras framgångar eller frustreras över motgångarna. Men det har inte alltid varit så.
Inga "handikappade" i Sovjetunionen
1980 i samband med OS i Moskva, ville inte dåvarande Sovjetunionen arrangera det som då kallades Handikapp-OS eftersom de påstod sig ”sakna handikappade.” I en perfekt stat, i ett perfekt kommunistiskt system, fanns det inga människor som inte var perfekta, menade de. Denna utopiska vision genomsyrade hela Östeuropa på den tiden. Människor vilka inte ansågs uppfylla normen låstes in eller avrättades.
Total kontrast
Kontrasten idag är total. Ryska och belarusiska idrottare förbjuds från att delta i Paralympics. En otroligt viktig signal om de universella rättigheter vi alla skrivit under på. Världen måste, på alla tänkbara sätt, pressa Putin att avsluta det fruktansvärda krig som han startat. Att det land som för 42 år sedan ”inte hade några handikappade” nu utestängs från Paralympics, vilket svider, visar vilken enorm resa som tävlingarna har gjort.
Kina och Qatar
Samtidigt som miljontals människor flyr Ukraina, där det ukrainska folket kämpar för sitt land och sitt självbestämmande, i ett fruktansvärt krig, får vi inte glömma det som sker i enpartistaten Kina, värdlandet för årets Paralympics. Utöver det faktum att miljontals uigurer har satts i koncentrationsläger i Xinjiang-provinsen, sker i landet regelbundna kränkningar av mänskliga rättigheter. Vi får inte heller glömma situationen i Qatar inför fotbolls-VM .
Inte idrottarnas fel – krav på arrangörer
Det är viktigt att komma ihåg att det som sker runt om i världen inte är idrottarnas fel. Ansvaret vilar på auktoritära ledare. Världen måste bli bättre på att ställa krav på de länder som vill arrangera evenemang
Därför har jag föreslagit att kriterierna vilka används när större internationella idrottsevenemang fördelas, även innehåller kriterier för mänskliga rättigheter och demokrati. . På så sätt undviker vi ”sportswashing” och att idrottarnas varumärken utnyttjas av såna som Putin och Xi Jinping.
Med det sagt så hejar jag litet extra på den ukrainska truppen i årets spel som i skrivande stund ligger på andra plats i medaljligan efter Kina.
David Lega(KD),
Europaparlamentariker och paralympier.