Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Karins krönika

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Stefans krönikor

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Patetisk politisk feghet

"Hur länge ska den politiska och journalistiska lekstugan fortsätta när det gäller att bedöma om Sverige ska fullfölja ansökan om vinter-OS 2026? Hur länge ska argumenten i lekstugan baseras på ”fake news” snarare än fakta? Varför kan vi inte skapa en seriös diskussion som är värdig ett land som håller miljömässig och social hållbarhet högt liksom anställningsvillkor och ”fair trade” aspekter. Faktorer som idag utgör kärninnehållet i IOC:s (Internationella Olympiska Kommitténs) regelsystem för framtida OS-ansökningar". Så inleder Peter Rohmée oktober månads debattinlägg. Peter är expert på de stora idrottsevenemangens samhällseffekter.

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Mr Bister
- Bitsk blogg om sport, främst fotboll på Vi Tippas hemsida

Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

De rätta verktygen

 Synen på idrottens roll i samhället behöver bli tydligare. Det ser jag fram emot att få prata om i och utanför paneler under Almedalen.

  Idrotten står inför utmaningar som inte skiljer sig från annat i samhället. Inkludering, jämställdhet, livslångt idrottande är bara några av de ämnen som är viktiga för oss alla. Dock upplever jag allt för ofta att frågeställningarna framförs som att idrotten bär eget ansvar för att hitta lösningar för att uppfylla uppsatta mål. Mål som ju är viktiga för hela samhället.

  Vi behöver hitta verktyg som ser till att vi inom idrotten kan utveckla och bedriva föreningsverksamhet i samverkan med andra som den del av samhället vi är. Verktyg som gör det möjligt för att skapa mervärde utanför planen. Idag finns det tyvärr en del bestämmelser som begränsar föreningslivet att utveckla samhället i den riktning som målen är satta.

  Damallsvenskan
, den högsta ligan i Sveriges största idrott för tjejer och kvinnor, är till stor del egenfinansierad med hjälp av sponsorer, medlemmar etc. Endast 15% är bidrag i olika former.
Klubbarna bedriver utöver sportslig verksamhet även samhällsprojekt som gör skillnad där de är verksamma. Ett fantastiskt jobb som görs till stor del med begränsade personella och ekonomiska resurser.

 Många företag och organisationer som ex handelskammare, Sponsrings & Eventföreningen och FairPay vittnar om att fler företag ser över sina sponsorsengagemang och vill skapa skillnad. Samtidigt finns en lagstiftning som ligger till grund för Skatteverkets riktlinjer för sponsring som har innehåll från 1970-talet. I den kan företag i dag få betala mer genom att inte göra möjliga avdrag om företaget vill sponsra jämställt. Finansminister Magdalena Andersson svarade i november 2016 att lagstiftningen är könsneutral ur ett jämställdhetsperspektiv.

 Studier bland annat från Idrottsekonomiskt Centrum visar att så litet som 20% av idrottssponsorkakan på totalt 7 miljarder 2016  går till tjejer och kvinnor. Det kan inte vara möjligt att en sponsorkaka fördelas på det sättet om vi nu ska ha en idrott som har så starkt behov av näringslivet och skapa förutsättningar för att alla ska få möjligheten till att idrotta.

  Trots att idrotten har 3,2 miljoner medlemmar, drygt 650 000 ideella ledare och 20 000 föreningar saknas enligt mig ett tydligt arbete från politiken på hur idrotten ska fortsätta vara den samhällsbärare som den är.

  Vi står inför gemensamma utmaningar de kommande åren med bland annat en avreglerad spelmarknad och beräknade minskade finanser i kommunerna. En spelmarknadsreglering kan påverka ex fotbollen som i dag har en del av sponsormedel som går till samhällsengagemang. Fotbollens bidrag till samhället är stort och ska vi fortsätta att kunna ta det ansvaret är det avgörande att vi inte blir en förlorare på en framtida omreglerad spelmarknad.
 
  Kommunerna är en viktig part med idrotten och var hamnar idrotten i prioriteringen när SKL spår minskade finanser för kommunerna i framtiden? Finns det medel för kommunerna för att idrotten ska fortsätta skapa aktiviteter? Vad blir konsekvensen på lång sikt om det väljs bort?

  För det är ju så att det är samma flicka som är i hemmet, på fotbollsplanen, på skolan och på arbetet. Det är inte fotbollens enskilda ansvar att hon motionerar, det är inte fotbollens enskilda ansvar att hon lär sig att det är möjligt att vara tjej och kunna försörja sig på sin idrott . Oavsett var hon har sitt ursprung. Det är samverkan.

  Det går inte att politikerna står i ena ringhörnan och idrotten i den andra. Vi behöver tillsammans se till att lyfta den rörelse som finns och de utvecklingsmöjligheter vi har. Jag tror inte att strängare kontroller över de offentliga medel som går till idrotten är en lösning, utan att se över vilken påverkan idrotten har på övriga delar av samhället.

 Det är dags att partierna ser till att de sätter idrotten på agendan i valprogrammen och är med i utvecklingen av Sveriges största folkrörelse från mitten av ringen.

 

 Debatten fortsätter även efter Almedalen. Den 2 oktober på "Professionell Idrott - idrott som motor för kommunal och regional utveckling, i Jönköping, kommer bland annat jag tillsammans med klubb- och kommunrepresentanter diskutera jämställd sponsring.

Vi ses där!


Linda Wijkström
Generalsekreterare Elitfotboll Dam

Foto: Sören Andersson, Bildbyrån 

Rand

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå