Sport och Affärer

Startsidan

Aktuella länkar

Annonsera/Utgivningsplan

Artiklar

Evenemangsenkäten

Fotbollsbörsen

Idrott och mångfald

Idrottens finansiering

Idrottens konsulter

Idrottsevenemang

Idrottsklubbarnas varumärken

Kommunrankingen

Nyhetsarkiv

Om oss

Ordlistan

Platsannonser

Podcast

Prenumerera

Professionell Idrott

På gång

Redaktionens tips

Skatteregler

SM i klubbekonomi

SM i sponsring

Speakers corner

Sponsringsläget i förbunden

Sponsringsskolan

Studentuppsatser

Tidningsarkiv

Tittartoppen

Unos krönikor

Utbildningar

Witt's Hits

Årssummeringen

MÅNADENS DEBATTÖR

Låt gulddrömmar leva i hela landet

"Idrott bidrar inte enbart till förbättrad folkhälsa och ökad gemenskap, utan för oss i Mora kommun, även till ökad inflyttning." Det säger Anna Hed i februari månads debattinlägg. Anna är kommunstyrelsens ordförande i Mora och ordförande i SKR:s beredning "Tillväxt och regional utveckling."

 

Klicka här för debattinlägget >

IDROTTSEVENEMANG

Rand

MÅNADENS ARENA Klicka här»

VI FÖLJER


Centrum för idrottsevenemang

- Erbjuder ekonomiskt stöd för bid och utbildningar för att underlätta arrangerandet av internationella idrottsevenemang i Sverige

Dagens industri
- Sveriges ledande affärstidning

Den Osynliga Handen

- Intressant blog om fotboll & affärer som sedan ett antal år drivs av Kristof Vogel.

Fairpay
- Stiftelse som verkar för ökad jämställdhet inom idrotten.
 

Girls in Sport
- Ideell organisation för ökad jämställdhet.

Idrottsforum.org
- Nordiskt forum för idrottsvetenskap

Idrottsplats.se

- Svenska idrottsplatser dokumenterade med foto och fakta av Mats Tallkvist


Riksidrottsförbundet
- Rf:s hemsida med information om och för landets föreningar och specialidrottsförbund 

  

Sveriges Olympiska Kommitté
- SOK:s hemsida med nyheter och OS historia


Tidningen Fokus

- Djupdykande, ständigt utmanande och med en stark journalistisk integritet

Tv.nu
- Komplett guide över sportsändningar i Svenska tv-kanaler

 


Se även under fliken Aktuella länkar

RSS

Prenumerera via RSS

Rand

•     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •     Debatt     •

2013   2014   2015   2016   2017   2018   2019   2020   2021   2022   2023   2024  

| Januari | Februari | Mars | April | Maj | Juni | Juli | Augusti | September | Oktober | November | December |

Paralympics och OS i Sverige en boost för idrott och samhälle

 Sveriges Olympiska Kommitté har verkligen visat att de inte ger upp i första taget. Trots tuffa motgångar har de fortsatt sin kamp för att Stockholm ska bli arrangör för OS och Paralympics vintern 2026.

 Kommittén har till och med lämnat in en intresseanmälan fastän politikerna i Stockholms stadshus sa nej till en ansökan i april förra året. Detta har mötts av både hejarop och starka protester. Kritikerna är oroliga för kostnaderna och eventuella felberäkningar, och det är lätt att förstå. OS och Paralympics i Pyeongchang har avslutats, men kostnaderna fortsätter att ticka på och förväntas bli dubbelt så stora som förväntat – över 105 miljarder kronor. I Sotji 2014 landade notan på en bra bit över 300 miljarder kronor, en hissnande siffra som var flera gånger högre än den summa president Putin nämnde när det stod klart att Ryssland tilldelats spelen. Miljarderna som gick till de olympiska sommarspelen i Rio de Janeiro 2016 blev en chock för många invånare i staden. Det resulterade i stora protester och sammandrabbningar mellan polis och rasande demonstranter, som ansåg att pengarna skulle göra mycket större nytta om de gick till skola och sjukvård. Det är svårt att säga att de tänkte fel.

 De svindlande kostnadsnivåerna gör att OS riskerar att förlora en stor del av sin roll att bygga gemenskap och sprida glädje över världen. För hur många länder kommer att vilja, eller ens ha möjlighet, att arrangera OS i framtiden när så stora summor står på spel? 3? 4? Vi brukar ofta få höra om ökade turistintäkter, tv-intäkter och infrastruktursatsningar som på sikt ska ge ökad tillväxt. Men enligt internationella studier är det bara spelen i Los Angeles 1984 och Salt Lake City 2002 som kunnat visa att de gått med vinst.

 Det är uppenbart att Internationella olympiska kommittén på allvar måste ta tag i problemen och ta fram en ny ekonomisk överenskommelse med framtida värdstäder. Kommittén måste också dra ned på kraven att stå som arrangör, exempelvis gällande arenorna. Är det verkligen rimligt att värdstäder tvingas bygga flera nya arenor för miljardbelopp som sedan inte används? Endast då kommer fler länder kunna, och våga, arrangera OS och Paralympics även i fortsättningen.


På rätt väg
 Det är därför enormt positivt att Internationella olympiska kommittén nu är på rätt väg, även om mer måste göras. Kommittén har äntligen tagit fram ett nytt regelverk, Agenda 2020, som kortfattat innebär att arrangören får mer pengar och att ansökan blir billigare. Jag förstår att politikerna i Stockholms stadshus drog i handbromsen förra året med tanke på de förutsättningar som fanns då. Arbetet med Agenda 2020 hade försenats och de ekonomiska riskerna och oklarheterna var för stora, och i slutändan är det skattebetalarnas pengar det handlar om.

Men spelplanen har förändrats, och det finns därför all anledning att på allvar ta upp frågan om att arrangera OS och Paralympics på nytt. Ansökningstiden har förlängts och Internationella olympiska kommittén har utlovat ett bidrag på minst 8,88 miljarder kronor – flera miljarder mer än vid tidigare olympiska spel. I Stockholms fall handlar det om nästan 60 procent av kostnaderna som Stockholms stad har räknat fram på 13,6 miljarder kronor. Att Stockholm skulle lyckas pressa ned kostnaderna betydligt mer än i exempelvis Sotji beror bland annat på att Ryssland behövde bygga vägar, järnvägar och en rad nya idrottsarenor. Men i Stockholm finns redan flygplatsen, vägarna, hotellen, tunnelbanan och de arenor som är dyrast att bygga.

Stora mästerskap inspirerar
Genom att samarbeta med Åre, Falun och Södertälje går det dessutom att använda andra befintliga anläggningar. Sverige får inte missa chansen att arrangera OS och Paralympics på grund av en inställning som grundar sig på hur förutsättningarna såg ut innan. Tänk bara vad OS och Paralympics skulle betyda för att inspirera barn och ungdomar, både med och utan funktionsnedsättning, runtom i landet.

 Jag vet av egen erfarenhet vilken betydelse stora mästerskap har för att inspirera. När jag var tolv år var jag på plats när VM i simning för funktionsnedsatta avgjorde i Göteborg 1986. Under tävlingarna träffade jag Peter Hull, en simmare som tävlade utan ben och armar, som blev världsmästare det året. Han sa till mig: ”Om jag kan, så borde du kunna”. Bara några veckor senare gjorde jag mitt första träningspass hos Mölndals ASS för lära mig simma.


 Ett OS och Paralympics i Sverige skulle få fler att börja träna och leda till att konkurrensen och kvaliteten höjdes. Tänk vad det skulle betyda för svensk idrott! Och tänk vad det skulle betyda att fler fick upp intresset för att leva ett mer aktivt liv. Det skulle förbättra folkhälsan och leda till lägre kostnader för exempelvis sjukvård och sjukfrånvaro, och vi skulle slippa mycket av det mänskliga lidande som en massa sjukdomar innebär. Att barn och ungdomar tränar för att må bra är jätteviktigt för hela samhället, och för funktionsnedsatta är det extra viktigt. Om de börjar idrotta kan de träna upp sin kropp så att de kan bli lite mer självständiga från sina föräldrar, och sedan mer självständiga i livet i stort.

 Genom mästerskapen skulle många unga få möjlighet att delta i arrangemangen som volontärer. Det skulle skapa många nya vänskaper mellan ungdomar från olika delar av de arrangerande städerna, och olika delar av landet. Hos flera av dem skulle det dessutom väckas ett intresse att fortsätta sitt ideella engagemang även efter OS och Paralympics. Ett intresse som kan spridas till bland annat ideella hjälporganisationer. Det skulle innebära en boost för de ideella krafterna i Sverige.

 OS och Paralympics i Sverige kan med andra ord bli en vinst för hela samhället. I så fall är det en vinst som inte bara kan räknas i pengar.



David Lega(KD)
Oppositionsråd Göteborg

Rand

Kommentarer

David, som alltid många bra tankar om Sverige ska söka ett vinter OS 2026 eller inte. Jag gillar speciellt dina tankar om hur en så stor tävling kan komma att inspirera unga tjejer och killar att förstå varför motion är viktigt i alla deras framtida livsmiljöer. Några andra tankar om det du skrev; * När det gäller kostnaderna för Sotji OS bedömer jag att den ryska regeringen och den regionala regeringen i Sotjiområdet, totalt satsade 300 miljarder för att utveckla ett framtida turismområde samt för att attrahera större internationella möten och konferenser till Sotji. Dessutom byggdes en formel ett bana för dessa pengar. Min uppfattning är att investeringskostnaderna för vinter OS var ca 100 miljarder *När det gäller den rent företagsekonomiska kalkylen för ett OS, dvs. då en jämförelse görs av eventets intäkter och kostnader, går de flesta OS och andra större idrottstävlingar med ett företagsekonomiskt underskott. Det är först då en samhällsekonomisk budget görs som vi skapar ett bra beslutsunderlag för politiken och debattunderlag för skattebetalarna. Vi måste ha förmågan och ambitionen att också beskriva de mer svårmätta möjligheterna och ta med detta i debatten. För ett OS måste vi kunna beskriva den konsumtion till besöksnäringen och till annat näringsliv som OS deltagarna, OS besökarna och genomförandeorganisationen själv skapar. Detta kommer tyvärr inte med i debatten utan all fokus är på intäkter och kostnader för själva eventet. Skulle vi diskutera på samma sätt när det gäller utvecklingen av höghastighetståg i Sverige, skulle vi även fortsättningsvis åka X 2000 tåg. * Den utländska direktinvestering på nästan 9 miljarder kronor som IOC är beredda att investera i bl.a. en större skidanläggning i Stockholmsområdet, som möjliggör motions- och tävlingsaktiviteter under kanske fyra månader per år, måste synas mer i Stockholmsdebatten. *Ska Stockholmspolitikerna bli trovärdiga i sin vision om att Stockholm ska utgöra "en av norra Europas mest attraktiva platser för event, möten och konserter", måste de visa det internationella samhället att ett enat ställningstagande är en förutsättning för att vinna hem vinter OS 2026.

Peter Rohmée - Perohcon AB - 2018-04-20 13:52:57

 

Samhällsvinsten av ett Paralympics som är en del av vinter-OS-ansökan är också betydande. Våra funktionsnedsatta hamnar i centrum och får något positivt att se fram emot. En tävling av den här storleken stimulerar många till träning och nya elitsatsningar. Ett viktigt arv blir att idrottsanläggningarna som byggs förhoppningsvis i ännu högre grad än idag tar hänsyn till de funktionsnedsattas olika behov vid idrottsutövande.

Gustaf Berencreutz - Sport & Affärer - 2018-04-26 12:31:09

 

Kommentera gärna artikeln »

Rand

Annons

Ads

Sport & Affärer utges av Ide´Media. Telefon: 0176 – 22 83 50 Mobil: 070-73 03 521 E-post: kontakt@sportaffarer.se
Sidan skapad av Yelles Webbyrå